Ağır vasıta sektörü 2020 ve sonrasında pazarda büyüme bekliyor

Ağır vasıta sektörü 2020 ve sonrasında pazarda büyüme bekliyor

TAİD, TREDER ve ARÜSDER’in işbirliğiyle Ağır Vasıta, Treyler ve Üst Yapı Zirvesi kapsamında “Ağır Vasıta Sektörünün Mevcut Durumu ve Geleceği” oturumu düzenlendi. Moderatörlüğünü TAİD Başkanı İlhami Eksin’in yaptığı oturumda Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt, Ford Trucks Türkiye Direktörü Burak Hoşgören, Iveco Türkiye Genel Müdürü Hakkı Işınak, Kassbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken ve Renault Trucks...

TAİD, TREDER ve ARÜSDER’in işbirliğiyle Ağır Vasıta, Treyler ve Üst Yapı Zirvesi kapsamında “Ağır Vasıta Sektörünün Mevcut Durumu ve Geleceği” oturumu düzenlendi. Moderatörlüğünü TAİD Başkanı İlhami Eksin’in yaptığı oturumda Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt, Ford Trucks Türkiye Direktörü Burak Hoşgören, Iveco Türkiye Genel Müdürü Hakkı Işınak, Kassbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken ve Renault Trucks Türkiye Satış Direktörü Ömer Bursalıoğlu konuşma yaptı. 

ALPER KURT: “KAMYON PAZARI DAHA FAZLA DARALAMAZ, ARTIK ÇIKIŞ OLUR”

Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt: “Geçtiğimiz 4 yıldaki pazardaki bu daralmanın etkileri farklı şekilde oluyor. 2015’te yaklaşık 40 bin adetlerde olan 6 ton üstü pazar 8 bin 800 adetlere kadar geriledi. Kamyon ve treyler pazarı bundan daha fazla daraltmaz, artık çıkış olur diye düşünüyoruz. Artık kamyon pazarı açısından barometre güneşli günleri gösteriyor diye düşünüyorum. 

Gelecek 5 yılı olumlu görüyoruz. Türkiye kamyon pazarının 3 yıl içinde normal seviyesine geri döneceğini düşünüyoruz. Çekici segmentindeki toparlanmanın yurtiçi nakliyeden gerçekleşmesini bekliyoruz. Bence sektörün en büyük konusu regülasyonlar. Toplam sahip olma maliyeti, bağlantılı kamyonların bir yere koyuyorum. Bizim önümüzdeki en büyük konu karbon emisyonun sınırlandırılması. Şehiriçi dağıtımda elektrikili kamyonları daha sık göreceğiz.” dedi. 

BURAK HOŞGÖREN: “ÇEKİCİDE BÜYÜME POTANSİYELİ VAR”

Ford Trucks Türkiye Direktörü Burak Hoşgören: “Pazarda düşüşler oldu. 16 ton üstü segmentte çekici tarafında gidilecek yol olduğunu düşünüyorum. Çekici de büyüme potansiyeli var. Sektördeki bu potansiyeli bu yıl göreceğimizi öngörüyoruz. Gerçekten de ekonominin göstergesi kamyon pazarı oluyor. İlk duran ve ilk çıkan kamyon pazarı oluyor. Biz bu pazara ve sektöre güveniyoruz bu nedenle yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bizler satış ve satış sonrası organizasyonlarımızı desteklemeye devam etmemiz gerekiyor” dedi. 

HAKKI IŞINAK: “2020’DE DAHA İYİ PAZAR BEKLİYORUZ”

Iveco Türkiye Genel Müdürü Hakkı Işınak: “2018’den başlayan çok ciddi bir diyetten çıktık. Sürekli kurları takip ediyoruz. Buradaki esas hikaye risk ve tereddüt. Buradaki tereddüt yatırımları etkiliyor. Herkes, bir önümüzü görelim diyor. 2019’da kur biraz daha stabildi. Artık bu diyetin sonuna geldiğimiz düşünüyorum. Beklentimiz 2020’de bir daha iyi bir pazar. Bu yıl 10 bin civarında bir pazar bekliyoruz. Bekleyen bir talep var. Bu eninde sonunda gündeme gelecek ve yatırıma dönüşecek. 10 bin adet ulaşılamayacak bir rakam da değil. Genel itibarıyla Aralık ve Ocak ayı bize ciddi bir ümmet verdi. 2021 çok daha iyi olacaktır. 5 yıl içinde alternatif yakıtlı araçlar öne çıkacaktır” dedi. 

İFFET TÜRKEN: “ÖZEL ARAÇLARA TALEBİN DEVAM EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Kassbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken: “Avrupa pazarı son 5 yılda çok ciddi bir artış sağladı. Geçen yıl düşüşe geçti. Ticaret hıçkırık tutuğunuda biz hapşırıyoruz. Avrupa’da özellikle inşaat ve belli miktarda yatırımlar devam ediyor. İhtiyatlıyız ama kötümser değiliz. Özel araçlar talebin devam edeceğini düşünüyoruz. Tırsan olarak Avrupa’da en geniş ürün gamını sunarken Türkiye’de aynı anda test ediyoruz. Türkiye çok önemli bir lojistik oyuncusu.

Avrupa'da bu yılın sözü 'iklim grevi' seçildi. İklim grevi küresel bir problem. Elektrikli ve diğer alternatifli araçlar öne çıkacaktır. Biz treyler kısmında neler yapabiliriz. 25 metrelik araçlar deneniyor” dedi. 

ÖMER BURSALIOĞLU: “GELECEKTE ÖNÜMÜZÜN AÇIK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Renault Trucks Türkiye Satış Direktörü Ömer Bursalıoğlu, “Geçtiğimiz 4 yıl içinde pazar düştü. 7 bininin biraz üstündeki pazar gerçekten çok küçük. Temelde yurtiçi nakliye, uluslararası nakliye ve inşaat sektörü diye ayırdığımızda en fazla etkilenen inşaat oldu. İç nakliye son iki yılda en çok etkilenen ikinci sektör oldu. Uluslararası nakliye nispeten daha fazla ayakta kalmasına rağmen gerektiği seviyede Euro 6 yatırımı yeterli seviyede olmadı. Gelecekte önümüzün açık olduğunu düşünüyorum.

Karbondioksit oranını düşürmek çok ciddi bir maliyet getirecektir. Alternatif yakıtlar çok önemli hale geliyor. Dünyadaki bütün büyük gruplar alternatifli yakıtlar üzerinde çılışıyor” dedi. 

Etiketler :