Corolla’nın benzinli yeni versiyonunu test ettim… İşte görüşlerim

Corolla’nın benzinli yeni versiyonunu test ettim… İşte görüşlerim

TEST SÜRÜŞÜ ÖZEL - Üretilmeye başlandığı 1966 yılından bugüne kadar tüm dünyada 46 milyon adetten fazla satılan ve aynı zamanda Türkiye’de de üretilen Toyota’nın “efsane model”i Corolla’nın 12. neslini test ettim. İşte araçla ilgili yorumlarım… (Şenel Özdemir - Yayın Yönetmeni)

corolla-sedan-4.jpg

Toyota Corolla’nın 12. neslinin 1.6 litre benzinli versiyonunu geçtiğimiz hafta test ettim. Test süresince Corolla ile yaptığım yolun önemli bir kısmı şehirlerarası yollarda geçti. Bu süreçte özellikle yakıt tüketimi ve konforun nasıl olduğuna dikkat ettim. Öncelikle söyleyeyim konfor gerçekten mükemmel. Yakıt tüketimi konusuna gelecek olursak. Malumunuz yakıt tüketimi günümüzde çok önemli. Çünkü yakıt önemli gider kalemlerinden birini oluşturuyor. Şu an durağan bir seyir izlese de son yıllarda yakıt fiyatları  hem Avrupa’da hem de Türkiye’de önemli oranda arttı. Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan dolayı özellikle Avrupa’da baş gösteren enerji krizine girmeyeceğim ama yakın gelecekte de yakıt tüketimi önemini koruyacak. Elektrikli araçlara geçiş bugünden yarına olmayacağına göre petrol fiyatları ve onun yansıması hala çok önemli. Geçiyorum araçla ilgili izlenimlerime.

YAKIT TÜKETİMİ

Yeni nesil Toyota Corolla’yı 1500 kilometreden fazla kullandım. Bu 1500 kilometrenin önemli bir bölümü şehirlerarasında geçti. Yani trafiğe takılmadan genellikle otoban hız sınırları içinde kullandım aracı. Benim kullandığım süreç içinde Corolla; şehirlerarasında 100 kilometreden 5.3, şehiriçinde de 7.6 litre yakıt harcadı. Şehiriçinde bir miktar trafiğe takıldığımı söyleyebilirim. İstanbul trafiği malumunuz.

Fabrika verilerine göre yeni nesil Corolla’nın yakıt tüketimi ortalama 5.7 lt/100 km olarak belirtiliyor. Bu da benim daha verimli araç kullanma konusunda kendimi geliştirmem gerektiğine işaret ediyor. Son olarak şehirlerarası yolda saatte 90 kilometreyi geçmezseniz 5’in altında yakıt tüketimi elde etmenin mümkün olduğunu söyleyebilirim.

Yakıt tüketimi ve hızlanma ile ilgili Toyota’nın şu notunu da ekliyorum: “Corolla, tercihe göre manuel veya otomatik şanzımanla sunuluyor. 6 ileri manuel şanzımanla eşleştirilen Corolla, 0-100 km/s hızlanmasını 9.7 saniyede gerçekleştiriyor ve 200 km/s maksimum hıza ulaşırken, yakıt tüketimi ise ortalama 5.7 lt/100 km gerçekleşiyor. Multidrive S otomatik vites kutusuna sahip Corolla ise 0-100 km/s hızlanmasını 10.2 saniyede tamamlıyor ve 190 km/s maksimum hıza ulaşılabiliyor. Bu versiyonda yakıt tüketimi ise sadece 5.5 lt/100 km olurken, CO2 emisyonu 125 g/km olarak dikkat çekiyor.”

corolla-sedan-3.jpg

COROLLA DENEYİMİM

Corolla’yı yakından tanıyan bir kullanıcıyım.  Yani eskiden bir Corolla sahibiydim. 2015 model 1.33 benzinli, manuel sedan Corolla aracım vardı. Üç yıl kadar kullandım. Konforu, sürüş kolaylığı aklımda kalan iki önemli başlığı oluşturuyor. İki araç arasında çok önemli farklar var. Bu nedenle iki aracı kıyaslamayacağım. Ancak belirtmek isterim ki, Corolla’yı yakından tanıyorum ve takip ediyorum. Yeni Corolla testi ile ilgili izlenimlerime geri dönecek olursak.

SUNROOF’UN KATTIĞI HAVA

Yeni Corolla’yı özellik şehirlerarasında test ettiğimi belirtmiştim. Şehirlerarasında özellikle konfor açısından gerçekten çok iyi bir otomobil. İç tasarımı da oldukça ferah. Aracı sürerken ön konsoldaki bütün düğmelere kolaylıkla ulaşılabiliniyor. Sunroof, araca önemli bir “hava” katmış. Sunroof, Corolla’ya üst segment bir lüks otomobil havası veriyor. Öte yandan 8 inçlik dokunmatik ekran, 3 boyut efektli 7 inç’lik renkli TFT ekranı ve ön cama bilgi yansıtan 10 inç’lik head up display (ön cama yansıtmalı renkli gösterge ekranı) ile birleştiriliyor. Ayrıca arka görüş kamerası park etmeyi oldukça kolaylaştırıyor. Tüm bunlar gerçekten Corolla’yı kullanmayı kolaylaştıran özellikler. Öte yandan kabin içinde oldukça kaliteli malzemeler kullanılmış.

SPORTİF GÖRÜNÜM

Yeni Corolla, premium segment seviyesine yükseltilen prestijli iç tasarımı ile tamamen yenilenmiş modern kabin, mükemmel bir görsellik ve dokunsal kaliteyi sunuyor. Yeni dokulara, yeni renklere ve yeni döşemelere sahip kabin, genişlik ve ergonomi açısından da daha ileri seviyeye taşınmış. Corolla’nın kabinini daha geniş gösteren yeni ön panel ile görüş açısı artırılmış. Ön koltuğun sürüş pozisyonu alçaltılarak ağırlık merkezi düşürülmüş ve daha sportif bir oturma pozisyonu elde edilmiş.

Corolla, standart olarak tüm versiyonlarda bulunan yeni arka bağımsız çift salıncaklı süspansiyon ve yüzde 60 daha sert gövdesi ile daha dinamik bir sürüş sunuyor. Öte yandan Yeni Corolla 471 litre bagaj hacmine de  sahip.

Corolla ile yaptığım sürüş esnasında yüksek hızda dahi titreme yaşamadığımı belirtmek isterim. Hatta yüksek hızda bazı araçlarda rahatsız edici asfalt sesleri duyarsınız. Bu konuda Corolla başarılı bir iş çıkarmış. Dış ses gerçekten rahatsız etmiyor. Hatta duymuyorsunuz bile. Aynalara yansıyan “dikkat  araç geliyor” tarzı sembollerle yapılan uyarı sistemi oldukça başarılı.

Yazının başında ne kadar yol aldığımı ve ne kadar yakıt tükettiğimi yazmıştım. Konfor da iyi olduğuna göre gelelim ikinci el değerine.

corolla-sedan-1-8l-grey-2019-042.jpg

İKİNCİ EL DEĞERİ

Corolla, Türkiye’de en çok tutulan araçlardan biri olduğu için ikinci el değerinden çok şey kaybetmiyor. Bu konuda bir araştırma yapmadım ama gördüğüm net olarak budur. Hatta şu dönemde ikinci el otomobil pazarına yönelik talep de dikkate alındığında Corolla burada kullanıcılarına avantaj sağlıyor. Öte yandan taliplisi oldukça yüksek bir araç. Corolla’nın 12. nesli 1.6 litre benzinli versiyonu da Toyota marka otomobil tutkunlarının çok seveceği bir araç olmuş. Ayrıca bu modelin hibrit versiyonu da bulunuyor. Hibrit versiyonunu da test edersem görüşlerimi buradan yazarım.

corolla-sedan-1-8l-grey-2019-047.jpg

DAHA FAZLA GÜÇ

Yeni Corolla özel olarak geliştirilen 1.6 litre Valvematic motor sayesinde 132 HP güç ve 4,400 d/dakika’da 160 Nm tork üretiyor. Toyota’nın son derece başarılı Dual VVT-i sisteminin gelişmiş hali Valvematic, daha etkin değişken supap zamanlamasıyla çok daha fazla verimlilik sağlıyor. Sonuç olarak yüzde 7 daha fazla güç, yüzde 8 daha az yakıt tüketimi sağlayan yeni motor, daha sessiz bir sürüşe imkan veriyor.

PRESTİJLİ DURUŞ

Toyota, yeni jenerasyon Corolla’da tüm kullanıcıların kendilerini daha özel hissetmesini sağlıyor. Yeni Corolla, ön ve arka tasarımındaki prestijli duruşuyla segmentindeki farkını ilk bakışta bile ortaya koymayı başarıyor.

12’nci nesil Corolla’ya önden bakıldığında Toyota’nın Under Priority tasarım felsefesinin daha da evrimleştirildiği görülüyor. Daha çarpıcı tampon ve ön alt ızgara tasarımı, Corolla’nın kendine has tasarım temasını oluşturuyor. Üç boyutlu tasarıma sahip üst ön ızgara ise, keskin far dizaynıyla birbirini tamamlayacak şekilde oluşturulmuş.

Arka tasarımda da, ön taraftaki dinamik tarz devam ediyor. Sedana özgü stop grubu ve farlarla buluşturulan krom detaylar, modelin güçlü duruşunun altını çiziyor. Ayrıca Corolla’nın karakteristik ön ve arka LED farları yeni modelin anında tanınmasını sağlıyor.

Yeni Corolla’da uzunluk 10 mm, genişliği 5 mm artırıldı ve yüksekliği 30 mm azaltıldı. Corolla’da aynı zamanda 2,700 mm’lik genişletilmiş aks aralığı kullanıldı. Yeni ölçülerle birlikte 1 cm’lik daha düşük bir ağırlık merkezi elde edildi.

corolla-sedan-1-8l-grey-2019-043.jpg

KAZA RİSKİNİ MİNİMUMU İNDİREN ÖZELLİKLER

Yeni Corolla Hybrid’in tüm versiyonlarında Toyota’nın en gelişmiş güvenlik donanımları benzersiz Toyota Safety Sense özellikleri ile standart olarak sunuluyor.

Kaza yapma ihtimalini en aza indiren bu yüksek teknolojiye sahip sistem, araç içindekileri olduğu kadar yayalar ve bisikletliler için bile güven veriyor. Ön Çarpışma Önleyici Sistem, hava ne kadar karanlık olursa olsun, Gece Algılama özelliğiyle, araç önündeki yayaları algılarken, gerektiğinde otomatik olarak fren yapıyor. Ayrıca Bisikletli Algılama teknolojisi ile gündüzleri de bisikletliler algılanarak sürücüyü dikkatli olması için uyarıyor.

Yeni Corolla’daki, yeni aktif güvenlik paketi şimdi daha yüksek çözünürlüğe sahip kamera ve milimetrik dalga radarına sahip sistemden oluşuyor. Tehlikeyi tespit etme konusunda geliştirilen ve fonksiyonelliği artırılan Toyota Safety Sense sisteminde, tüm hızlarda çalışan Adaptif Hız Sabitleyici sistem (ACC), otomatik şerit ortalama özelliğini içeren Akıllı Şerit Takip Sistemi (LTA) ve Otomatik Yanan Uzun Farlar (AHB) teknolojileri de bulunuyor.  En yeni teknoloji ile üretilen Akıllı Şerit Takip sistemi şerit çizgisi belirgin olan yollarda, 50 km/saat veya üzeri hızlarda ilerlerken sinyal vermeden şerit değiştirildiğinde, sürücüyü sesli, görsel ve direksiyonu şerit içine doğru iterek uyarıyor. Adaptif Hız Sabitleme Sistemi ile beraber kullanıldığında da direksiyon desteği sağlayarak aracın şeridi ortalamasına yardımcı oluyor. Bununla birlikte Yeni Corolla’da donanıma bağlı olarak Geri Manevra Trafik Uyarı özelliğine sahip Kör Nokta Uyarı Sistemi (BSM) gibi sistemler de yer alıyor.

Etiketler :