2016’da, 190 milyon dolar yatırım yapacak!

2016’da, 190 milyon dolar yatırım yapacak!

Brisa, 2016 yılında toplam 170-190 milyon dolar yatırım hedefliyor. Aksaray’da kurulacak ikinci fabrikasıyla üretim kapasitesinde yüzde 30 artış planlıyor.

Brisa yıllık değerlendirme toplantısı kapsamında 2015 yılı sonuçları ve yeni dönem hedeflerini açıkladı. Brisa, 2015 yılında bir önceki yılın aynı dönemine göre satış gelirini yüzde 6.4 artışla 1 milyar 802 milyon TL’ye çıkardı. Şirketin aynı dönemde esas faaliyet kârı yüzde 10 artarak 291 milyona yükselirken, net dönem kârı yüzde 3 artışla 192 milyon TL olarak gerçekleşti.

TOPLAM YATIRIMI 1 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

Geçtiğimiz yıl toplam 108 milyon dolar yatırım yapan Brisa, 2016 için hedef büyüttü. Bu yıl 120-140 milyon dolar Aksaray fabrikasına ayrılmak üzere toplamda 170-190 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. Şirketin kurulduğu 1988 yılından bu yana Türkiye’de yaptığı toplam yatırım tutarı 1 milyar doları geçti.

YILLIK 4.2 MİLYON ADET ÜRETİM KAPASİTESİ SAĞLAYACAK

2600 çalışanı bulunan şirket, Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nde 2018 yılında faaliyete girecek ikinci fabrikasıyla istihdam ve üretim kapasitesini de artıracak. 300 milyon dolar tutarında bir başlangıç yatırımıyla hayata geçirilen Aksaray fabrikası, İzmit’teki kapasiteye ek olarak, binek ve hafif ticari segmentinde yıllık 4.2 milyon adet üretim kapasitesi sağlayacak. Toplam üretimi kapasite ise yüzde 30 oranında artmış olacak.

YİĞİT GÜRÇAY: “BARCELONA VE ARDA TURAN SPONSORLUĞUMUZLA ULUSLARARASI MARKA BİLİNİRLİLİĞİMİZE KATKI SAĞLIYOR”

Brisa’nın yıllık değerlendirme toplantısında konuşan Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay, “İstikrarlı büyümemizi ülkemize yaptığımız yatırımlar ve uluslararası pazarlarda derinleşen gücümüzle sürdüreceğiz. 2016 yılında 170-190 milyon dolar yatırım hedefimiz bulunuyor. Bunun 120-140 milyon dolarını Aksaray’daki ikinci fabrikamıza ayırdık. Bir yandan bu bölgedeki istihdam çalışmalarımızı da yürütüyoruz. Lassa markamızın başta Avrupa olmak üzere dünya pazarlarındaki gücü her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz yıl, Avrupa’da her ay bir mağaza açmış olduk. Lassa tabelalı mağaza sayımız 130’un üzerine çıktı. Lassa markamızla FC Barcelona ve Arda Turan sponsorluğumuzla uluslararası marka bilinirliğimize ve imajına katkı sağlarken, yurtiçinde otomobilden tarım lastikleri kullanıcılarına kadar geniş bir yelpazede sunduğumuz hizmet ve faaliyetlerimizle ve Brisa kurumsal markamız çerçevesinde Solar Impulse ile güçlendirdiğimiz sürdürülebilirlik alanındaki farkındalık çalışmalarımızla, Brisa bugün ülkesine, ekonomiye ve çevreye değer sağlayan öncü bir kurum konumundadır” dedi.

“1 MİLYAR KİŞİYE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ”

Uluslararası pazarlarda sadece satış ağına değil, markanın güven duyulan kalitesinin tanınmasına da odaklandıklarına değinen Gürçay şunları söyledi: “Bir yandan satış ağımızı çok hızlı bir şekilde geliştiriyoruz. Aktif olmadığımız coğrafyalara açılıyoruz. Bugün Lassa 70 ülkede 80 distribütöre sahip, ayrıca 23 ülkede 130’un üzerinde Lassa tabelası altında lastik satış ve hizmet mağazası bulunuyor. Bir yandan da uluslararası standartlardaki üretimiyle devler liginde oynayan markamızın dünyada araç sahipleri tarafından bilinmesi ve tercih edilmesi için çalışıyoruz. Bu doğrultuda gerçekleştirdiğimiz 21.6 milyon euro değerindeki FC Barcelona anlaşmamızla 1 milyar kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Arda Turan Lassa markamızın elçisi. Kendisi, global olarak gittikçe daha fazla ilgi görüyor ve Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük futbol yeteneklerinden biri olarak ülkemiz için gurur duyulan önemli bir değer. Bu anlamda kendisiyle yapmış olduğumuz işbirliği de, attığımız stratejik adımlardan biri. Tüm bu atılımlarla Lassa’yı Türkiye’nin global ölçekli bir markasına dönüştürme yolunda ilerliyoruz.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ VE DAHA YAŞANABİLİR BİR DÜNYA İÇİN…

Tüm yatırım ve faaliyetlerini dünyanın geleceğine dair aldıkları sorumlulukla yürüttüklerini belirten Gürçay, “Brisa bugün Solar Impulse sponsorluğuyla kaynakların sürdürülebilirliği ve daha yaşanabilir bir dünya için özel bir farkındalık projesinin ülkemizden tek destekçisi. Rotasına geçen sene ara veren Solar Impulse’tan güzel haberler de aldık, başarılı test uçuşları sonrası güneş enerjisi kullanarak yaptığı dünya turunu tamamlamak üzere Nisan ayında yeniden yola çıkıyor. Solar Impulse ekibi ve biz destekçileri böylece tüm dünyanın yenilenebilir enerji kaynaklarının ve temiz teknolojinin gücünü keşfetmesine olanak sağlayabileceğiz” diye konuştu.

Sürdürülebilir büyümeyi 360 derece bakış açısıyla ele aldıklarını ileten Gürçay, “Dijitalleşme, sürdürülebilir mobilite ve perakende trendlerini yakından takip ediyor, bu alanda gelişim sağlamaya odaklanıyoruz. Bir yandan geliştirdiğimiz teknolojiler, yeni nesil hizmet ve ürünlerle müşteri deneyimini zenginleştirirken bir yandan da kolay erişilebilirlik ve sürdürülebilirlik alanında çalışmalara imza atıyoruz. Danışmanlık rolümüzü de zenginleştirmeye devam ediyoruz. Bireysel, ticari ve tarım alanında lastik kullanıcılarına ürün sunmanın ötesinde sürdürülebilirlik ve verimlilik anlamında değer sağlayıcı konumundayız” dedi.

AĞIR TİCARİDE HER 3 LASTİKTEN 1’İ BRİSA MARKASINDAN OLUŞUYOR

Dünya lastik pazarında 2015’te 1.7 milyar adet lastiğin satıldığını ve bir önceki yıla göre dünya lastik pazarının yüzde 1 büyüdüğünü söyleyen Yiğit Gürçay, Türkiye lastik pazarının istikrarlı olarak dünya büyümesinin üzerinde büyüdüğünü söyledi. Gürçay, “Brisa olarak Türkiye lastik pazarında iyi noktadayız. Binek segmentinde geçen yıl pazar payımızı artırdık. Binek segmentinde her 3 lastikten biri bir Brisa markasından oluşuyor. Hafif ticari ise her iki lastikten biri bizim lastiklerimizden meydan geliyor. Ağır ticaride de 3 yeni lastikten biri bizim lastiğimiz. 2016 yılında da tüm gruplardaki büyümemize devam edeceğiz” diye konuştu.

ÜRETİMİMİZİN YÜZDE 30-40’INI İHRAÇ EDİYORUZ

Brisa oyarak ihracata odaklandıklarını ve üretimlerinin yüzde 30-40’ının ihraç edildiğini söyleyen Gürçay, şu an 70 ülkeye ihracat yaptıklarını kaydetti. Gürçay, “Lassa 2015 yılında Hong Kong ve Gürcistan’da belediye ihalelerine katılarak başarılı oldu. Avusturya Posta Servisi Yellow Post, Lassa lastiklerini tercih ediyor. Mısır, İran ve Libya’da ise yeni orijinal ekipman anlaşmaları gerçekleştirildi. Markanın odaklandığı ve fırsat gördüğü pazarlar ise İspanya, Fransa, Yunanistan, Balkanlar, Çin, Güney Kore, Kuzey Afrika ve İran gibi geniş bir coğrafyayı kapsıyor” dedi.

RAKAMLARLA BRİSA

  • Yıllık üretimi, %5 artış ile 10,5 milyon lastik
  • Toplam satış geliri, %6 artışla 1,8 milyar TL
  • Net kârı, %3 artışla 192 milyon TL
  • İhracat gelirleri, %3 artışla 445 milyon TL
  • 2015 yılı yatırımı, 108 milyon ABD Doları
  • 2016 yılı yatırım hedefi, 170-190 milyon ABD Doları
  • 1988 yılından bu yana toplam yatırım tutarı, 1milyar ABD Doları’ndan fazla
  • Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nde 952 milyon metrekarelik arazide 300 milyon USD Başlangıç yatırımı – 2018’de yıllık 4,2 milyon lastik üretim kapasitesi

İŞ DÜNYASINDAKİ YERİ

  • Brand Finance - Türkiye’nin En Değerli Markaları: Brisa 40. sırada
  • Fortune 500 - Türkiye’nin En Büyük Şirketleri:  Brisa 82. sırada
  • ISO 500 - Türkiye’nin En Büyük Sanayi Kuruluşları:  Brisa 57. sırada

MARKALARI

  • 40 OtoPratik - 6 ProPratik Mağazası
  • Profleet kapsamında ticari filolarda 100.000 araca, 1 milyondan fazla lastiğe dokundu.
  • Lassa ile 70 ülkede, yaklaşık 80 distribütör
  • Dünya çapında 130’dan fazla Lassa tabelalı mağaza
  • FC Barcelona sponsorluğu ve Arda Turan ile Dünya çapında 1 milyar kişiye ulaşma hedefi
  • Bridgestone dünyanın en değerli lastik markası (Brandfinance 2015)

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YOLCULUĞU

  • Karbon emisyonu %18 azaldı
  • Kuyu suyu tüketimi %46  azaldı
  • Enerji tasarrufu 12 kat arttı
  • WWF Türkiye işbirliği ile “Turnalar Hep Uçsun” Projesi 4. yılında
  • WWF Yeşil Ofis Programını başlattı
  • BS Ecopia & LS Greenways düşük yuvarlanma direnci ile yakıt tasarrufu sağlıyor
  • Bandag ve CutCure ile kaplanan 120.000’in üzerinde ticari lastikte %30’a kadar daha uzun ömür
  • Dünyanın ilk güneş enerjili uçağı Solar Impulse’ın Türkiye Resmi Partneri 

Etiketler :