Prometeon Türkiye, plastik ve metal atıkların geri dönüşümü ile yüzde 95 enerji tasarrufu sağladığını açıkladı

Prometeon Türkiye, plastik ve metal atıkların geri dönüşümü ile yüzde 95 enerji tasarrufu sağladığını açıkladı

Prometeon Türkiye, Dünya Çevre Günü’nde plastik ve metal atıkların geri dönüşümü ile yüzde 95 enerji tasarrufu sağladığını açıkladı

Dünyanın endüstriyel lastik odaklı şirketi Prometeon Türkiye, 5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesiyle bir dizi etkinlik gerçekleştiriyor. Bu yıl 'Plastik Kirliliğine Çözümler’ temasıyla kutlanan Dünya Çevre Günü’nde Prometeon Türkiyeliler, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Kocaeli Kongre Kültür Merkezi’nde çocuklarla buluşarak ahşap magnet boyama atölyesi ile plastik kirliliği konusunda çocukları bilgilendirecek.

Gelecek nesillere daha iyi bir gelecek sunmak için sürdürülebilir kalkınma odaklı çalışmaları odağına alan Prometeon Türkiye, 2019 yılında Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (UNGC) katılımcısı ve sonraki yıl UNGC’nin İtalya ağının kurucu üyesi olan Prometeon Tyre Group’un sürdürülebilirlik vizyonuna paralel şekilde faaliyetlerini büyütüyor.

Prometeon Tyre Group’un kısa süre önce yayınladığı 2022 sürdürülebilirlik raporunda ortaya koyduğu sürdürülebilirlik alanındaki aksiyonlarına özellikle kağıt, plastik ve evsel atık kazanımlarıyla önemli katkılarda bulunan Prometeon Türkiye, arıtma tesisleri sayesinde de önemli çevre kazanımları elde ediyor.

1955 ağacın kesilmesi önlendi, 266.100 metreküp su geri kazanıldı

2022 yılında 115 ton kağıt atık kazanımı yapan şirket bu sayede 1955 ağacı kesilmekten kurtardı. Yeni üretime kıyasla metal ve plastik geri kazanımı hedefleyen Prometeon Türkiye 2022 boyunca 750 ton plastik ve 298 ton metal atığın geri kazanımı ile yeni üretime kıyasla yüzde 95 oranında enerji tasarrufu sağladı. 166 ton evsel atığı kompost üretim tesislerine gönderen Prometeon Türkiye gübreli toprak elde ederek organik atıkları da toprak iyileştirici olarak geri kazandırdı ve 700 kilogram cam atık topladı. 2019’dan bu yana Kocaeli Valiliği’nce verilen Sıfır Atık Belgesi’ne sahip olan şirket, 79.522 kilogram sera gazının azaltılmasını sağladı, 4.993.285 Kwh elektrik, 12.220 varil petrol, 388,08 kilogram hammadde tasarrufu yaptı. Prometeon Türkiye ayrıca iklim krizi ve kısıtlı su kaynakları bilinciyle 2022 boyunca arıtma tesislerinde 77.500 metreküp evsel atık su, prosesten kaynaklanan 6.600 metreküp atık su ve 182.000 metreküp yüzey suyunu arıtarak Kocaeli Belediyesi kanalizasyon sistemine deşarj etti.

Yeni 02 Serisi ile yakıt tüketimi düşüyor, kilometre performansı ve dayanıklılık artıyor

1960 yılında Türkiye'de kurulan ilk lastik fabrikası olan Kocaeli fabrikasını da yöneten Prometeon Türkiye, Prometeon mühendisliği ile ürettiği lastikleri ve Pro Services çözüm ailesi ile birlikte verimli ve sürdürülebilir taşıma hizmetleri sunuyor. Türkiye’nin ilk Bakanlık lisanslı Ar-Ge merkezinde sürdürülebilirlik, yakıt verimliliği, düşük dönme direnci, yere tutunma ve frenleme gibi yüksek teknoloji gerektiren alanlarda yenilikçi ürünlere odaklanan şirket her yıl daha yüksek teknolojili ve sürdürülebilir ürünler geliştirmek üzere çalışmaya devam ediyor.  %100 sürdürülebilir materyallerle üretim için hammadde tüketimini, sanal modelleme ile de test ürünü sayısını azaltmaya yönelik çalışmalar yürüten Prometeon Türkiye, ömrünü tamamlamış lastiği hammadde olarak geri dönüştürme ve yenilenebilir materyaller kullanımına yönelik geliştirme çalışmaları yapıyor. Kısa süre önce, Ar-Ge Merkezi’ndeki lastik test laboratuvarının 12 alanda TÜRKAK tarafından akredite olması sayesinde Prometeon Türkiye, resmi test raporu talep eden kurumlara doğrudan güvenilir test raporu ulaştırabilir hale geldi. Bu gelişme ile test süreçlerinde daha verimli çalışan bir laboratuvara sahip olan şirket, 2022’de satışa sunduğu yeni 02 Serisi lastikleri ile yakıt tüketimini yüzde 1,4 oranında düşürüyor, yüzde 10 daha fazla kilometre performansı, yüzde 20 oranında daha fazla dayanıklılık sunuyor.

Prometeon Türkiye, Prometeon Tyre Group’un bütüncül sürdürülebilirlik yaklaşımına paralel olarak çevresel performansını yükseltmeye, “Prometeon mühendisliği” ile Ar-Ge Merkezi’nde geliştirdiği yeni ürün ve teknolojileri ile de gelecekte de alanındaki liderliğini pekiştirmeye devam edecek.