Neden Kış Lastiği Kullanmalıyız?

Neden Kış Lastiği Kullanmalıyız?

Continental Türkiye Satış Direktörü Teoman Görgün, özellikle büyükşehirlerde yaşanan trafiğin, kar yağışıyla içinden çıkılmaz bir kaosa dönüşmesinde alınabilecek ufak önlemlerin, trafiğin toplam güvenliğindeki etkisine dikkat çekiyor.

Hava sıcaklıklarının hissedilir derecede düşeceğine dair uyarılar yapılan şu günlerde araçların donanım ve lastik bakımlarının yapılması özellikle büyükşehirlerde yaşanan problemlerden biri olan trafik güvenliği için büyük önem taşıyor.

TEOMAN GÖRGÜN: “TRAFİKTEKİ TEK BİR YANLIŞ LASTİK SAHİBİ ARACIN TÜM TRAFİĞE NEDEN OLDUĞU RİSK…”

Ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da trafik kazalarının nedenleri arasında olumsuz hava ve buna bağlı yol koşullarının üst sıralarda olduğunun altını çizen Continental Türkiye Satış Direktörü Teoman Görgün, sürücülere araçlarında kış lastiği kullanımları konusunda dikkat çekti:  “Trafikteki tek bir yanlış lastik sahibi aracın tüm trafiğe neden olduğu risk aslında bizim kendi içimizde toplam trafik güvenliği diye tabir ettiğimiz kavrama işaret ediyor. Kış lastiklerinin takılı olduğu aracınız ile karla kaplı bir zeminde 50 km/s hızla giderken 35 metre’de durabilirken, standart bir lastikte bu fren mesafesini 8 metre artırırsınız. Buzlu bir zeminde ise 30 km/s süratte standart bir lastik ile fren mesafesiniz 68 metre iken kış lastiği ile bu mesafeyi 57 metreye kadar düşürebilirsiniz.

BUNLARI UNUTMAYIN!

  • Yaz lastiklerinin yere temas eden yüzeyi +7 dereceden itibaren sertleşir. Bu nedenle ıslak ve soğuk yolda yeterli kavrama sağlamaz. Kış lastikleri ise yapılarındaki doğal kauçuk ve silica karışımı sayesinde düşük ısılarda daha yüksek randıman verir.
  • Kışın yaz lastikleri ile fren mesafesi uzar, virajda ise yerle teması çok iyi olmayan bir araç merkezkaç kuvvetinin etkisi ile daha fazla dışarıya doğru savrulur, araçlarda önden veya arkadan kaymalar artar. Bu nedenle, kış lastiği kullanılması sürücü ve sürüş güvenliği açısından büyük önem gösterir.
  • Karla kaplı bir zeminde 50km/h süratte standart lastik ile fren mesafesi 43m iken kış lastiği ile bu mesafe 35m’ye düşmektedir. Aradaki 8 metrelik fark ciddi kazaların önlenmesi anlamına gelmektedir.
  • Kış lastiklerinin blok desenlerinin üzerinde bulunan derin yivler, lastiğin adeta yere yapışmasını sağlayarak ekstra bir tutunma sağlamaktadır.
  • Kış sezonunda her zaman 4 lastiğiniz de kış lastiği olmalıdır. Kış lastikleri ekim ile nisan ayları arasında kullanılabilir.
  • Kış lastiği adı gibi kışın kullanılan lastiktir, yani sadece kar lastiği değildir. Bu yüzden araca takılması için karın yağmasını beklememek gerekir.
  • Kış lastiklerinin üstün tutunma ve kavrama özellikleri, sadece karda veya buzda değil, ısının +7 dereceye düştüğü tüm hava ve yol şartlarında gereklidir.
  • Kış lastiklerinin üzerindeki M+S işaretinin yanı sıra otomobil, SUV ve arazi araçları için “Dağ üzerinde kar tanesi” sembolü de kış koşullarında ideal güvenliği işaret etmektedir. 

Etiketler :