Bosch’un süper kamyonu sürücünün üzerindeki yükü atacak!

Bosch’un süper kamyonu sürücünün üzerindeki yükü atacak!

VisionX konsept çalışması, kamyon sürmenin geleceğini gösteriyor. Taşıt grupları içerisinde otonom sürüş, sürücülerin üzerindeki yükü alacak, ekonomik verimliliği artıracak ve sürüşü daha güvenli hale getirecek. Hibridizasyon ve bağlanabilirlik, genel maliyeti iyileştirmeye yardımcı oluyor.

Bosch, 66. IAA Ticari Araçlar Fuarı'nda ticari araçların geleceği konulu VisionX konsept çalışmasının bir parçası olarak 40 tonluk bir kamyon şeklindeki akıllı cihazı sergileyecek.  Bosch Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Markus Heyn, "Ağa bağlı, elektrikli ve otonom… İşte Bosch’un VisionX'te sunduğu kamyonların geleceği” dedi.

VisionX'te öngörülen pek çok teknolojiden biri de Platooning (Taşıt Grubu). Bu, uzun yolculuklarda sürücülerin hayatlarını kolaylaştırmanın yanı sıra önemli bir emniyet iyileştirmesi olacak. Ayrıca Platooning, önemli bir nakliye verimliliği artışı sağlayacak.

PLATOONING: OTOYOLDA OTONOM GRUP SÜRÜŞÜ

Gelecekte, kamyonları bir demiryolundaymış gibi daha emniyetli ve daha güvenilir hale getirmek üzere birçok destek sistemi otomasyonla birleşecek. Araçlar, güzergâhları üzerindeki durumlar, trafik sıkışıklığı, planlanan yoldan sapma ve destinasyonları üzerindeki boşaltma tesisleri başta olmak üzere ihtiyaç duydukları verileri, Bosch IoT Cloud'dan gerçek zamanlı olarak alacak. Bu, çalışmama sürelerini önlemelerini sağlayacak. Ayrıca, sürüşün bazı kısımları kamyon tarafından gerçekleştirilecek.

Örneğin bir kamyon, otoyola çıktığında kamyonlardan oluşan bir tür yük treni olan bir taşıt grubuna katılacak. Bu taşıt grubunda kamyonlar birbirine elektronik olarak bağlı olacak ve öndeki aracı takip edecek. Konvoy üyeleri senkronize bir şekilde hızlanacak, fren yapacak ve yönetilecek. Böylece emniyetin artırılması ve sürücülerin üzerindeki yükün azaltılmasıyla otonom sürüş tamamen yeni bir seviyeye ulaşacak. Sürücü, uygun bir konvoyu tespit eden verileri alana kadar kamyonu sürecek. Aynısı, kamyonun otoyoldan çıkmak üzere taşıt grubundan ayrılması halinde de geçerli olacak. Bu noktada sürücü, yolculuğu manuel veya kısmen otonom modda tamamlamak üzere kontrolü ele alacak.

UZUN YOL GÜZERGÂHLARINDA SÜRÜCÜLERİN HAYATLARI KOLAYLAŞACAK

Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Markus Heyn, "Kamyon otoyolda bir konvoya katıldığında, sürücüler kontrole hala tamamen sahipken bir sonraki güzergahlarını planlamaya başlayabiyecek. Kabindeki ekranlarda her türlü önemli bilgiye erişebilecek ve ihtiyaç olduğunda direksiyonun kontrolünü yeniden ele alabilecekler. Gelecekte ağa bağlı ve otonom kamyonlar olacak ve biz, bunların geliştirilmesinde önemli bir role sahip olmak istiyoruz" dedi.

HİBRİT TEKNOLOJİ VE KONVOYLA VERİMLİLİK ARTIŞI

Verimliliği daha fazla artırmak, gelecekte en önemli odak noktası olmaya devam edecek. Bu nedenle Bosch VisionX konsept çalışması, ağır mal nakliyesi dünyasında özellikle ekonomik olan dizel motoru ele alıyor ve bunu, hidrolik pompası gibi yardımcı sistemler için elektrikli motorlarla bir araya getiriyor. Geleceğin kamyonları sadece bu hibrit teknolojiden değil; ayrıca koordine fren yapma, hızlanma ve yönetim sayesinde artırılmış güvenlik ve önemli bir ekonomik artı içeren konvoy oluşturmanın avantajlarından faydalanacak. Dr. Heyn, "Bir konvoyda, ticari araç sektörü açısından son derece önemli olan verimlilik artışı ile otonom sürüşün sağladığı emniyet artışını bir araya getirebilirsiniz. Grup halinde sürüş, yüzde 10'a varan yakıt tasarrufu sağlıyor. Bu, ticari araç endüstrisinde güçlü bir argüman" dedi.

AĞA BAĞLI LOJİSTİK ZİNCİRİNİN BİR PARÇASI OLARAK VISIONX

Bosch'un yeni sistemleri, sevkiyat belgelerinin kabul edilmesi ve kamyonun yüklenmesinden kamyon destinasyonuna ulaştığında otomatik manevralar yapılmasına kadar pek çok şekilde sürücülerin hayatlarını kolaylaştıracak. Dr. Heyn, "Akıllı bir cihaz gibi mükemmel bir şekilde ağa bağlanan geleceğin kamyonu, uluslararası lojistik süreçlerinin önemli bir parçası olacak" dedi. Nakliye şirketleri ve müşteriler, Bosch IoT Cloud'a erişerek, istedikleri zaman kamyonun ve yükün nerede olduğunu takip edebilecek. Ayrıca sürücüler, yolculuğu daha az stresli bir hale getirerek güzergâhları üzerinde park yerleri bulabilecek ve rezervasyon yapabilecek.

İNOVASYON AYRINTILARDADIR

Bir kamyonun yakıt tüketimi toplam sahip olma maliyetinde önemli bir rol oynasa da kamyonların boş kaldığı zaman uğranılan zararlar gibi diğer faktörler de önem taşıyor. Bosch VisionX konsept çalışması, gelecekte bu durumu optimize etmeye yönelik kapsamın büyüklüğünü gösteriyor. Örneğin kestirimci bakım, bir kamyonun teknik durumunu gerçek zamanlı olarak takip edebilir ve nakliye şirketine gerçekleştirilmesi gereken bakım çalışmalarının veya tamirlerin bilgisini verebilir. Bu, bir kamyonun programında verilecek olan araların ve bunun neticesinde çalışmama süresinin en azda tutulmasının ve nakliye verimliliğini daha da artırmanın en iyi yoludur. 

Etiketler :