Covid-19 sonrası lojistik ve tedarik zincirinde neler yaşanacak

Covid-19 sonrası lojistik ve tedarik zincirinde neler yaşanacak

ParkPalet Satış ve Operasyon Müdürü Gökhan Demircioğlu, “Bu sürecin ardından lojistik yine durmayacak ancak çok önemli bazı değişimler yaşanacak ve biz bu değişimi birçok farklı alanda göreceğiz. Özellikle son yıllarda stoksuz ya da az stoklu çalışmayı hedefleyen pek çok sektörün stok stratejilerinde önemli değişimler olacak” dedi.

ParkPalet Satış ve Operasyon Müdürü Gökhan Demircioğlu, Covid-19 sürecinde tedarik zinciri ve lojistiğin önemini yesillojistikciler.com'a değerlendirdi.  İşte ParkPalet Satış ve Operasyon Müdürü Gökhan Demircioğlu’nun değerlendirmesi…

“Son birkaç aydır dünya büyük bir durgunluk içerisine girmişken Lojistik hiç durmadı ve üzerine düşen sorumluluğu da layıkıyla yerine getirmiş oldu. 

Covid-19 süreci tedarik zinciri ve lojistiğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Eğer marketlerde hiçbir eksik ürün olmadıysa, gıda, sağlık, temizlik ve tüm diğer tüketim ürünlerine kolayca ulaşabildiysek bu üretim çalışanından depocusuna, lojistik planlamacısından araç sürücüsüne kadar tüm tedarik zinciri çalışanlarının sistemli ve özverili çabaları sayesinde gerçekleşmiştir. 

LOJİSTİK YİNE HİÇ DURMAYACAK

Bu sürecin ardından lojistik yine durmayacak ancak çok önemli bazı değişimler yaşanacak ve biz bu değişimi birçok farklı alanda göreceğiz. Özellikle son yıllarda stoksuz ya da az stoklu çalışmayı hedefleyen pek çok sektörün stok stratejilerinde önemli değişimler olacak.

YENİ DEPOLAMA ALANLARINA İHTİYAÇ DUYULACAK

Bazı sektörler hammadde ya da bitmiş ürün stoklarını artıracak, bazı sektörler ise emniyet stoğu tutmaya başlayacaklar. Bu stok artışları mevcut depolama alanlarında kapasite artışlarını beraberinde getirecek ayrıca yeni depolama alanlarına ihtiyaç duyulacak. Stoklarla ilgili bir diğer önemli gelişme ise hem müşterilere yakın olmak hem de olağandışı dönemlerdeki riskleri azaltmak için farklı şehir ya da ülkelerde stok tutma ihtiyaçları olacaktır.

Firmalar bu ihtiyaçlarını dinamik depolama çözüm platformları sayesinde hızlı ve kolay bir şekilde karşılayabilecekler.

DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞINDA KAPASİTE ARTIŞLARI YAŞANACAK

Nakliye süreçlerinde ise karantinalardan etkilenmeyen ve temassız ihracata imkan veren intermodal taşımalar ve özellikle sınır geçişlerindeki, gümrük kapılarındaki prosedür ve dönemsel yoğunluklara takılmayan demiryolu taşımacılığı modunda kapasite artışları yaşanacak.

E-TİCARET ARTACAK

Kullanıcı sayılarında düzenli bir şekilde artış olan e-ticaret bu süreçte yepyeni kullanıcı kitleleri kazandı. E-ticaret sipariş sayıları arttıkça lojistik ihtiyaçlar daha da büyüyecek. Bu doğrultuda e-ticaret lojistiğinde önemli gelişmeler olacak. 

Mevcut e-ticaret operasyon merkezleri kapasitelerini artıracak ve yeni e-ticaret sipariş hazırlama merkezleri kurulacaktır. Özellikle aynı gün teslimat ya da siparişi online verip ürünleri avm, süpermarket ya da diğer belirlenmiş noktalardan teslim almak gibi yeni alternatifler gelişecektir. Aynı gün teslimat talepleri için araç filoları büyüyecek ve yeni e-ticaret lojistiği hizmet sağlayıcıları sektöre girecek.

ŞEHİR MERKEZLERİNDE CEP DEPOLAR OLUŞTURULACAK

Sanal market hizmeti sunan firmalar şehirdışlarındaki 10-15 bin m² lik büyük depolarında faaliyetlerini devam ettirirken şehir merkezlerinde örneğin Kadıköy, Beşiktaş, Bakırköy gibi lokasyonlarda 1000-1500 metrekarelik cep depolar oluşturacak. Bu depolara ürün teslimatı ve sipariş teslim saat aralıklarının artması mesai saatlerini değiştirecek, yeni dağıtım optimizasyonları gelişmesini sağlayacaktır. Tüketicinin hız beklentisi de bu adımlarla karşılanmış olacak. 

MALİYETLERİ DÜŞÜRECEK BİRÇOK YENİ TEKLOJİ GELİŞECEK

Ayrıca dijitalleşmeyle birlikte hızı artırıp maliyeti düşürecek birçok yeni teknoloji gelişecek. Tedarik zincirini uçtan uca takip ve analiz eden kontrol kuleleri, talep ve tedarik tahminleri yapabilen yapay zeka yazılımları, özellikle tamamen otomasyon ve robotların çalıştığı karanlık depolar, tırların ve kamyonların sürücüsü olmadan malzeme hareketlerini sağlayacağı otonom sürüş  teknolojileri ve şehir içi dağıtımı yapacak sürücüsüz araçlar üzerindeki çalışmalar hızlanacaktır.

YEŞİL LOJİSTİK UYGULAMALRI DAHA ÖNEMLİ HALE GELECEK

Yine bu süreçte dünyaya kendini temizleyebilmesi için kısa bir süre dahi olsa şans vermiş olduk ve doğanın kendini yenilemesine yönelik pek çok olumlu gelişme yaşandı. Bu süreç dünyanın insan ve lojistik faaliyetler aracılığıyla kirlenmesine karşıda bir farkındalık oluşturdu. Bu nedenle önümüzdeki günlerde çevreci taşıma modları, elektrikli araçlar, güneş ve rüzgardan kendi ihtiyacı olan elektriği üreten yeşil depolar, topladığı yağmur sularını tuvaletlerde ve peyzaj alanlarının sulanmasında  kullanan  endüstriyel tesislerin önemi oldukça artacak ve yeşil lojistik uygulamaları çok daha önemli hale gelecek.

Etiketler :