İşte evden eve taşımacılık sektörünün büyüklüğü, yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri

İşte evden eve taşımacılık sektörünün büyüklüğü, yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri

'Evden Eve Eşya Taşımacılık Sektörünün Yapısı, Sorunları, Çözüm Önerileri' başlıklı rapora göre; Türkiye’de K3 belgesine sahip toplam 1.536 firma bulunuyor iken K3* belgesine sahip 161 firma mevcut. Evden Eve Eşya Taşımacılığı Sektörünün yıllık mali boyutunun yaklaşık 22 milyar TL olduğu hesaplanıyor.

evden-eve-tasimacilik-sektoru-raporu.jpg

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) hazırladığı 'Evden Eve Eşya Taşımacılık Sektörünün Yapısı, Sorunları, Çözüm Önerileri' başlıklı rapor tanıtıltıldı. İTO’nun Eminönü’ndeki merkezinde yapılan tanıtım toplantısında İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, raporun hazırlanmasına öncülük eden Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Ercan Karakurt, Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi Üyesi ve Meclis Üyesi Dr. Kayıhan Özdemir Turan, raporu hazırlayan İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Muhittin Adıgüzel ve Doç. Dr. Yunus Özcan ile araştırmayı yayın aşamasına getiren Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Müdürlüğünden Jale Karadenizli ile Ömer Kuray katıldı.

'Evden Eve Eşya Taşımacılık Sektörünün Yapısı, Sorunları, Çözüm Önerileri' başlıklı raporunda öne çıkan konular…

-Sektör firmalarının istatistiklerine göre evden eve taşımaların yaklaşık % 30’unun şehirler arası, %70’inin şehir içi taşımadan oluşuyor.

-Yılda yaklaşık 860 bin aile şehirler arası taşınma gerçekleştiriyor. Şehir içi taşınmaların sayısı ise yaklaşık 2 milyon 6 bin 666 adet. Toplamda ise yılda 2 milyon 866 bin 666 adet evden eve taşıma olduğu hesaplanıyor.

Türkiye genelinde satılık ve kiralık ev ilanları göz önüne alınarak yapılan diğer bir hesaplama ile Türkiye’de yılda toplam 3 milyon 303 bin 97 adet ev taşınması olduğu hesaplanmış. Bu rakamlar çerçevesinde şehirler arası evden eve eşya taşınma sayısının yılda 1 milyon adet, şehiriçi evden eve eşya taşınma sayısının ise 2 milyon adet olduğu kabul ediliyor.

-Türkiye’de K3 belgesine sahip toplam 1.536 firma mevcut iken K3* belgesine sahip 161 firma mevcut. Evden Eve Eşya Taşımacılığı Sektörünün yıllık mali boyutunun yaklaşık 22 milyar TL olduğu hesaplanıyor.

EVDEN EVE TAŞIMA YAPAN 102 FİRMA İLE YAPILAN ANKET SONUÇLARI

-Evden Eve Eşya Taşımacılık Sektörünün hem firma hem de müşteri tarafı açısından incelenebilmesi için iki adet anket gerçekleştiriliyor. Anketler, İstanbul Ticaret Odası 24 No’lu Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Grubu’na bağlı olan firmalar tarafından doldurulduğu için, bilgiler İstanbul ilindeki durumu ortaya koymaktadır. Gerçekleştirilen ankete 33 firma katılıyor. Evden Eve Eşya Taşımacılığı Sektörü Müşteri Anketine ise 102 adet cevap veriliyor. Bu anketlere göre;

Ankete katılan İstanbul iline kayıtlı Evden Eve Taşımacılık Sektöründe faaliyet gösteren 33 firmanın %45,5’i (15 firma) kendisini şahıs şirketi olarak sınıflandırırken, %36,4’ü (12 firma) limited şirketi olduğunu beyan etmiştir. Geriye kalan 6 şirket ise %18,2’lik oranla anonim şirket olduğunu belirtiyor.

Ankete katılanların %79’u (26 firma) K3 taşıma belgesine sahip olduklarını beyan ediyor. 33 firma içerisinde sadece bir firma Yıldızlı K3 taşıma belgesine sahip olduğunu ifade ediyor.

32 firma için firma ortalama personel sayısı 20 çalışandan oluşuyor. Firma başına en yüksek çalışan sayısı 94 olurken en düşük değer 4 olmuştur.

ARAÇ FİLOSU BÜYÜKLÜĞÜ

32 firma için firma ortalama araç sayısı 7,3 olarak hesaplanıyor. Ayrıca firma başına araç sayısı en yüksek 20 olurken en düşük değer 2 olarak beyan ediliyor.

Ankete katılan firmaların %97’si (32 firma) yani neredeyse tamamı Evden Eve Taşımacılık Sektöründe yüksek düzeyde haksız rekabetin olduğunu beyan ediyor.

NİTELİKLİ PERSONEL BULMA SIKINTISI

Firmaların %66,7’si (22 firma) sektörde nitelikli personel bulunabilmesi konusunda yüksek düzeyde bir zorluk olduğunu ifade ediyor. Bu soruya hayır cevabını veren yani sektörde nitelikli personel bulunması konusunda zorluk yaşanmadığını beyan eden hiçbir firma bulunmuyor.

Firmaların %78,8’i (26 firma) Evden Eve Taşımacılık Sektöründe yeterlilik sertifikası ihtiyacı olduğunu beyan ederken, %21,2’si (7 firma) bu sertifikaya ihtiyaç olmadığını belirtiyor.

KAYITDIŞI TAŞIMACILIK

-Ankete katılan firmaların %97’si (32 firma) Evden Eve Taşımacılık Sektöründe yüksek düzeyde kayıt dışı taşımacılık olduğu seçeneğini işaretliyor.

Ankete katılan 15 firma (%48,4’ü) sektörle ilgili mevzuat konusunda mutlaka bilgi verilmesi gerektiğini vurguluyor.

TAŞIMA YAPAN FİRMALARA GÖRE SEKTÖRÜN SORUNLARI

Ankete katılan firmalara göre sektörün en önemli sorunları şunlar:

- “Haksız rekabet (kayıt dışı, belgesiz, sigortasız, düşük bedelle taşıma vs.).”
- “Belgesiz faaliyet gösteren firmalar.”
- “On-line (çevrimiçi) alanlarda faaliyet gösteren korsan firmalar.”

  • “Denetimlerin yetersizliği.”
    - “Şehir içi yasak saat uygulamaları.”
    - “Köprü geçiş kısıtlamaları.”
    - “Park sorunu.”
    - “Yüksek yakıt ücretleri.”
    - “Personel sigorta maliyetlerinin yüksek olması.”
    - “Araç kasko ve sigorta maliyetlerinin yüksek olması.”
    - “Ambalaj malzemelerinin fiyatlarındaki artışlar.”
    - “Ücretli geçişlerdeki yüksek meblağlar.”
    - “Yüksek KDV oranı.”
    - “Belgesiz kişilerin firma açarak düzenli çalışan firmalar gibi değerlendirilmesi.” - “Hizmet alacakların bilgisizliği.”
    - “Kalifiye eleman bulmada zorluklar.”

Evden Eve Eşya Taşımacılığı Sektörü Müşteri Anketinde Öne Çıkanlar…

Evden eve taşıma işini yapabilmek için firmaların hangi belgeye sahip olması gerektiğini biliyor musunuz? Bu soruya 102 yanıt veriyor. Katılımcıların yaklaşık %90’ı firmaların sahip olması gereken belgeyi bil- mediklerini beyan ediyor.

EVDEN EVE TAŞIMA YAPMAK İÇİN BELGENİZ VAR MI?

Evden eve taşıma işini yaptırmak için firmalara belgeleri olup olmadığını sordunuz mu? Bu soruya cevap veren 102 kişi içerisinde sadece yedi kişi taşıma yaptırdığı firmaya taşıma belgesi olup olmadığını sorduğunu belirtiyor.

Evden eve taşıma işi için hangi kanallardan firma seçtiniz?Bu anket sorusuna 100 kişi cevap veriyor. Katılımcıların %76’sı tanıdık referansıyla taşıma yaptıracakları, %25’i internet üzerinden ilgili firmaya ulaştığını ifade ediyor.

Evden eve taşıma yaptırırken sözleşme yaptınız mı? 102 katılımcının 76’sı (%74,5’i) taşıma işlemi için sözleşme yapmadıklarını belirtiyor.

TAŞIMALARDA MÜŞTERİYİ ÜZEN HUSUSLAR

Taşıma yaptırdığınızda sizi en çok üzen hususları işaretleyiniz, sorusuna verilen cevaplar ise şöyle: Katılımcılar taşıma süreçlerinde en çok rahatsız oldukları hususun “Eşyalara zarar verilmesi” olduğunu %61,5’luk bir oran ile belirtiyor. %51’lik bir oran ile ikinci en çok rahatsız eden durum ise “Eşyaların firmanın yetkin personeli yerine bulunan günlük işçilerle taşınması” olmuştur. Üçüncü olarak ise “Yükleyici personelin özensiz davranması ve çalışma disiplininin eksik olması” seçeneği katılımcılar tarafından taşıma işleminde en çok üzen husus olarak beyan ediliyor.

YETERLİLİK

Evden eve taşıma sektörü ile ilgili genel değerlendirmenizi yapar mısınız? Katılımcıların %55,4’ü (56 kişi) Evden Eve Taşımacılık Sektörünü orta yeterlilikte görüyor. Çok iyi ve iyi olarak değerlendirenlerin sayısı 14 olmuştur. Yaklaşık %10’luk kısmı da sektörün çok yetersiz olduğunu ifade etmiştir.