"Türkiye lojistik ve taşımacılık sektöründe çalışan kadın oranı sadece yüzde 9.1"

"Türkiye lojistik ve taşımacılık sektöründe çalışan kadın oranı sadece yüzde 9.1"

Lojistik ve taşımacılık sektöründe çalışan kadın sayısı Avrupa Birliği’nde (AB) yüzde 22 iken Türkiye’de bu oran yüzde 9.1 olduğu belirtildi.

wilat-turkiye-1.jpg

WiLAT Türkiye, “Lojistik ve Taşımacılık Sektöründeki Yetkinlik Ve Cinsiyet Eşitsizliği Araştırması”anın sonuçlarını açıkladı.

Taşımacılık ve lojistik sektöründe ilk rapor olma niteliği taşıyan araştırmanın açıklanması ile ilgili düzenlenen basın toplantısının modoratörlüğünü WiLAT Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Dalga, Gazeteci Hakan Güldağ yaptı. Açılışta WiLAT Onur Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin ve toplantıya uzaktan bağlantı ile katıldı. Toplantıya WiLAT Türkiye Başkanı Berna Akyıldız, UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy, UND Başkan Yardımcısı Fatih Şener de katıldı.

WiLAT Türkiye Başkanı Berna Akyıldız, “Biz WiLAT olarak bugünü milat olarak kabul ediyoruz. Bugün güzel bir rapor ile bunu taçlandırmak istiyoruz. Özellikle pandemi sonrasında çok hızlanan dijitalleşme dönüşülü bizim sektörümüzde çok hızlı yaygınlaşıyor. E-ticaret ve online alışverişin giderek yaygınlaşması, kağıtsız ve temassız süreçler ile sektör tüm dünyada büyük bir hızla dijitalleşmese ve değişmektedir. Sektördeki kadın sayısı yüzde 9.1. Sektör maalesef kadın işgüçünden çok faydalanamıyor. Dolayısıyla WiLAT olarak sektöre daha çok kadının kazandırılması için araştırmalar ve projeler yapıyoruz” dedi.

Sektörde erkek oranı yüzde 89 iken kadın oranının yüzde 9.1 olduğunu söyleyen Berna Akyıldız, sektördeki cinsiyet eşitsizliği, iletişim eksikliği ve işbirliği eksikliği olduğunu söyledi. Kadınların sektördeki sayısının artması için teşvik ve temsil, sosyal politikalar ve savunuculuk, istihdam ve destek ve algı değişimi olduğunu belirten Akyıldız,

lojistik-kadin-istihdam.jpg

Okan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zeynep Alemdar ve WİlAT Türkiye Başkan Yardımcısı Esra Kıvrak araştırmanın sonuçları ile ilgili bir sunum yaptı.

Okan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zeynep Alemdar yaptığı konuşmada Türkiye’de kadınların yüzde 26’sı erkeklerin yüzde 60’ı istihdamada yer aldığını söyledi. Avrupa Birliği’nde lojistik ve taşımacılıkta kadınların istihdamı yüzde 22 iken Türkiye’de yüzde 9.1 olduğunu belirten Prof. Dr. Zeynep Alemdar, “Türkiye’nin 9 ilde lojistik merkezi var ve sayısı artıyor” dedi.

WİlAT Türkiye Başkan Yardımcısı Esra Kıvrak, “Lojistik Ve Taşımacılık Sektöründeki Yetkinlik Ve Cinsiyet Eşitsizliği Araştırması” hakkında bilgi verdi. Esra Kıvrak, araştırmada 111 bireysel katılımcının katıldığını belirtti.

CiLT, UND ve UTİKAD’ın desteği ile yapılan araştırmada öne çıkan başlıklar şöyle:

-Lojistik ve taşımacılık sektörü için en kritik üç beceri analitik düşünme, zaman yönetimi ve müşteri ilişkileri olarak belirlenmiştir.

-Dijitalleşme uyum sağlamada en büyük zorluk, yeni teknolojilere karşı işgücünün direnç göstermesi olarak belirlenmiştir.

-Sektörde en sık karşılaşılan beceri eksiklikleri arasında yabancı dil, zamanlama becerisi ve uzmanlık alanındaki yetersizlikler yer alıyor.

-Sektördeki firmalar beceri açığını kapatmak için üniversiteler ve meslek yüksek okulları ile ortaklık sağlamaktansa, kendileri eğitim vermeyi tercih ediyor.

-Sektördeki liderlik rollerindeki cinsiyet eşitsizliğinin en önemli nedeni, endüstrininin erkek egemen olması ve rol model kadınların az olmasıdır. İkinci planda kalan nedenler arasında erkek liderlerin yine erkek yetenekleri tercih etmesi ve kadırların doğum nedeniyle ilk yıllarda işten ayrılması yer alıyor.

-Cinsiyet eşitliği öne çıkan bir organizasyonun en önemli özellikleri arasında cinsiyet eşitliğinin iş stratejisinin temel bir parçası olması, kadınların ve erkeklerin eşit ücret alması, anne çalışanlara esnek çalışma programı uygulaması yer alıyor.

wilat-1.jpg

muge-karahan.jpg

 

fatih-sener.jpg

 

Etiketler :