TEMSA, elektirikli otobüsünü tanıttı

TEMSA, elektirikli otobüsünü tanıttı

TEMSA, yeni elektrikli otobüsü MD9 electriCITY’yi Adana’da düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı. Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun ve Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik’in katılımıyla gerçekleşen törende, Adana Belediyesi’nde bir süre hizmet verecek örnek elektrikli otobüs Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye teslim edildi.ZAFER KURTUL: “MD9 ELECTRİCITY ÇOK ÖNEMLİ BİR POTANSİYELE...

TEMSA, yeni elektrikli otobüsü MD9 electriCITY’yi Adana’da düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı. Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun ve Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik’in katılımıyla gerçekleşen törende, Adana Belediyesi’nde bir süre hizmet verecek örnek elektrikli otobüs Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye teslim edildi.

ZAFER KURTUL: “MD9 ELECTRİCITY ÇOK ÖNEMLİ BİR POTANSİYELE SAHİP”

Tören öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul şunları söyledi: “Bugün çok heyecanlıyız. Biz Sabancı Holding olarak dört şeye önem veriyoruz. Birincisi insan kaynaklarımız. İnsan kaynaklarımız olmasa bu işleri yapamayız. Temsa’da da çok iyi insan kaynağımız var. Dinçer beyin liderliğinde son yıllarda Temsa çok iyi adımlar attı. İkinci çok önem verdiğimiz nokta sürdürülebilirlik. Sürdürülebilirlikten kastımız ekonomik sürdürülebilirlik, çevresel sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk. Üçüncü önem verdiğimiz konu yenlikçilik. Temsa yenilikçilik konusunda da çok önemli aşamalar kaydetti. Temsa’nın Ar-Ge birimi Türkiye’de en iyi uygulamalar arasında seçildi. Temsa, kuvvetli bir araştırma geliştiremeye sahip. Üniversitelerle işbirliklerimiz var. Dördüncü önem verdiğimiz konumuz ise kalite. Temsa otobüsleri 60’tan fazla ülkeye ihraç ediliyor. Üretimimizin üçte birini ihracat oluşturuyor. ABD’de bu yılın sonunda 1000 otobüsümüz trafikte olacak. ABD pazarında da çok iyi gelişim kaydediyoruz. Silikon Vadisi’ni Temsa otobüsleri taşıyor. MD9 electriCITY, enerji konusunda önemli bir gelişim sağlıyor. Otobüs kısa sürede ilk yatırımı amorti edebiliyor. Yeni nesillere çok daha temiz bir çevre bırakmalıyız. Bu anlamda MD9’un çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyoruz.”

MEHMET PEKARUN: “TEMSA, SANAYİ GRUBUMUZUN EN GİRİŞİMCİ ŞİRKETLERİNDE”

Basın toplantısında Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun ise, “MD9 electriCITY, Temsa için çok önemli bir ürün. Sabancı Holding Sanayi Grubu içinde Temsa çok önemli bir sanayi grubu şirketimiz. 4. Sanayi devrimi ile sanayi şirketleri yeni bir döneme giriyor. Temsa, sanayi grubumuzun en girişimci şirketlerinde. Bu anlamda bize gururlandırıyor. Temsa, yenilikçi ve yaratıcı ürünleri ve Ar-Ge çalışmaları ile ön plana çıkıyor. Aselsan ile çalışmalarımızı yürüttüğümüz yüzde 100 yerli elektrikli aracı Haziran’da tanıtmayı düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde de Temsa’nın adını yenilikçi, çevreci ürünlerimizle pazarda olmaya devam edeceğiz” dedi.

DİNÇER ÇELİK: “2015’TE 750 MİLYON TL CİRO ELDE ETTİK”

Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik de, yaptığı konuşmada, Temsa’nın son 2 yıldır yurtiçi otobüs pazarının lideri olduğunu söyledi. 1600’den fazla çalışanlarının olduğunu ve bu yıl 50 yeni çalışan aldıklarını ve 50 çalışan daha alacaklarını söyleyen Dinçer Çelik, Türkiye’nin ilk Ar-Ge merkezine sahip olduklarını kaydetti. Geçtiğimiz yıl 750 milyon TL satış cirosu eldi ettiklerini hatırlatan Çelik, “Temsa olarak biz Türkiye’nin ilk akıllı otobüsü üreten şirketiyiz. Avrupa’da önemli pazarların hemen hemen hepsinde varız. ABD’de geniş bir satış ağımız var. 2015 yılında 2014’e göre otobüs pazarında ciddi bir pazar artışı oldu. Temsa olarak biz de geçtiğimiz yıl büyüyen otobüs pazarında önemli pazar payı elde ettik. 2015 yılında 2014’e göre Temsa satışlarımız her segmentte arttı” dedi.

“MD9 ELECTRİCITY SEKTÖRDE FARK YARATACAK BİR ÜRÜN”

Otobüs pazarının 2016’nın ilk üç ayında yüzde 33 daraldığını ancak Temsa’nın yüzde 30’luk pazar payı ile konumunu koruduğunu söyleyen Çelik, MD9 electriCITY otobüsü hakkında şu bilgileri verdi:Bütün çabalarımız gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak için ve bugün MD9 electriCITY ile şehrin havasını değiştirmeye başlıyoruz. Şehirler giderek büyürken ulaşım ihtiyaçları da değişiyor ve daha ekonomik, çevreci ve sessiz ulaşım araçları önem kazanıyor. Elektrikli otobüsler dizel otobüslerin alternatifi değil, yolcu ve çevre konforu açısından yepyeni bir toplu ulaşım sistemi. Değişen teknoloji ve Ar-Ge çalışmaları; ekonomik, çevreci ve daha sessiz otobüslerin üretimini mümkün kılıyor. Uzun süredir üzerinde titizlikle çalıştığımız, bileşen yerleşimi, araç dinamiği ve tüm yazılımı Temsa tarafından yapılan MD9 electriCITY sektörde fark yaratacak bir ürün. Ürünümüzü farklılaştıracak en önemli özellikleri paylaşmak isterim. Dizel bir yakıt tüketen araçta hareketli 300 parça varken, elektrikli araçta bu sayı 5’e düşüyor Elektrikli otobüs; basit tasarımı, düşük bakım gereksinimi ve yağ ile benzeri ürünleri içermemesiyle dikkat çekiyor. Fosil yakıt yerine sürdürülebilir bir enerji kaynağı olan elektrikle çalışması nedeniyle çevre dostu olan elektrikli otobüs, sessiz olmasıyla şehirlerdeki gürültü kirliliğinin azaltılmasına da büyük katkı sağlayacak.

6 SAATTE ŞARJ EDİLEBİLİYOR

200kwh batarya ile 230 km menzil özelliğine sahip olan bu otobüs, 6 saatte şarj edilebiliyor. Bir dizel aracın günlük yakıt maliyeti 365 TL iken, elektrikli otobüste bu maliyet 100 TL’ye düşüyor. Yine dizel üründe yıllık masraf, yakıt-yağ-vergilerle birlikte 137 bin TL olurken elektrikli otobüste bu maliyet 36 bin TL seviyesine geriliyor. Daha ucuz maliyet olan gece elektriği kullanırsa bu rakam 21 bin TL’ye kadar da geriliyor. Araç maliyetleri elbette çok önemli ama elektrikli otobüslerin çevreye parayla ölçülemeyecek oranda katkılar sağlayacağını söyleyebiliriz.”

1600 TEMSA ÇALIŞANI KATILDI

Basın toplantısından sonra MD9 electriCITY’nin tanıtım törenine geçildi. 1600 Temsa çalışanının katıldığı MD9 electriCITY’nin tanıtım töreninde Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözle de bir konuşma yaptı.

MD9 ELECTRİCITY HAKKINDA…

Temsa’nın taşımacılık sektörünün ihtiyaçlarına göre geliştirdiği yenilikçi otobüsü MD9 electriCITY, fosil yakıt yerine sürdürülebilir bir enerji kaynağı olan elektrikle çalışıyor. Enerji tüketimi, çevreye duyarlılık ve verimlilik özellikleriyle öne çıkan MD9 electriCITY, duraklarda veya son duraklarda kısa şarjlar yapılarak güzergâhını tamamlayabiliyor. Daha az parça sayısıyla, yağ gibi yan ürünler ya da bakım gerektirmeden, daha kısa sürede üretilebilen bu çevreci otobüs, Temsa mühendisleri tarafından yerli olarak geliştirildi.

MD9 electriCITY; üç kapısı sayesinde hızlı yolcu indirme-bindirme olanağı sağlayan, 63 yolcu kapasiteli, çevreci, sessiz, ekonomik ve verimli bir şehir içi otobüsü.

Etiketler :