COVID-19 dünya ve Türkiye karayolu taşımacılığını nasıl etkiliyor ve etkileyecek?

COVID-19 dünya ve Türkiye karayolu taşımacılığını nasıl etkiliyor ve etkileyecek?

IRU’nun COVID-19’un karayolu taşımacılığına etkisi ile ilgili hazırladığı raporda, “Karayolu taşımacılık sektörünün küresel nominal gayri safi milli hasıla içindeki payı yaklaşık yüzde 3 olmakla birlikte, 2020 yılı içindeki ciro kaybının küresel ölçekte yüzde 18 olacağı ve bunun da 551 milyar euroya tekabül edeceği tahmin edilmektedir. Bu daralmada en büyük düşüşün 338 Milyar euro ile Asya-Pasifik bölgesinde yaşanacağı tahmin edilmekle birlikte, Kuzey Amerika’da 72 milyar euro, Avrupa’da ise 64 milyar eurol

Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği’nin (IRU) COVID-19 ile ilgili yaptığı araştırmada ekonomik sorunlara dikkat çekiliyor. IRU Genel Sekreteri Umberto de Pretto araştırma ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Karayolu taşımacılık sektörünün COVID-19 kaynaklı ekonomik resesyondan en fazla etkilenen sektörü olmakla birlikte, IRU olarak son yaptığımız araştırma doğrultusunda küresel ölçekte bir resesyon yaşanacağı, küresel reel gayri safi milli hasılanın 2020 yılında yüzde 4 düşeceği ve 2021 yılında ise kısmi bir toparlanma ile yüzde 1 artacağı öngörmekteyiz. Tüm dünyadaki talep düşüşü kapsamında ihracat ve ithalatta yüzde 5 düşüş olacağı ise yine IRU olarak raporumuzda  öne çıkan bir diğer öngörüdür.

RESESYON VE TOPARLANMA

COVID-19 kaynaklı resesyondan en fazla etkilenecek bölgelerin Orta Asya ve Kuzey Amerika olacağı tahmin edilirken, Asya-Pasifik bölgesinin 2021 yılında çok daha hızlı bir toparlanma yaşayacağı öngörmekteyiz.

KARAYOLU TAŞIMACILIĞININ KAYBI NE OLACAK? 

Karayolu taşımacılık sektörünün küresel nominal gayri safi milli hasıla içindeki payı yaklaşık yüzde 3 olmakla birlikte, 2020 yılı içindeki ciro kaybının küresel ölçekte yüzde 18 olacağı ve bunun da 551 milyar euroya tekabül edeceği tahmin edilmektedir. Bu daralmada en büyük düşüşün 338 Milyar euro ile Asya-Pasifik bölgesinde yaşanacağı tahmin edilmekle birlikte, Kuzey Amerika’da 72 milyar euro, Avrupa’da ise 64 milyar euroluk bir ciro kaybı yaşanacağını öngörmekteyiz.

Birçok ülkedeki ekonomik yavaşlama sebebiyle karayolu taşımacılık sektöründe ciddi anlamda gelir kaybı yaşandığı, nakit akışının bozulduğu ve tedarik zincirinde çok ciddi aksamalar meydana geldiği gözlemlenmekte ve bu durum yine raporumuzda altı çizilen bir diğer husus olmaktadır. 

COVID-19’UN TÜRKİYE’YE ETKİSİ

Rapor kapsamında yapılan araştırmalarda, Türkiye’nin reel gayri safi milli hasılasının 2020 yılında yüzde 3 düşeceği, 2021 yılında ise yüzde 1 artacağı tahmin edilmektedir.

Yine rapor kapsamında yapılan araştırmalara göre Türk taşımacılık sektörünün nominal gayri safi milli hasıla içerisindeki payının yaklaşık yüzde 6 olduğu ve sektörün 2020 yılı içindeki toplam ciro kaybının yüzde 30’ları bulabileceği, ton olarak ilk çeyrekte yüzde 17’lik bir düşüş ile karşılaşıldığı bunun yılın geri kalanındaki düşüş ile birlikte yüzde 40’lara çıkabileceği tahmin edilmektedir.

Yine rapor kapsamında yapılan araştırmalarda ve gözlemlerde, Türkiye’nin çalışanlara ve işverenlere yönelik destek paketlerini hayata geçirerek önemli katkılarda bulunduğu görülürken, sınır geçişlerindeki COVID-19’un yayılımını önlemek maksatlı alınan ilave tedbir ve kontrol uygulamalarının taşımacıları zorladığı ve bunun da taşıma sayılarında düşüşe ve ciro kaybına sebebiyet verdiği görülmüştür.

SÜRÜCÜ VİZELERİ SORUNU…

Türk taşımacılarının COVID-19 döneminde karşılaştığı en önemli sorunların ise profesyonel sürücü vizeleri ile ilgili sorunlar ve ilave sınır kontroller ve zorunlu konvoy uygulamaları olduğu rapora yansıyan bir diğer husus olmuştur.

COVID-19 yayılımını önlemek maksadıyla birçok ülke tarafından alınan önleyici tedbirlerin lojistik sektörü üzerinde direkt olarak olumsuz etki yaratmış olup, taşıma sayılarındaki düşüşlerin birçoğunun, bahse konu önlemler sebebiyle yaşanmıştır. Bahse konu sorunların azaltılması ve taşıma operasyonlarını kolaylaştırılması amacıyla, küresel ölçekte uygulanacak tedbirlerin ivedilikle hayata geçirilmesi, sınır geçişlerini hızlandırıcı prosedürlerin ve ilave kolaylaştırıcı önlemlerin uygulamaya konulması zaruri olmakla birlikte, bu önlemlerin hayata geçirilmemesi durumunda birçok şirketin batma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır.

LİKİDİTE SORUNLARI 

An itibari ile birçok taşımacı firma, likidite sorunları, gelirlerindeki düşüş, sınır geçişlerindeki yavaşlamalar ve geçiş sorunları, sürücülerine yönelik ilave kontrol uygulamaları gibi sorunlar ile karşı karşıya kalmaya devam etmektedir. Bu sorunların üstesinden gelinebilmesi için tüm ülkelerin acil eylem  planlarını devreye sokması, küresel ölçekte alınacak ilave tedbirler ile karayolu taşımacılarının hayatta kalabilmesine imkan sağlanması önem taşımaktadır.

IRU olarak bu amaç doğrultusunda hazırladığımız toparlanma planını karayolu taşımacılık sektörü ile ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları ile paylaşmakta ve bu yöndeki girişimlerimizi sürdürmekteyiz.”

IRU’NUN FİNANSAL TAVSİYELERİ

-Şartların iyileşmesi ile birlikte aşamalı şekilde kaldırılacak ve geçici önlem olarak uygulanacak şekilde karayolu taşımacılık sektörüne nakit hibelerin sağlanması,

-Değişken maliyetleri karşılayabilmek adına kredilere ulaşımın kolaylaştırılması, yeni varlık (araç, ekipman vb.) alımlarındaki mevcut kredilerin yeniden yapılandırılması, filo yenilemeleri ile ilgili kredilerin 0 faizli ya da mümkün olan en düşük faiz ile verilebilmesi, -Kredilerin geri ödemelerinin ve taksit vadelerinde kolaylaştırıcı imkanların sağlanması adına ileri tarihlere ertelenebilmesi,

-Karayolu taşımacılık sektörüne ilişikn vergi yükümlülüklerinin ileri bir tarihe ertelenmesi,

-Mevcut sorunlar sebebiyle taşımalarda kullanılamayan araçlara ilişkin sigorta primlerinde indirime gidilmesi,

-Bu süreç zarfında işsiz kalan yada geçici olarak işsiz kalan karayolu taşımacılık sektörü çalışanlarına yönelik mali destek programlarının hayata geçirilmesi.

IRU’NUN FİNANSAL OLMAYAN TAVSİYELERİ

-Tüm sınır geçişlerinde uygulanacak şekilde araçların sistematik şekilde durdurulmasını önleyecek ve kolaylaştırıcı prosedürler ile desteklenecek şekilde ‘‘Yeşil Hatların’’ uygulamaya konulması,

-Gerekli tedbirlerin alınması kapsamında çalışanlar için toplu taşıma imkanlarına öncelik verilmesi,

-Karayolu taşımacılık sektöründe çalışanların koruma ve dezenfeksiyon ekipmanlarına erişiminin kolaylaştırılması,

-Vizelerin, karayolu taşımacılık sektörünün kullandığı belgeler ve lisansların bitiş tarihlerinin uzatılması ve sürüş-dinlenme sürelerinde maksimum esnekliğin sağlanması.

Etiketler :