İşte LASİD’e göre ideal lastik saklama rehberi…

İşte LASİD’e göre ideal lastik saklama rehberi…

Havaların ısınmasıyla birlikte mevsimine uygun lastiklere geçiş başladı. Ancak lastiklerin doğru koşullarda saklanması, araç altına takılacak lastiklerin ise mutlaka kontrolden geçirilmesi gerekiyor. Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği, araç sahiplerinin bu geçiş sırasında yapması gerekenleri sıraladı

Zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ermesi ve bölgelere göre sıcaklıkların artmasıyla birlikte mevsim lastiğine geçişler başladı. Kış lastikleri depolara kaldırılıyor, depodan çıkarılan mevsime uygun lastikler ise yeniden araç altına takılıyor. Araç sahiplerinin bu süreçte dikkat etmesi gereken önemli noktalar var. Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği Genel Sekreteri Erdal Kurt; kullanılmayan lastiklerin tekrar araç altına takıldıklarında performans kayıpları yaşamaması için en ideal şartlarda saklanmasının önemine dikkat çekti. Erdal Kurt, araç altına takılacak depodan çıkarılmış mevsim lastiklerinin ise mutlaka bir uzman kontrolünden geçirilerek takılması gerektiğine işaret etti ve şöyle dedi: ‘’Mevsim lastiklerinizi depodan çıkardınız, araç altına takacaksınız. Öncelikle yapmanız gereken diş, topuk, sırt kontrolleridir; yıpranma veya düzensiz aşınma varsa mutlaka önlemini alın. Bu kontroller sürüş güvenliği ve performansı açısından çok önemlidir. Lastiğin uygun janta monte edilmesi, doğru havanın basılması, balans ayarlarının yapılması da güvenli bir sürüş için dikkat edilmesi gereken önemli noktalardır. Bir uzman tarafından hava basıncı ve balans ayarları mutlaka kontrol edilmelidir. Yedek lastiğinize de aynı kontrolleri uygulamalısınız. Ancak bu koşullarda, araç altına takacağınız lastik güvenli bir sürüş için uygundur diyebiliriz.’’

LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt; araç altından çıkan kış lastiklerinin ise kuru, serin, güneş ışığı almayan asit ve yağ benzeri kimyasallardan uzak ortamlarda saklanması gerektiğini kaydetti. Erdal Kurt; ‘’Önümüzdeki kış aynı lastikleri güvenle ve performansından bir şey kaybetmeden kullanabilmeniz bu ideal saklama koşullarına bağlıdır. Yanlış saklanan lastikler performanslarını kaybedebildikleri gibi sürüş güvenliğini de etkiler. Unutmayın lastikler serin ve kuru hava sever’’ diyerek araç sahiplerinin lastik saklarken nelere dikkat etmesi gerektiğini de anlattı.

İşte LASİD’e göre ideal lastik saklama rehberi…

  • Güneş ışınları veya yüksek mor ötesi ışın içeren güçlü yapay ışınların lastiklerin üzerine gelmesi önlenmelidir. Lastiğinizi güçlü olmayan yapay ışık altında saklamalısınız.
  • Depo zemini; betondan düzgün yapılmış olup, temiz olarak muhafaza etmelisiniz.
  • Lastikler mümkün ise yan yana, dik olarak  veya üst üste istiflemeli ve zaman zaman üstteki alta mantığıyla yerleri dönüşümlü olarak değiştirilmelisiniz.
  • Lastiğinizi oda sıcaklığında saklamalısınız. Depo ortamı mümkün olduğunca serin, kuru ve havalandırılmış olmalı. Nemli, ıslak veya rutubetli ortamlarda kesinlikle saklanmamalısınız.
  • Lastiklerinizi; solvent, yakıt, asit vb kimyasalların bulunduğu depolarda ve kıvılcım çıkarabilecek makinelere yakın depolamayın.
  • Tesisat boruları ve radyatörlerle doğrudan teması olmamalı.
  • Tavan/çatı, pencereler, giriş ve benzeri yerlerden su sızıntısı olmamalı.
  • Lastikleri kirletecek ve/veya zarar verecek maddeler depoda bulunmamalıdır.

Etiketler :