Türkiye tedarik zincirinde 4.0 teknolojisini bilmiyor!

Türkiye tedarik zincirinde 4.0 teknolojisini bilmiyor!

Satın alma kararlarının şirket başarısına ve ekonomilere etkisini değerlendiren Finansbank, BOSCH ve Siemens Yönetim Kurulu Başkanları dijitalleşme vurgusu yaptı.

Sürdürülebilir ekonomiler yaratmada tedarik zincirinin üstlendiği rol I.Tedarik Zinciri Yönetimi Konferansı kapsamında Tedarik Zinciri Yönetimi Derneği (TEDAR) tarafından düzenlenen panelde masaya yatırıldı. Finansbank'ın ev sahipliğinde Kristal Kule’de gerçekleştirilen konferansın moderatörlüğünü TEDAR Başkanı Tuğrul Günal yaptı.

Tuğrul Günal açılış konuşmasında TEDAR’ın amacına ve çalışmalarına değinerek, geçmiş ve gelecek dönem faaliyetleri ile ilgili bilgi verdi. Ayrıca dünyada Tedarik Zinciri Yönetimi fonksiyonunun önemini, tedarik zinciri konusunda çeşitli araştırma şirketleri tarafından yapılan araştırma sonuçlarını baz alarak, katılımcılarla paylaştı. Toplantıda ayrıca Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Grup CEO’su Ömer Aras, Siemens Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis ve Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young değerlendirmelerde bulundu.

ÖMER ARAS: “2004-2010 ARASINDA ÇOK FAZLA YABANCI OYUNCU GELDİ AMA HİÇBİRİ TEKNOLOJİ GETİRMEDİ”

Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Grup CEO’su Ömer Aras, Finansbank olarak Satınalma Birimi’nin Genel Müdür Yardımcısı seviyesinde temsilini sağladıklarını ve satın alma işlemlerine bankacılık işlemlerindeki gibi analitik yaklaştıklarını belirtti. Şirketlerin sürdürülebilirliği yakalamasında tedarik zincirinin önemli rol üstlendiğini ve bu süreçte dijitalleşmenin öne çıktığını belirten Aras, “Teknolojinin, dijitalleşme sürecinin yakalanması gerekiyor. Türkiye bankacılık sektörüne 2004-2010 arasında çok fazla yabancı oyuncu geldi ama hiçbiri teknoloji getirmedi. Çünkü biz onlardan daha öndeydik. Finansbank olarak dijitalleşme adımlarımızın en önemlisini de banka içinde banka diyebileceğimiz Enpara.com’u kurarak attık” dedi. Aras ayrıca, TEDAR’ın sektörde eğitim konusunda öncü olmasını istedi.

HÜSEYİN GELİS: “ESKİDEN SATIN ALMADAN BAHSEDERDİK, ŞİMDİ TEDARİK ZİNCİRİNDEN BAHSEDİYORUZ”

Siemens Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, “Eskiden satın almadan bahsederdik. Şimdi tedarik zincirinden bahsediyoruz. Eskiden bir şey almak isterken kriterlerimiz kalite ve ucuzluktu. Şimdi verimlilik ve sürdürülebilirlik üzerine gidiyoruz. Artık partnere ihtiyacımız var. Çünkü artık her şeyi kendimiz yapmak istemiyoruz. Verimlilik için güvenilir tedarikçilere ihtiyacımız var” dedi.

Siemens olarak önümüzdeki yıllarda KOBİ’lere daha fazla destek vereceklerini belirten Gelis, “Türkiye ekonomisi deyince aklımıza büyük şirketler geliyor ama aslında ekonomiyi sırtlayan KOBİ’ler. Belli standartlara gelmeleri için onlara destek vereceğiz” dedi.

BOSCH BAŞKANI’NDAN DİJİTALLEŞME UYARISI

Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young’ın konuşmasında da dijitalleşme öne çıktı. Young şunları söyledi: Şirketin içeride ve dışarıda ortakları vardır. Tedarikçilerimizi de iş ortağı olarak görürsek daha rekabetçi olabiliriz. İş ortakları olarak tedarikçilerin ve bizlerin aynı dili konuşmamız lazım. Tedarikçilerimizi bu yönde eğitmemiz gerekiyor. Başarılı olmak için bizimle aynı kurumsal değerleri yakalamalarını sağlamalıyız. Bu noktada dijitalleşmeye yeniden bakalım. Türkiye tedarik zincirinde 4.0 teknolojisini bilmiyor. Bizim halihazırda en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa ise hızla dijitalleşiyor. Bu da bizim de hızla adapte olmamızı gerektiriyor. Aksi halde onlarla yakında aynı dili konuşamayacağız. Tedarikçilerimiz bizimle aynı dijital platformu kullanırsa kazanırız. Ve bölge ülkeleri içinde de öne geçerek bu tehlikeyi fırsata dönüştürebiliriz. Biz Alman firmaları ile Türkiye tedarikçilerimizin bu yöndeki farkındalığını artırmak için 2016’da özel çalışmalar yapacağız. TEDAR’ın da bu farkındalığı artırmaya yoğunlaşması gerektiğine inanıyorum.”

Panelden sonra Deloitte Türkiye Tedarik Zinciri Hizmetleri Direktörü Murat Kılıç “Satın almanın Yarını, Trendler ve CPO’ların Gündemi” konulu bir sunum yaptı. Sunumunda, geleceğin tedarik zincirleri için ne gibi farklılıklar getireceği, satınalma profesyonellerinin bu değişime nasıl cevap verdikleri ve gelecekte satınalmanın rolünün nasıl olmasının beklendiği gibi konularda Deloitte Türkiye tarafından yapılan araştırma sonuçlarına yer verdi.

Etiketler :