Lojistik bütün sektörlerin omurgası

Lojistik bütün sektörlerin omurgası

Lojistik bütün sektörlerin omurgası

Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) ve İstanbul Kültür Üniversitesi  tarafından "Uluslararası Ticarette 100 Yılın Mirası ve Sürdürülebilir Gelecek Vizyonu” mottosu ile düzenlenen “1.Dış Ticaret Zirvesi’ kapsamında düzenlenen Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi konulu oturumun moderatörlüğünü İstanbul Kültür Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Ketenci yaptı. Oturuma THY Hava Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özen, DHL İş Geliştirme Direktörü Cahit Tosyalı ve CILT (Chartered Institute of Logistics and Transport) Başkanı Berna Akyıldız konuşmacı olarak katıldı.

İstanbul Kültür Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Ketenci, “Günümüz rekabet ortamında lojistik önemli rekabet avantajı sağlıyor. Geçtiğimiz 10 yıla baktığımızda hizmet ihracatının ülkelere önemli katkı sağladığını görüyoruz” dedi.

THY Hava Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özen, “THY olarak en fazla ülkesine uçan havayoluyuz. Dünyanın 129 ülkesine uçuş gerçekleştiriyoruz. Kargoların neredeyse yarısı yolcu uçakları ile taşınıyor. THY’nin kargo uçakları da dünyada 104 noktasına uçuyor. Turkish Kargo, özellikle 2010’lardan itibaren büyümesini artırdı. Dünyanın en büyük 5. hava kargo organizasyonuyuz. Hemen hemen her sektörde olduğu gibi havacılıkta da teknoloji belirleyeci rol oynuyor. Turkish Cargo Smartist, dünyanın en akıllı deposu yapmaya çalışıyoruz. Smartist dünyanın 3. büyük kargo tesisi konumunda bulunuyor.

Hava kargo dünyada değer bakımından küresel ticaretin yüzde 35’ini kapsarken, Türkiye’de bu oran yüzde 9 seviyesinde.”

DHL İş Geliştirme Direktörü Cahit Tosyalı yaptığı konuşmada Kahramanmaraş depremi sonrası yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

DHL’nin önceliğinin dijitalleşmeyi en doğru ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmek olduğunu söyleyen Cahit Tosyalı, hizmete erişimin çok hızlı ve çok kolay ulaşılması için çok çalıştıklarını belirtti. Pandemiden sonra e-ihracatta önemli artışlar olduğunu ifade eden Tosyalı, DHL olarak ihracatı desteklediklerini kaydetti.

MNG Kargo’yu satın aldıklarını hatırlatan Tosyalı, e-ihracat hizmetlerini daha da yukarı taşıyacaklarını ifade etti.

DHL’nin 2050 yılına kadar sıfır emisyonu hedeflediklerini anlatan Tosyalı, dünyanın gittiği yolun sıfır emisyon olduğunu hatırlattı.

CILT (Chartered Institute of Logistics and Transport ) Başkanı Berna Akyıldız, “Lojistik bir sektör olmaktan öte bütün sektörlerin omurgası olma niteliğinde. Türkiye, coğrafyasında taşımacılık için en güvenli liman konumunda. Türkiye olmadan doğu ile batıya birleştiren bir koridor düşünülmesi imkansız. Türkiye doğal bir lojistik merkez konumunda. Ama yapılması gereken işlerimiz var. Örneğin; altyapı çalışmalarını geliştirmek ve hızlandırmak, intermodal taşımacılık için sistemlerin geliştirilmesi, mal ve yolcu güvenliğinin sağlanması çok önemli. Lojistik ve taşımacılık sektörünün daha nitelikli insanlara ihtiyacı var” dedi.

Etiketler :