Diginak CEO’su Oğuzhan Karaca’dan Genç Girişimcilere 7 Altın Öneri

Diginak CEO’su Oğuzhan Karaca’dan Genç Girişimcilere 7 Altın Öneri

Diginak.com CEO’su Oğuzhan Karaca, Sabancı Üniversitesi’nde geleceğin girişimcileri ile buluştu. Melek yatırıcıları ikna etmenin yollarını ve girişimciliğin psikolojisini anlatan Karaca, gençlere tavsiyelerde bulundu.

Diginak.com’un CEO’su Oğuzhan Karaca, Sabancı Üniversitesi öğrencileriyle bir araya gelerek; dijital lojistik sektöründe son  trendler ve yeni nesil iş kolları hakkında öğrencilerin sorularını yanıtladı. Sabancı Üniversitesi Genç Girişimciler Kulübü ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte; bugün üniversite sıralarında olan potansiyel girişimcileri cesaretlendiren ve deneyimlerini paylaşan Oğuzhan Karaca, genç mühendislere girişimciliğin psikolojisini ve kazanan tutum sergilemenin önemini anlattı.

Dijital Taşımacılık Platformu Diginak.com’un kuruluş hikâyesi hakkında bilgi veren Oğuzhan Karaca, girişimcinin kazanan tutumu için iki anahtar kelimeye dikkat çekti:

“Odaklanmak ve vazgeçmemek. Bu iki anahtar kelime çok önemli. Şartlar ne olursa olsun yaptığınız iş hakkında en derin bilgiye sahip olmak ve hiçbir engel tanımadan inandığınız yolda yürümeye devam etmeniz gerekiyor. Girişimci olmayı aklınıza koyduysanız, zaman zaman psikolojik olarak dipte olduğunuz halde, yüzeye çıkacak dirence sahip olmalısınız. Yüzeye çıkmak için yüksek basınç altında dahi bilincinizi açık tutmanızı öneririm.” sözleri ile gençlere önemli mesajlar verdi.

Melek Yatırımcınızı İyi Analiz Edin!

“Ülkemizde çok az yatırımcı bulunuyor. Bu nedenle yatırımcılar girişimcileri seçiyor. Aslında bunun tam tersi olması lazım. Yatırımcı seçerken mutlaka onun daha evvelki girişimlerini değerlendirmek gerekiyor. Örneğin Diginak.com için birçok yatımcı ile görüştük ama idacapital ile el sıkıştık. Bunun nedeni; idacapital’in lojistik ve finansal teknolojiler hakkındaki bilgi birikimi ve deneyimi idi. Melek yatırımcılar için yatırım yapılacak firma ne kadar önemliyse, firmalar için de melek yatırımcı seçmek o kadar önemlidir. Start-up’ınızı hayata geçirmek için ihtiyacınız olan melek yatırımcıyı seçerken; ilgili sektördeki deneyimleri, network’leri, girişimcilik geçmişleri ve sizlerden olan beklentileri gibi birçok durumu göz önünde bulundurmanız lazım” şeklinde konuşan Karaca, girişimciliğin zor ve sancılı bir süreç olduğunu kaydetti.

“Yatırımcıya ne yaptığınızı ve nasıl katma değer oluşturabileceğinizi çok iyi anlatmalısınız” diyen Karaca gençlere şu tavsiyelerde bulundu:

İletişim Kanallarını İyi Kullanın, Soruna Çözüm Sunum

“Yakın çevreniz, olası iş ortaklarınız, yatırımcılar ve tabii ki müşterileriniz ile sürekli iletişim halinde olmalısınız. Farklı platformlarda görünür olmak çok önemli. Girişim henüz fikir aşamasındayken ilk etapta üretilecek ürünün veya verilecek hizmetin bir problemi çözüyor olup olmadığını iyi analiz edin. Biz Diginak.com ile soruna çözüm olma meselesine odaklandık. Sektörde birçok başarısız dijital nakliye platformunun yaptığı yanlışlardan ders alarak, alternatif çözüm önerilerimiz ile başarı elde ettik ve rakiplerimiz arasından sıyrıldık. Değerli arkadaşlarım, doğru fikri bulmak bazen girişimin başarılı olacağı garantisini vermez. Girişimi gerçekleştirme yolunda adım adım ilerlerken her türlü engele karşı girişimi pivot edebilecek esnekliğe sahip olmak ve bu engellere karşı mücadeleci olan girişimler kazanıyor.”

Öğrencilere girişimcilik konusunda çeşitli tavsiyelerde bulunan Karaca, “Dünyada trendler ve teknoloji artık çok hızlı değişiyor. Ne alanda çalışıyor olursanız olun dünyayı takip edin ve farklı disiplinlerden beslenin, asimetrik bakış açısına sahip olun. Başarılı ve fark yaratan girişimciler sanatla, sporla, kültürel aktivitelerle haşır neşir olan, dünyaya farklı bakış açılarıyla bakabilen insanlardır. Bunu daima hatırlayın ve ufkunuzu genişletin. Yaşadığınız toplumda farklı bir şey söyleyebilmek için yaşadığın çevreyi iyi analiz edebilmeniz ve dünyada neler yapılıyor onu görebilmeniz gerek. Mücadeleyi asla bırakmayın, yaptığınız iş, sizin için tutkuya dönüşmeli” şeklinde görüş belirtti.

Girişimciliğin çok değerli bir kariyer alternatifi olduğuna ve girişimci olmanın insanı bağımsız ve güçlü yaptığına da değinen Karaca, melek yatırımcılara yapılan sunumlar için ipuçlarını şöyle sıraladı:

Oğuzhan Karaca’dan genç girişimcilere 7 altın öneri

Hikayenizi anlatın

Yatırımcılara sunum yaparken hikâyenize odaklanın. Yaşadıklarınızı hikayeleştirin. Yeni ürün veya çözümünüzü anlatırken sektördeki problemi nasıl keşfettiğinize yönelik gözlemlerinizi paylaşın.

Sorunlara Çözüm Önerisi

Sorunu ve çözümü gerçek yaşam örnekleriyle anlatarak somutlaştırın.

Sunumunuz Kısa ve Öz Olsun

Yatırımcılar kararlarını sunumun ilk otuz saniyesinde verirler, bu nedenden dolayı cümlelerinizi özenle seçin. Başarılı girişimlerin Pitch deck’ lerini dikkatlice inceleyin.

Anlaşır Olmak ve Sadelik

Yatırımcılar tarafından gelebilecek sofistike sorulara basit, yalın ve bilgece cevaplar vermeye çalışın. Detaydan kaçının ancak soruların cevaplarında açık noktada bırakmayın.

Gelecek Sorulara Hazırlıklı Olun

Melek yatırımcılar neye yatırım yapacaklarını bilmek isterler. Size soru yöneltildiğinde cevabınızın hazır olması ve ayrıntılı bir tartışma için açık olmaya gayret edin. Yatırımcılar tarafından sizlere gelebilecek soruların listesini hazırlayabilir ve üzerinde düşünüp yanıtlayabilirsiniz.

İnsana Yatırım

Yatırımcılar sadece kağıt üzerindeki fikirlere değil insanlara da yatırım yaparlar. Bu nedenle ekibinizdeki yöneticinizin deneyimi, sektör bilgisi, işlevsel becerilerini vurgulayın.

Tutkunuzu Gösterin

İyi bir sunum, olası yatırımcınızı heyecanlandırır ve enerji verir. Sunduğunuz ürün ve hizmete yönelik pazar potansiyeli ve yarattığınız katma değer önemli ancak içinizdeki motivasyonu da göstermeye dikkat edin. Bu motivasyonu göstermeli ve paylaşmalısınız. Sunum esnasında enerjinizi karşı tarafa geçirmeye ve güler yüzlü olmaya özen gösterin.

Etiketler :