İlk yüzde 100 milli elektrikli otobüs Avenue EV tanıtıldı

İlk yüzde 100 milli elektrikli otobüs Avenue EV tanıtıldı

TEMSA ve ASELSAN’ın ortak girişimi ile üretilen ilk yüzde 100 yerli elektrikli otobüs Avenue EV tanıtıldı. Çevreci ve yenilikçi özellikleriyle dikkat çeken Avenue EV”nin tanıtım ile ilgili Sabancı Center’de bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Üçüncü, Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Hacıkamiloğlu ve TEMSA Genel...

TEMSA ve ASELSAN’ın ortak girişimi ile üretilen ilk yüzde 100 yerli elektrikli otobüs Avenue EV tanıtıldı. Çevreci ve yenilikçi özellikleriyle dikkat çeken Avenue EV”nin tanıtım ile ilgili Sabancı Center’de bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Üçüncü, Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Hacıkamiloğlu ve TEMSA Genel Müdürü Dinçer Çelik katıldı.

DİNÇER ÇELİK: “BU İŞ BİRLİĞİMİZ SADECE ELEKTRİKLİ OTOBÜS ÜRETİMİ BOYUTUNDA DA KALMAYACAK”

Son 5 yıl dünya otomotiv endüstrisi için genel olarak iyi geçti. Teknolojik gelişimeler ve trendler otomotiv sektörünü derinden etkiliyor. Temsa’da akıllı fabrika olma yolunda ilerliyor. Önümüzdeki 10 yıl otomotiv endüstrisine çok büyük yenilikler getirecek. 2025’ten sonra şehiriçi otobüslerin elektrikli olması konusunda hemen hemen herkes hemfikir. 2013 yılında başlattığımız elektrikli otobüs çalışmalarımız devam ediyor. Yüzde 100 yerli ilk elektrikli otobüs üretimi gerçekleştiren ve Türk otomotiv sanayiinde yeni bir dönemin de başlangıcını müjdeleyen bir şirketin genel müdürü olmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyorum” diyen Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik, şunları söyledi: “Yüksek performanslı ve yeni nesil Avenue EV’i Türk Savunma Sanayisinin lider kuruluşu ASELSAN ile birlikte geliştirdik. İki lider kuruluş bu süreç içerisinde büyük bir uyum içinde çalıştı. Bu iş birliğimiz sadece elektrikli otobüs üretimi boyutunda da kalmayacak ve sürdürülebilir bir dünya için, çevreye duyarlı ürünler geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.

YÜZDE 100 YERLİ TEKNOLOJİYLE ÜRETİLMİŞ AVENUE EV’İ FARKLILAŞTIRAN EN ÖNEMLİ ÖZELLİK SADECE 8 DAKİKA ŞARJ OLMASI

Dinçer Çelik, Avenue EV’in öne çıkan özellikleri hakkında ise şu bilgileri verdi:” Şehirler giderek daha kalabalıklaşırken, ulaşım ihtiyaçları artarken, daha çevreci ulaşım araçları da önem kazanıyor. Daha temiz bir dünya için yenilikçi ve çevreci ürünlerimizi hız kesmeden devreye alıyoruz. Bugün sizlere tanıttığımız Avenue EV de, ASELSAN ile ortak geliştirdiğimiz yüksek performanslı, verimli ve çevre dostu bir elektrikli otobüs. Yüzde 100 yerli teknolojiyle üretilmiş Avenue EV’i farklılaştıran en önemli özellik sadece 8 dakika gibi bir sürede şarj olup, uzun menzil yol alabilmesi. Yalın tasarımı ve düşük bakım gereksinimi ile tüm yol koşullarında üstün performans gösterebiliyor. Daha geniş iç hacmiyle daha fazla yolcu alabilen, sessiz, konforlu ve verimli bir otobüs. Şehirlere yeni bir soluk getirecek, hem gürültü hem çevre kirliliğini azaltmaya katkıda bulunacak bir ürünü sizlere duyurmaktan gurur duyuyorum.”

FAİK EKEN: “ŞİRKET OLARAK TEMEL HEDEFLERİMİZDE HEP ÖZGÜN ÜRÜN GELİŞTİRMEK VAR”

ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken ise şunları söyledi: “ASELSAN olarak 41 yıl önce kurulduğumuz günden beri hep Türkiye'de yapılamayanı yapmaya odaklanıyoruz. 2015 yılında TEMSA ve ASELSAN ekiplerimiz, TÜBİTAK TEYDEB desteği de alarak başlattıkları proje ile belediyelerin şehir içi toplu taşıma ihtiyacını karşılayabilecek özgün bir otobüs geliştirdi. ASELSAN olarak; elektrik motorunu, motor sürücü birimini, araç kontrol birimini, sürücü gösterge panelini, güç kontrol birimlerini, araç batarya yönetim sistemini özgün olarak 10’dan fazla sayıda yerli alt yüklenicimiz ile tasarladık ve yerli üretme imkânı kazandık. Geliştirilen otobüste yeni bir teknik olan bataryaların hızlı şarj imkânı bulunmakta ve bu sayede otobüsler rotalarında belirlenecek duraklarında çok kısa sürede tam şarjlı hale gelebilmektedir. Bu proje Türkiye’nin kendi elektrikli araçlarını, otobüslerini, otomobillerini geliştirebileceğini göstermesi açısından çok önemli bir örnek teşkil etmektedir. Şirket olarak temel hedeflerimizde hep özgün ürün geliştirmek var. Bunu sadece savunma sanayinde değil, savunma sanayi dışında da özgün üretim yapıyoruz. Raylı ulaşım ve elektrikli metro üzerine özgün geliştirmeler yapıyoruz. Bugün de iş ortağımız Temsa ile elektrikli otobüsümüzün tanıtımı gerçekleştiriyoruz. Aselsan olarak biz bu projede hızlı batarya şarj özelliği var. Özgün tasarımla ilgili projelerde görev almaya hazırız.”

MEHMET HACIKAMİLOĞLU:“TEMSA VE ASELSAN ÖRNEK VE HEPİMİZE GURUR VEREN BİR ÇALIŞMAYA İMZA ATTILAR"

Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Hacıkamiloğlu, “Grup olarak katma değerli ürünleri çok önemsiyoruz. Grup olarak bu katma değerli ürünlerin çeşitliliğini artırmak için çalışıyoruz, Temsa ve Aselsan örnek ve hepimize gurur veren bir çalışmaya imza attılar” dedi.

ZAFER KURTUL: “BU İŞBİRLİĞİ BİZE GURUR VERİYOR”

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul basın toplantısında şunları söyledi: “Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yenilikçi ve konforlu TEMSA marka araçların 66 farklı ülkeye ihraç edilmesinden büyük gurur duyuyoruz. Türkiye'de yerleşik 243 Ar-Ge merkezi içerisinde en iyi uygulama örnekleri arasında yer alan TEMSA Otobüs Ar-Ge merkezi Sabancı Topluluğu için büyük bir gurur kaynağıdır. Sabancı Topluluğu olarak inovasyon ve AR-GE bizim çok önem verdiğimiz iki konu. Faaliyet gösterdiğimiz her alanda ülkemize, çevremize, iş ortaklarımıza ve çalışanlarımıza değer katmak en büyük önceliğimizdir. Bu anlayışla, bizimle aynı yaklaşıma sahip tüm şirketlerle iş birliği yapmaktan gurur duyuyoruz. İşte TEMSA ve ASELSAN’ın ortak çalışması ile geliştirilen yüzde 100 yerli Avenue EV modern şehirlere yakışan, ileri teknoloji ürünü, temiz ve sessiz bir şehir içi toplu taşıma çözümüdür. Yüzde 100 Türk mühendislerince geliştirilen bu otobüs; yüksek verimli, hafif ve yüzde 100 yerli çekiş sistemiyle dikkat çekiyor. Bu başarılı iş birliği bize büyük gurur veriyor Hedefimiz Temsa olarak dünyanın en kaliteli otobüsünü yapmak. Temsa markalı araçlar bugün Temsa mühendisleri tarafından gerçekleştiriliyor. İhracatımızın çok büyük bir kısmını da ABD’ye yapıyoruz. Bugün tanıtımının gerçekleştirdiğimiz elektrikli otobüsümüz, umuyoruz ki toplu taşıma için çok iyi bir çözüm olacak.

FARUK ÖZLÜ: “BU YENİ MODEL SEKTÖR İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR. ÇEVRE DOSTU ARAÇLARA VE ALTERNATİF YAKITLI ARAÇLARA DÜNYADA İLGİ ARTIYOR, BU AÇIDAN YERLİ İMKANLARLA BİR OTOBÜS ÜRETİLECEK OLMASI BENİ ÇOK MUTLU EDİYOR”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü de yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Temsa’nın elektrikli ve akıllı otobüslerle ilgili çalışmalar çok önemli. Temsa ve Aselsan’ın işbirliği ile ortaya çıkan yüzde 100 elektrikli ve yerli otobüsü tanıtmak için buradayız. Bu yeni model sektör için büyük önem taşıyor. Çevre dostu araçlara ve alternatif yakıtlı araçlara dünyada ilgi artıyor. Bu açıdan yerli imkanlarla bir otobüs üretilecek olması beni çok mutlu ediyor. Otomotiv sektörü bizim için önemli bir sektör. Bu yıl ihracatımızda bir düşüş olmasına rağmen otomotiv ihracatımızda artış var. Ülke olarak bu güçlü sektörü daha da rekabetçi hale getirmemiz gerekiyor. Bunun için yeni teknolojik gelişmelere büyük önem vereceğiz. Ar-Ge çalışmalarına ve tasarıma daha fazla önem vereceğiz. Bir Türk otomobil markası oluşturacağız. Bu Türk otomotiv sektörüne çok büyük güç katacaktır. Küresel bir dünyada yaşıyoruz. Elbette ithalatta yapacağız. Ancak fiyat ve kalite farkı olmayan durumlarda yerli üretimi ithal üretime tercih edeceğiz. Kamu alım politikasını yerli üretimi teşvik etmek için kaldıracak olarak kullanacağız.*

YÜZDE 100 ELEKTRİKLİ VE MİLLİ OTOBÜS AVENUE EV HAKKINDA…

Global ihtiyaçlar göz önüne alınarak, çevreci bir bakış açısıyla geliştirilen Avenue EV, fosil yakıt yerine sürdürülebilir bir enerji kaynağı olan elektrikle çalışıyor. 8 dakikada tam şarja ulaşabilen hızlı şarj özelliği sayesinde duraklarda kısa süreli şarjlarla kesintisiz hizmet sunuyor. Elektrikli çekiş sistemi ile sıfır karbon emisyonuna sahip çevreci otobüs, aynı zamanda sessiz, konforlu, yüksek performanslı ve son teknolojiyle donatıldı. Klima sistemleri ile yolcu kabini hem soğuk hem de sıcak havalarda konforlu seyahat imkânının yanı sıra araç içi internet ve veri bağlantısı opsiyonu da sunuyor. Avenue EV; 35 oturan, 52 ayakta ve 1 tekerlekli sandalyeli yolcu alabiliyor. Geniş iç hacme sahip Avenue EV, ASELSAN'ın geliştirdiği yüksek verimli, hafif ve yüzde 100 yerli elektrikli çekiş sistemi sayesinde uzun süre bakım gerektirmeden yüksek verimle hizmet verebiliyor. Araç, tek sarjla 50-70 km gidebiliyor.

Etiketler :