İşte lojistik sektörünün 2023 yılı beklentileri

İşte lojistik sektörünün 2023 yılı beklentileri

İşte lojistik sektörünün 2023 yılı beklentileri....

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD),düzenlediği bir basın toplantısı ile 2022 yılını değerlendirirken, 2023 yılı ile ilgili öngörülerini paylaştı. Düzenlenen toplantıda “Sektörün 2023 Yılı Beklentileri” ve  “Sektörün 2023 Yılı Öngörüleri” paylaşıldı.

Toplantıya UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy, Başkan Yardımcısı Emre Eldener, Barış Dillioğlu, Bilgehan Engin, Yönetim Kurulu Üyeleri Arkın Obdan, Caner Aydın, Cihan Yusufi, Cihan Özkal, İsmail Tekin, Mehmet Özal, Serdar Ayırtman, Serkan Eren ve Yüksel Kahraman katıldı. 

aysem-ulusoy.jpg

Açılış konuşmasında lojistik sektörünün geride bıraktığı 2022 yılında hem küresel hem de bölge özelinde birçok sorunla mücadele ettiğini belirten UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy, "Küresel ekonomideki durgunluk, artan enerji fiyatları, savaş nedeniyle ticaret rotalarındaki değişimler ve sınır kapılarında yaşanan uzun TIR kuyrukları gibi hızlı şekilde çözüm üretilmesi gereken sorunları sektörümüzün çatı derneği olma bilinciyle etkin şekilde gündemimize aldık ve kamu nezdinde gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde çözüm önerileri sunduk" dedi.
UTİKAD çalışmalarına da değinen Başkan Ulusoy, 2022 yılında küresel ekonomik krizin bir yansıması olarak karşımıza çıkan risklere karşı üyelerin bilgilendirilmesi ve genç istihdamın sektöre kazandırılması gibi birçok konuda çeşitli webinarlar düzenlendiğini belirterek konuşmasına şöyle devam etti; "Küresel Finansal Ekonomi Değerlendirmesi ve Z Kuşağı webinarlarımızın yanı sıra eğitim konusunda da uzman isimleri üyelerimizle bir araya getirdik. Sosyal medya hesaplarımız üzerinden sektörün tüm paydaşlarına ulaşmaya çalıştık. Beş şehirde üye firmalarımızın temsilcileriyle bir araya geldiğimiz ‘Üye Buluşmaları’ vesileleriyle beklentileri ve sorunları tespit ettik. Gençlerle bir araya geldiğimiz üniversite buluşmaları düzenledik. Onların beklentilerini gelecek planlarımız arasına aldık" diye konuştu.

"REKABET İÇİN GÜZERGAHLARIMIZI VE PAZARLARIMIZI ÇEŞİTLENDİRMELİYİZ"
Çin’in Bir Kuşak Bir Yol Projesi kapsamındaki Orta Koridor ülkemiz üzerinden geçtiğini ve bu nedenle Türkiye’nin Avrupa ve Asya arasında bir köprü olduğunu vurgulayan Ayşem Ulusoy bu konumunun çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ulusoy, Kuşak ve Yol Girişiminde Türkiye’nin konumunun daha da güçlenmesi için birtakım yatırımların yapıldığını bu yatırımlar arasında Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı, İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray ve liman yatırımlarının bulunduğu tespitinin ardından Orta Koridor’da Türkiye’nin doğudan batıya kesintisiz erişimin sağlanması açısından kritik bir yere sahip olduğunu, pandemi döneminde ulaşım rotalarının ve pazarların çeşitlendirilmesinin öneminin bir kez daha anlaşıldığını bu nedenle Orta Koridor güzergahında hedeflenen kapasiteye ulaşılması için öncelikle Türkiye’nin ardından komşu ülkelerin altyapı, gümrük ve mevzuat iyileştirilmeleri yapması gerektiğini belirtti.

"SEKTÖR OLARAK İYİ KURGULANMIŞ TEŞVİKLER İSTİYORUZ"
Ayşem Ulusoy, lojistiğe gerekli önem arz edilmeden ihracatta hedeflenen büyümenin sağlanamayacağı tespitini yaparak 2023’te sektöre dair beklentilerini dile getirdi. Ulusoy, "Lojistik sektörüne verilen teşvikler KOBİ’leri kapsayacak şekilde iyi kurgulanmalı ve özellikle Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi önemli bir gündem maddesi sektör olarak önümüzde dururken araç dönüşümleri gibi konularda teşviklerin tüm lojistik sektörünü kapsayacak şekilde ele alınması son derece önemli" diye konuştu.

"İNSAN KAYNAKLARI VE YÖNETİMİ SEKTÖRÜMÜZÜN GÜNDEMİNDE"
21. yüzyılın öznesinin insan olduğunu ve ilerleyen süreçte lojistik sektöründe insan kaynakları sorununun en önemli gündem maddeleri arasında yer alacağını belirten Ulusoy, şoför ihtiyacına ve hem mavi yaka hem de beyaz yaka istihdamına yönelik UTİKAD’ın önemli çalışmalar yapacağı bilgisini verdi. Bilgi çağının bittiğinin beceri çağının başladığının altını çizen Başkan Ayşem Ulusoy, "2023 yılında yapılacak toplantılar serisi sektörün sivil toplum kuruluşlarının ortak görüşlerini ortaya koymasını sağlayacak. Böylece yapısal reformların gerçekleştirilmesi amacıyla tüm paydaşlarımızla bir araya geleceğiz. Yuvarlak Masa Toplantıları’nın sonucunda elde edeceğimiz çıktılara diğer STK’larla birlikte imza atarak kamuya daha güçlü sesle gitmeyi planlıyoruz" dedi.

Sektörün 2023 Yılı Beklentileri

-Yetki belgesi sayılarında sadeleşmeye gidilmesi.

-Türkiye’nin lojistik altyapısını destekleyecek yatırımların yapılması.

-Demiryolu ağının lojistik merkezlere bağlanmasını sağlayacak altyapı yatırımlarının yapılması.

-Demiryolu altyapısının güçlendirilmesi, kesintisiz taşımacılık yapılabilmesinin sağlanması.

-Transit taşımacılığın geliştirilmesi.

-Sektöre giriş saatlerinin ve TİO yeterliliklerinin revize edilmesi.

-Kapıkule Sınır Kapısı ve gümrük çıkış noktalarında insani çalışma şartlarının sağlanması.

-Sınır kapılarında ve gümrüklerde personel sayısının artırılması ve mesailerin düzenlenmesi.

-Karayolunu alternatif güzergahların bulunması.

-Geçiş belgelerinin sayısının artırılması. 

-Şoförlerin vize alımının kolaylaştırılması.

-Profesyonel şoför eksikliğinin giderilmesi.

-Karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu ulaştırma türleri entegrasyonunun sağlanması.

-İthalat Kontrol Sistemi 2 (ICS2)’ye geçiş için hazırlık yapılması.

-Ro-Ro, Ro-La servisleri ve tüm taşıma modları için yerli milli filonun desteklenmesi.

-Sektör teşviklerinin satın alma, istihdam yaratma, istihdam destekleme ve şirket içi eğitim destekleri ve benzeri şekilde geliştirilmesi.

-Ara eleman istihdamı için şirketlere fon desteği sağlanması.

-Sektörün çevre dostu teknoloji yatırımlarının teşvik edilmesi.

-Avrupa Yeşil Mutabakatı uygulamalarına ilişkin hızlı aksiyon alınması.

-Endüstri 4.0 ve Blockchain teknolojisinin getirdiği olanakların adaptasyonunun sağlanması, dijital dünya için farkındalığın geliştirilmesi.

-Teknolojik yatırımlara ve dijital altyapıya destek verilmesi.

 

Sektörün 2023 Yılı Öngörüleri

-12. Kalkınma Planı’nın ulaştırma ve lojistik sektörü çun pozitif ivme sağlanması.

-Yabancı yatırımların artması.

-Navlun seviyelerinin normalleşme.

-Sektörün yeşil dönüşümüne dair mevzuat ve uyum çalışmalarının yapılması.

-E-Ticaret ve e-ihracatın artması.

Etiketler :