“Pandemi gösterdi ki, lojistik ve tedarik zinciri olmazsa olmaz”

“Pandemi gösterdi ki, lojistik ve tedarik zinciri olmazsa olmaz”

7. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi’nde “Kriz Döneminde Uluslararası Lojistik ve Küresel Tedarik Zinciri - Dünyada Yaşanan Ekonomik ve Siyasi Güç Mücadelelerinin Lojistik ve Tedarik Zinciri Süreçlerine Etkileri Neler ve Lojistik ve Taşımacılık Sektörü Kriz Dönemini Nasıl Yönetiyor?” oturumu yapıldı.

7. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi’nde “Kriz Döneminde Uluslararası Lojistik ve Küresel Tedarik Zinciri  - Dünyada Yaşanan Ekonomik ve Siyasi Güç Mücadelelerinin Lojistik ve Tedarik Zinciri Süreçlerine Etkileri Neler ve Lojistik ve Taşımacılık Sektörü Kriz Dönemini Nasıl Yönetiyor?” oturumu yapıldı.

Moderatörlüğünü UTİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı  ve KITA Lojistik CEO’su Emre Eldener’in yaptığı oturuma Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan, AB Türkiye Delegasyonu Ulaştırma ve Afet Risk Yönetimi Sektörleri Program Yöneticisi Akif Türkel ve C.H. Robinson Türkiye Genel Müdürü Gökalp Kobe Ertuğrul katıldı.

“PANDEMİ DİJİTALLEŞMENİN TETİKLEYİCİSİ OLDU”

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı  ve KITA Lojistik CEO’su Emre Eldener, “Pandemi ile birlikte sektör olarak zamanında teslimat yaptık ama çok daha pahalıya yaptık. Eskiden konteyner fiyatı 2 bin dolarlardayken, 12 bin dolarlara yükseldi. Hiç aklımıza gelmeyen maliyetler artışları ortaya çıktı. Bütün dünyada enflasyon varsa bunun nedeni tedarik zincirinde yaşananlar. Pandemi dijitalleşmenin gerçek anlamda tetikleyecisi oldu” dedi.

“PANDEMİ GÖSTERDİ Kİ, LOJİSTİK OLMAZSA OLMAZ, TEDARİK ZİNCİRİ OLMAZSA OLMAZ”

Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan, “Alışan 37 yaşında. Pandemi sürecindeki gibi bir dönem hiçbir zaman yaşamadık. Bunu bir filmde yaşasaydık, senarist çok abartmış derdik. Pandemi de gösterdi ki, lojistik olmazsa olmaz, tedarik zinciri olmazsa olmaz. Operasyonlarımızı bir gün bile durdurmadan devam ettik. Yakın zamana kadar tedarik zincirinde sıfır stok konuşulurken, stoklar artmaya başladı. Bildiğimiz ezberlerin tamamını bozdu. Çıkan zorluklara doğru zamanda reaksiyon verebildik. Dünyada bir yokluk durumu var. E-ticaret hepimizin hayatına fazlasıyla girdi. Bu problemler var diye ‘küstüm oynamıyorum’ demek yok. Yakın gelecek sürdürülebilirlik olacak. Kaynaklarımız kısıtlı ve pahalı. Bu kaynakları en verimli şekilde kullanmanını yolunu bulmamız gerekiyor. Dijitalleşme olmazsa olmaz. Otonom araçlar hayatımıza girecek. Belki de pandemi iyi şeylere neden olacak.”

“DEMİRYOLU SEKTÖRÜNÜN YILDIZI PARLADI AMA SADECE YILDIZI PARLADI”

AB Türkiye Delegasyonu Ulaştırma ve Afet Risk Yönetimi Sektörleri Program Yöneticisi Akif Türkel yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Afetler olağanüstü durumlardır. Aslında en ilkel reflekslerimizle davranma başlıyoruz. Pandemi de aslında öyle bir durum. Pandemide kimse ne yapacağını bilmiyordu. Bireyler de kurumlar da bilmiyordu. Çok zor bir süreçten ve krizin içinden çıkarak geldik. Sınır kapıları kapandı, kamyonlar TIR’lar yerinde kaldı. Gemi çalışanları gemide kaldı. Uçuşlar azaldı. Çok zor bir süreçti. Bu süreçte ben sektörü düzenli olarak takip ettim. Gözlemlemeye başlarken şunu gördüm. En önemli konulardan biri toplu taşımalarda yüzde 50 şartıydı. Kentlerdeki ulaşım yöneticileri ile görüştüm. Bu süreçte dikkatimi çeken şu oldu: Taşımacılık sektöründeki derneklerin çok yoğun bir çalışma içinde olduğunu gördüm.

Bu dönemde bir sektörün yıldızı parladı. Demiryolu sektörünün yıldızı parladı ama sadece yıldızı parladı. Demiryolu sektörü buna hazır değildi. Nitekim demiryolları bu fırsattan yararlanamamış oldu. Farklı modlara yatırım yapmanız gerekiyor. Bir krizi atlattık ama daha büyük bir krizin yani iklim krizinin içinde yaşıyoruz.

Dünya Bankası’nın Lojistik Performans Endeksi’ni takip ediyorum. Türkiye endekste 47. sırada. Lojistik performansta Türkiye geriye gitti. Endekste beş alanda bu değerlendirme yapılıyor bu alanlardan zamanında teslimat konusunda puanı yüksekti. Zamanında teslimatı sağlayan ise lojistik sektörü.”

C.H. Robinson Türkiye Genel Müdürü Gökalp Kobe Ertuğrul ise Tedarik Zincirinde Dijital Dönüşüm ve Trendler isimli sunum yaptı.

Etiketler :