“2017’de lojistiği doğrudan etkileyecek bir seri mevzuat yenilenmesi bekliyoruz”

“2017’de lojistiği doğrudan etkileyecek bir seri mevzuat yenilenmesi bekliyoruz”

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, “2017 Yılında Olumlu Gelişmeler Bekliyoruz” başlıklı bir açıklama yaptı. İşte UTİKAD Başkanı Emre Eldener’in 2016 yılı değerlendirmesi ve 2017 yılından beklentileriyle ilgili açıklaması…“2016 yılının son günlerini yaşarken zor bir yılı geride bırakmanın yorgunluğu, yeni bir yıla yaklaşmanın umudunu taşıyoruz. 2016 hem ülkemiz hem de çevre coğrafyalardaki ülkeler için oldukça zorlu bir yıl olarak...

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, “2017 Yılında Olumlu Gelişmeler Bekliyoruz” başlıklı bir açıklama yaptı. İşte UTİKAD Başkanı Emre Eldener’in 2016 yılı değerlendirmesi ve 2017 yılından beklentileriyle ilgili açıklaması…

2016 yılının son günlerini yaşarken zor bir yılı geride bırakmanın yorgunluğu, yeni bir yıla yaklaşmanın umudunu taşıyoruz. 2016 hem ülkemiz hem de çevre coğrafyalardaki ülkeler için oldukça zorlu bir yıl olarak tarihe geçti. 2015 yılında art arda yaşanan seçimler ile ekonomimiz yavaşlamış, iş hacmimiz ve dünya ticaretindeki payımız azalmıştı. 2015 yılının son günlerinde 2016’nın sektörümüz için umut vaat ettiğini düşünüyorduk.

Ancak 2016 hedeflerimiz ülkemizde birçok üzücü ve can sıkıcı gelişme ile sekteye uğradı. 15 Temmuz’daki darbeyi milletçe dik bir duruş sergileyerek atlatmış olsak da ekonomimiz bu durumdan kısmen zarar gördü. Bu noktada sadece Suriye ve Irak ile olan ticaretimiz etkilenmekle kalmadı. Göçmen krizi nedeniyle en büyük pazarlarımızdan biri olan Avrupa Birliği ile de zorlu günler geçirdik, güvenlik endişeleri nedeniyle sınırlarımızda kilometrelerce tır kuyrukları oluştu.

Dövizdeki dalgalanmalar da lojistik sektöründe etkili oldu. Dövizin yükselişi ithalat yüklemelerini azalttı. Sektörümüzün yurt dışı taşımalarına yönelik işlemleri döviz bazında olduğundan direkt bir etki yaşanmadı gibi görünse de önümüzdeki günlerde yük taşımalarının azalmasının sektörün cirosuna olumsuz etki edeceğini söylemek mümkün.

Bu kadar olumsuzluğun dışında yüzümüzü güldüren birçok gelişmeyi de sığdırdık 2016 yılına… Uzun bir süredir beklediğimiz Lojistik Koordinasyon Kurulu kuruldu. Bakanlıklar arasında iletişimi ve entegrasyonu güçlendireceğini umduğumuz kurul sayesinde lojistik süreçlerde önemli gelişmeler yaşanacağı düşünüyoruz.

Bunun yanı sıra 2013’ten bu yana gündemde olan Demiryolları Serbestleştirilmesi sürecinde de önemli bir yol kat edildi. 29 Kasım’da açıklanan ‘Şebeke Bildirimi’ ile serbestleştirilme sürecinin ilerlediğini görmek büyük bir heyecan yaratıyor.

2017 yılında lojistik sektörünü doğrudan etkileyecek bir seri mevzuat yenilenmesini de bekliyoruz. Uzun süredir üzerinde çalışılan yeni gümrük kanunu tasarısına son halinin verilmesi sektörümüz açısından büyük önem taşıyor. Bununla beraber lojistik sektörüne yönelik ilk kez verilecek destekler, yeni havalimanına geçiş ile ilgili ön hazırlıkların hem altyapı hem de mevzuat açısından şekillenmesi, çıkarılacak ihracat navlun desteği programının ihracatçılara ve dolayısıyla lojistikçilere etkileri gibi konular sektör için ön planda olacak. Bakü-Kars-Tiflis demiryolu hattının da devreye girecek olması Türkiye’nin önemini bir kez daha ortaya koyacak ve sektörümüze olumlu etkiler yapacaktır, diye düşünüyoruz.

Yeni yıl için ekonomik ve sektörel anlamda birçok öngörü ve dilekte bulunmak mümkün. Ancak hepsinden daha önemlisi yeni yılda hem ülkemiz hem de dünyamız için barış ve huzur diliyoruz. Derneğimizin çalışmalarının ana gücünü oluşturan değerli üyelerimiz içinse bol kazançlı ve bereketli bir yıl diliyorum. Yeni yılda buluşmak üzere…

Etiketler :