“E-Ticaretten M-Ticarete geçiş olacak, Tedarik Zinciri 5.0 bizi bekliyor”

“E-Ticaretten M-Ticarete geçiş olacak, Tedarik Zinciri 5.0 bizi bekliyor”

Tedarik Zinciri ve Lojistik Danışmanı ve TEDAR Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Yıldıztekin, “Geleceğin Tedarik Zinciri Nasıl Şekilleniyor” başlıklı bir sunum yaptı.

6. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi’nin 2. Gününde düzenlenen “Dijital Lojistik: Geleceğin Lojistiği ve Tedarik Zinciri Nasıl Şekilleniyor?” Başlıklı oturumda konuşan Tedarik Zinciri ve Lojistik Danışmanı ve TEDAR Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Yıldıztekin, “Geleceğin Tedarik Zinciri Nasıl Şekilleniyor” başlıklı bir sunum yaptı. Günümüzde çok ciddi bir rekabetin olduğunu ve lojistikte de bu rekabetin yaşandığını söyleyen Atilla Yıldıztekin, değişmeyen şirketlerin sektörden çekilmek zorunda kalacağının altını çizdi. Değişimi yaratan şirketlerin işlerini büyüttüğünü kaydeden Yıldıztekin, “Değişimi sadece izlemek yetmiyor. Değişimi uygulamak ve yaratmak gerekiyor” dedi.

Yıldıztekin, uzak gelecekte tedarik zincirinde bizi nelerin beklediğini ise şöyle anlattı: “Planlanmış ve öneceden bilinen tüketim karşılanmış olacak. Planlı tüketeme göre üretim yapılacak. Planlı tüketime uygun hızlı teslimat olacak. E-ticaretten M-Ticarete (mobil) geçiş olacak. Büyük ölçekli birleştirilmiş sevkiyatlar olacak. Minimum çevrim zamanına yönelme olacak. Dengelenmiş arz-talep bekliyor bizi gelecekte. Ortak şehiriçi teslimat ağı oluşacak. Semtler bazında stoksuz teslim noktaları oluşturulacak. Büyük şehirlerde lojistik köyler kurulacak.”

Konuşmasında Yıldıztekin, Tedarik Zinciri 4.0’ın beraberinde neleri getirdiğini ise şöyle sıraladı: “Tedarik zinciri 4.0 ile birlikte dijitalleşme, IoT, uydu teknolojileri ile zinciri oluşturuyor. Zincir boyunca nesnelerin, sistemlerin, süreçlerin etkileşimi ile oluşturulan ortak tedarik zinciri bulut, müşteri seçimleri, nakliye süreci, üretim detayları, stok durumu, tedarikçi teslimat süreci zincir aktörleri ile eş zamanlı paylaşılıyor. Bu bilgilere göre doğru ve etkin karar alınabiliyor. Tüketiciye ürün izlenebilirliği imkanı sunuyor. Tedarik zincirinde kayıplar kontrol edilebiliyor. İşbirlikçi ve yenilikçi anlayış ve akıllı iş modelleri sunuyor. Zincirde yatay ve dikey işbirlikleri, entegrasyon ve şeffaflık var.”

 

“Tedarik Zinciri 5.0 bizi bekliyor” diyen Yıldıztekin, Tedarik Zinciri 5.0 ile birlikte, “Tedarik Zinciri 5.0 ile insansız tedarik zinciri oluşturulması, yalnızca müşteri memnuniyetine değil, aynı zamanda verimliliği ve marjları da iyileştirme, daha güncel bilgilere dayalı olarak tedarik zinciri risklerini ve israfını azaltmak, daha stratejik ortaklıklar için tedarik zinciri entegrasyonunun geliştirmek, üçüncü taraf lojistik (3PL) operasyonularını daha önce hiç olmadığı kadar otomatikleştirmek ve birbirine bağlamak mümkün olacak” dedi.