“Uluslararası lojistik gelirlerini orta vadede 40 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz”
HİB Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Komitesi Başkanı Murat Baykara, “Uluslararası lojistik gelirlerini orta vadede 40 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Komitesi, 2024 yılı ile ilgili değerlendirme toplantısı düzenledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen basın toplantısına HİB Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Komitesi Başkanı Murat Baykara, Başkan Yardımcısı Emre Eldener, HİB Genel Sekreteri Dr. Fatih Özer ve Komite Üyeleri Oğuz Kurt, Ziya Güner, Abdullah Keskin, Ahmet Yayman, Haşmet Karasu, Evren Bingöl katıldı.
HİB Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Komitesi Başkanı Murat Baykara toplantıda yaptığı açıklamada, Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Komitesi’nin üye sayısının başlangıçta 284 iken şu an 649’a yükseldiğini söyledi.
Lojistik ve yük taşımacılığı sektörünün Türkiye’nin en önemli hizmet sektörlerinden biri olduğunu belirten Murat Baykara, yaptığı konuşmada karayolu, havayolu, denizyolu, demiryolu ve lojistik koridorlar hakkında bilgi verdi. Orta Koridor, Kuşak Yol ve Kalkınma Yolu ile ilgili gelişmelere değinen Baykara, Türkiye liderliğinde Orta Koridor’un geliştirilmesi için alınması gereken aksiyonlarla ilgili lobi çalışmalarının yürütüleceğini kaydetti.
HİB’in 2024 yılında neler yaptığı ile kısa bir sunum yapan Baykara, yaptıkları çalıştaylar, ziyaretler, katıldıkları fuarlar ve toplantılar hakkında bilgi verdi.
Murat Baykara, konuşmasının sonunda HİB olarak orta vadede hedeflerini şöyle sıraladı: “
-Mal ihracatı ile birlikte büyüyerek uluslararası lojistik gelirlerini orta vadede 40 milyar dolara çıkarmak
-Asya Avrupa mal taşımalarında Türkiye transit gelirlerini ihracat taşıma gelirlerinin 2025’te yüzde 20’sine 2030’da yüzde 30’una çıkarmak.
-Kuşak - Yol projesinde Çin'i Avrupa'ya ve Avrupa'yı Çin'e bağlayan en cazip koridor haline gelmek.
-Ülkemizin önemli bir parçası olduğu Orta Koridor ve Kalkınma Yolu Projeleri ile, Türkiye'nin stratejik konumunu güçlendirerek, bu güzergahlarda uluslararası iş birliğiyle ticaret akışını hızlandırmak.
-Etkin e-ticaret taşımacılık hizmetleriyle Türkiye’yi bölgesinde en çok tercih edilen merkezlerden biri haline getirmek.
-Lojistik süreçlerinde maliyetleri azaltmak.
-Dünya Bankası Küresel Lojistik Performans Endeksinde ilk 25 ülke arasında girmek.
-Avrupa tedarik zincirlerini Orta Asya'ya bağlayan Orta Koridor’da daha etkin konuma gelmek ve bu koridor üzerindeki taşımaların kolaylaştırılmasını sağlamak.
-Sınır geçişlerini hızlandırmak, ihracatta beklemeleri azaltmak.”