Avrupa’nın çekici lideri DAF, inşaat segmentine odaklandı

Avrupa’nın çekici lideri DAF, inşaat segmentine odaklandı

Ürün serisini yeni araç konfigürasyonlarıyla genişleten DAF Trucks, kendi geliştirip ürettiği 10 tonluk bir ön dingili ve tamamen yeni 7.5 tonluk arka dingili de kullanıma sunuyor. Bu yeni ürünler DAF'ın, sabit kasalı kamyon segmentindeki ürün serisini özellikle inşaat araçlarını düşünerek genişletiliyor.

DAF Trucks, İspanya’nın Malaga şehrinde inşaat segmentine yönelik araçlarını tanıttı. Birçok Avrupa ülkesinden gazetecinin katıldığı organizasyonda www.yesillojistikciler.com da yerini aldı. DAF Trucks Türkiye Genel Müdürü Gregor Van Der Mark ve DAF Trucks Türkiye Bölge Satış Müdürü Ali Güler’in de yer aldığı DAF inşaat segmenti araçlarının tanıtım organizasyonununda önce DAF Trucks’ın Avrupa pazarındaki konumu, DAF kamyonlarının sunduğu avantajlar ve inşaat segmentine yönelik geliştirilen yenilikler anlatıldı. Organizasyonun ikinci günüde ise DAF’ın en yeni araçları ile ilgili test sürüşü organizasyonu gerçekleştirildi. 

DAF, KENDİ GELİŞTİRDİĞİ 10 TONLUK ÖN DİNGİL VE 7.5 TONLUK ARKA DİNGİLİ KULLANIMA SUNUYOR

Nakliye şirketlerine ihtiyaçlarını çok daha iyi karşılayacak şekilde tasarlanan bir araç sunmak amacıyla ürün serisini yeni araç konfigürasyonlarıyla genişleten DAF Trucks, bu konfigürasyonlar arasında çift tahrikli bağlantı dingili ve yönlendirilen arka dingille donatılan 8x4 sabit kasalı bir kamyon da bulunuyor. Bunlara ek olarak, DAF kendi geliştirip ürettiği 10 tonluk bir ön dingili ve tamamen yeni 7.5 tonluk arka dingili de kullanıma sunuyor. Bu yeni ürünler DAF'ın, sabit kasalı kamyon segmentindeki ürün serisini özellikle inşaat araçlarını düşünerek genişletiliyor. 

Peki yeni DAF araçlarında hangi yenilikler gerçekleştirildi? Dingil seçenekleri genişletildi. Yeni DAF kamyonlarda 10 tonluk ön dingil ile aşırı yüklemeyi önlüyor ve doğrudan kabinin arkasında bulunan ağır yük vinçleri ile kullanım sağlıyor.  

MÜKEMMEL MANEVRA KABİLİYETİ

Yeni 7.5 tonluk arka dingil sayesinde ise yüksek oranda dayanıklı, dökme demir muhafaza, daha düşük ağırlık ve 26 ton statik yük kapasitesi imkanı sunuyor. 

 DAF’ın yeni araç konfigürasyonları çift tahrikli tridem ve yönlendirilen arka dingille donatılan CF ve XF 8x4 FAW kamyon, yol üzerinde ve arazide maximum çekiş gücü, 27 tona varan brüt yük kapasitesi ve mükemmel manevra kabiliyeti ile dikkat çekiyor. 

İNŞAAT SEKTÖRÜNE MAKSİMUM NAKLİYE VERİMLİLİĞİ SUNUYOR

Öte yandan çift tahrikli bağlantı dingili ve yönlendirilen arkadan itişli dingille donatılan CF 10x4 kamyon; ağır kullanım için damperli şasi, Estepe ile yapılan dönüşüm, 49 ton GVW, yaklaşık 30 ton net yük kapasitesi sunuyor. İki yönlendirilen ön dingil ve yönlendirilen arka dingille donatılan 8x2 kamyon, artık XF modeli olarak piyasada 37 ton GVW, özel nakliye işleri için XF 8x4 FTM çekici, 120 tona varan kombinasyon ağırlıkları, 41 ton teknik yük kapasitesi DAF servisleri, inşaat sektöründeki işletmecilere maksimum nakliye verimliliği sunuyor. 

RICHARD ZINK: “ÇEKİCİDE AVRUPA’NIN LİDERİYİZ”

DAF Trucks Pazarlama Satış Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Richard Zink konuyla ilgili şunları söyledi: "2018, DAF için çok önemli bir yıldı. Ağır kamyon sınıfında yüzde 16.6'lık pazar payımızla Avrupa'nın en büyük ikinci kamyon markası olarak yılı tamamladık. Yedi ülkede pazar lideri olduk, 67 bin adet gibi rekor sayıda kamyon ürettik ve bir kez daha Avrupa'nın en büyük kamyon pazarı olan Almanya'da en büyük ithal marka olduk. Dahası, DAF yıllardır Avrupa'nın çekici segmentinin tartışmasız pazar lideri." 

“KAMYON VE İNŞAAT SEGMENTİNDE ÇOK DAHA ÖN PLANA ÇIKMA NİYETİNDEYİZ”

DAF, daha da büyümeyi planlıyor. Zink sözlerine şöyle devam etti: "Bu nedenle kamyon ve inşaat araçları segmentinde çok daha ön planda olma niyetindeyiz. Bu segment, DAF açısından önemli bir büyüme potansiyeline sahip. Dayanıklı şasi ve dingillerden, etkin tahrik hatlarından ve konforlu kabinlerden oluşan güçlü bir ürün serişimiz var. DAF, her uygulama için en iyi kamyonu sunuyor."

YENİ DİNGİLLER

DAF, 1958'den bu yana kendi dingillerini geliştirip üretiyor. Bu sayede dingiller, şirketin sunduğu sayısız şasi biçimlerine uyumlu. DAF’ın ürettiği dingillerin karakteristik özelliği üst düzey güvenilirlik, uzun servis ömrü, düşük dahili sürtünme ve düşük ağırlıktır ve tüm bunlar, işletme maliyetlerini azaltmaya, yük kapasitesini artırmaya olanak sağlıyor

YENİ 10 TONLUK ÖN DİNGİL

Mevcut 7.5, 8 ve 9 tonluk ön dingillere ek olarak DAF, bu yılın ikinci yarısından itibaren CF ve XF'te 10 tonluk bir versiyonu da kullanıma sunacak. Bu özellikle, kamyonun önüne çok yük binen (örneğin doğrudan kabinin arkasına bir yükleme vinci yerleştirilmesi gibi) inşaat segmentindeki uygulamalar açısından cazip bir seçenek olacak. Üç yaprak yaylı parabolik süspansiyonla donatılan yeni 10 tonluk ön dingil, azaltılmış yükü ile aşırı yükleme riskini ortadan kaldırıyor. Yeni 10 tonluk ön dingil; tek ön dingille ve PACCAR MX-11 veya MX-13 motorla donatılmış olan CF ve XF versiyonlarında kullanılacak.

YENİ TEK TEKERLİ 7.5 TONLUK ARKA DİNGİL

DAF ayrıca tek tekerlekli tamamen yeni 7.5 tonluk arka dingili de kullanıma sunuyor. Yeni tasarlanan dökme demir dingil muhafazası çok daha sağlam ve dayanıklı olmasını sağlarken, aynı zamanda ağırlığın 10 kilogram azaltılmasını sağlıyor. Statik yük kapasitesi yüzde 25 artırılarak 26 ton üzerine çıkarıldı. Bu, yükleme ve boşaltma sırasında yükün kısa süreliğine en arka dingilin üzerine bindiği durumlar açısından önemli bir nokta. 

İnşaat nakliye işlerinde yeni 7.5 tonluk arka dingil, kamyonun arkasına vinç takılan konteynır sistemleri ve inşaat malzemesi taşımacılığı gibi daha az ağır işlerde kullanılan ve yüke duyarlı kamyonlar için ideal. Almanya'da bu tür bir arka dingil çoğunlukla ülkede yaygın olarak bulunan BDF sökülebilir konteynır sistemli kamyonlara takılmaktadır. Yeni arka dingil ayrıca CF ve XF'in çekici modellerinde de kullanılmaktadır. Mesela 44 tonun üzerindeki alçak dorse işleri için bu konfigürasyon gayet uygun.

CF ve XF İÇİN ÇİFT TAHRİKLİ BAĞLANTI DİNGİLİ

DAF, düzenli olarak arazide sürülen veya ilave çekiş gerektiren 6x4 ve 8x4 CF ve XF kamyonlar için az bakım gerektiren çift tahrikli bağlantı dingili seçenekleri sunuyor. 

Bunlardan ilki tek hız düşürmeli, yaprak yaylı, diskli veya kampanalı frenli 19 tonluk bağlantı dingili olan SR1132T. Özellikle Büyük Britanya ve İrlanda'da popüler olup hafif 8x4 beton mikserlerinde kullanılıyor. 

Daha ağır işler için DAF, tek hız düşürmeli 21 ve 26 tonluk versiyonları sunuyor. Tek hız düşürmeli SR1360T bağlantı dingili disk frenler ve hava süspansiyonu ile donatılmış olup üç veya dört dingilli çekicilerde ve kamyonlarda kullanılıyor. 

DAF'ın ürün serisinde ayrıca poyra hız düşürmeli 21 ve 26 tonluk bağlantı dingili olan HR1670T de bulunuyor; kampanalı frenlere sahip olan bu dingil, havalı süspansiyon veya yaprak yaylarla donatılabiliyor. Bu set sadece ağır işler için değil, aynı zamanda arazi uygulamaları için de ideal. 

Mümkün olan en iyi yakıt tasarrufunu elde etmedeki önemli bir faktör de en az son on hız düşürme seçeneğinin bulunması (bağlantı dingiline bağlı olarak 3.46:1 ile 7.21:1 arası). En hızlı son hız düşürmeler çok daha düşük motor devirleri üreterek optimum yakıt verimliliği sağlıyor.

Mümkün olan en düşük işletme maliyeti için bağlantı dingili muhafazasındaki yağ değiştirme aralıkları üç yıl veya 450 bin kilometre.  

GENİŞLETİLMİŞ ŞASİ SERİSİ

Yeni dingil serisine ek olarak DAF, yeni dingil konfigürasyonlarını da seriye ekliyor. 

Yeni: Çift tahrikli bağlantı dingilli ve yönlendirilen arka dingilli CF ve XF 8x4
Hali hazırda çok sayıda ürünün bulunduğu tek veya çift tahrikli dört dingilli kamyon serisinin yeni üyesi olan FAW, bu yılın sonlarında fabrikadan çıkmış olacak. Bu; tek hız düşürmeli SR1360T bağlantı dingili veya poyra hız düşürmeli HR1670T bağlantı dingili ve yönlendirilen arka dingilden oluşan tridemli dört dingilli CF veya XF kamyondur. 

Yeni 8x4 FAW şasisi 37 tonluk teknik GVW değerine sahiptir ve yönlendirilen arka dingili sayesinde olağanüstü hassasiyetle manevra yaptırılabilir. Sadece 7.8 metre olan dönüş çapı sayesinde 8x4 FAW yerin görece dar olduğu inşaat şantiyelerinde büyük veya ağır yükleri taşımak için idealdir. Yeni şasi aynı zamanda damperli bir kamyon olarak da kullanılabiliyor ve böylece arka yükleme vinçli bir karasöre veya yükleme vinci ve kancalı kol sistemi kombinasyonuna olanak sağlar. 

YENİ CF 10X4

10x4 CF, DAF’ın Hollandalı Estepe şirketi ile birlikte çalışması sonucu Hollanda gibi belirli pazarlarda piyasaya sunulmaktadır. Çift yönlendirilen 10 tonluk ön dingile, hidrolik olarak yönlendirilen 10 tonluk arkadan itişli dingile (yükseltilebilir), ayrıca poyra hız düşürmeli ve havalı süspansiyonlu HR1670T bağlantı dingiline sahip olan CF 10x4 özel olarak tasarlanan ağır hizmet tipi damperli kamyondur. Çoğunlukla kum, çakıl ve taş gibi ağır yükleri taşımakta kullanılacak olan bu "özel" versiyon 30 tonluk net yük kapasitesine ve 49 tonluk GVW'ye sahip. Çok sayıda dingil bulunmasına rağmen akıllı tasarım sayesinde bu versiyonda 350 litrelik bir yakıt deposu için yeterli alan bulunuyor. 

XF FTM: TRIDEMLİ 8X4 ÇEKİCİ

Yeni nesil XF temel alınarak üretilen ağır taşımacılığa yönelik çekici henüz uluslararası basınının önüne çıkarılmadı. Bu FTM, çift tahrikli SR1360T veya HR1670T bağlantı dingiline ve yönlendirilen arkadan itişli dingile (birlikte bir tridem oluştururlar) sahip olan 8x4 bir çekici. Etkileyici XF, kombine ağırlıkların 120 tona ulaşabildiği ağır ve özel taşımacılık uygulamaları için ideal. Tek ön dingil ve üç arka dingil kullanımı ile, izin verilen yasal dingil yükleri aşılmadan dingil yükü kapasitesinin tamamının kullanılabiliyor.

XF FTM'nin şasisindeki dingil mesafesi 4.65 metre ve şasi görece kompakt bir inşaat kamyonu karakteristiği ile 41 tonluk teknik GVW'ye sahip. Bu; çoğunlukla özel römorkların arka kısmındaki erişim alanının sınırlı olduğu dikkate alındığında manevra kabiliyeti ve beşinci tekerlek yerleşimi açısından önemli avantajlar sunuyor.

XF FTM, farklı konfigürasyonlarda sunulan dört dingilli bir çekicidir. Bunlardan birincisi 8 tonluk ön dingile, 8 tonluk arkadan itişli dingile ve 21 tonluk poyra hız düşürmeli HR1670T bağlantı dingiline sahiptir ve 34 tonluk GVW'ye olanak sağlayan versiyonudur. İkincisi 9 veya (yeni) 10 tonluk ön dingil, 8 tonluk arkadan itişli dingil ve poyra hız düşürmeli 26 tonluk bağlantı dingillerine sahip olacak şekilde de sunuluyor. Net maksimum beşinci tekerlek yükü her iki model için yaklaşık 24 ton.

YENİ İKİ YÖNLENDİRİLEN ÖN DİNGİLLİ XF 8X2 KAMYON

FAX; iki yönlendirilen ön dingile (8 veya 9 ton) ve döndürülen dingilin arkasında bulunan bir yönlendirilen arka dingile (7.5 ton) sahip olan 8x2 kamyondur. Halihazırda CF modeli bulunan bu versiyon artık XF olarak da sipariş edilebilecek. 

Tıpkı benzer model CF gibi XF FAX da 37 tona varan GVW garanti ediyor. Yönlendirilen arka dingil maksimum manevra kabiliyeti sağlayarak aracın inşaat malzemeleri dağıtımı ve kabinin arkasına ağır yükleme vinci takılan uygulamalar için ideal olmasını sağlıyor. 

​​​​​​​

LF ve CF İNŞAAT KAMYONU

DAF, özellikle düzenli olarak arazide kullanılan kamyonlar için LF ve CF İnşaat versiyonlarını sunmaya devam edecek. Özel olarak tasarlanan bir tampon ve ızgara, 25 derece yaklaşma açısı ve 32 cm (LF), 40 cm (CF) gibi yüksek bir alt açıklık sayesinde bu versiyonlar her türlü arazide kullanılabilir. Buna ek olarak, tüm DAF İnşaat modellerinde radyatörü korumak için 3 milimetre kalınlığında bir çelik plaka bulunuyor. CF İnşaat modelinde kapının arkasında bulunan özel basamak ve tavandaki raylar yükü kontrolünü hızlı ve kolay bir hale getiriyor.

CF İnşaat modeli 6x4 FTT çekici, 6x4 FAT ve 8x4 FAD kamyon versiyonlarıyla sunuluyor; bu her iki modelde de çift tahrikli bağlantı dingili ve 8x4 FAD'da yönlendirilen iki ön dingil bulunuyor. CF İnşaat versiyonlarında zorlu arazilerde optimum vites değiştirme performansı için TraXon vites kutusu standart donanım olarak sunuluyor. Yüksek motor devirlerinde maksimum çekiş için vites değiştirme son derece hızlı gerçekleşiyor.

LF İnşaat, 19 tonluk bir şasiyle sunuluyor. Elbette LF İnşaat da tüm LF modelleriyle aynı avantajları sunuyor: örneğin düşük net ağırlık sayesinde yüksek yük kapasitesi, benzersiz manevra kabiliyeti, yardımcı sürücü kapısındaki isteğe bağlı cam sayesinde her yön için mükemmel görüş açısı, alçak giriş noktası ve yüksek yakıt verimliliği sunduğu avantajları arasında yer alıyor. 

GÜÇLÜ VE VERİMLİ

Düşük devirde maksimum tork: en yeni nesil PACCAR tahrik hatlarının avantajları özellikle inşaat sektöründeki uygulamalarda kendini gösteriyor. DAF CF ve XF'te bulunan dayanıklı 10.8 litre PACCAR MX-11 ve 12.9 litre PACCAR MX-13 motorların (220 kW/299 hp ila 390 kW/530 hp güç değerlerinde) maksimum torku,1000 dev/dak altındaki motor devirlerinde zirveye ulaşıyor. En yeni nesil TraXon, otomatikleştirilmiş 12 ve 16 vitesli şanzımanlarla birlikte her koşulda mükemmel performansı garanti ediyor. İnşaat ve ağır nakliye gibi bazı sektörlerde operatör tercihini tanıyan DAF, PACCAR MX-11 ve MX-13 motorları ile birlikte 16 vitesli bir manuel şanzıman seçeneği de sunuyor. DAF CF ile ayrıca 172 kW (234 hp) ve 239 kW (325 hp) arasında güç üreten 6.7 litrelik PACCAR PX-7 motor seçeneği de sunuluyor.

LF serisindeki İnşaat modelleri 115 kW/156 hp ile 239 kW/325 hp güç üreten dört silindirli, 3.9 litre PACCAR PX-4, 4.5 litre PACCAR PX-5 ve altı silindirli, 6.7 litre PACCAR PX-7 motorlarlarına sahiptir. Çok çeşitli seçenekler sunan etkileyici bir şanzıman serisine de sahip: 5, 6, 9 veya 12 vitesli manuel, otomatikleştirilmiş veya tam otomatik seçenekler ile her amaca uyun optimum tahrik hattı elde edilebiliyor.

PTO
Damperli kamyonları, mikserleri ve vinçleri çalıştırmaya yönelik kapsamlı yardımcı güç çıkışı (PTO) seçenekleri inşaat segmentinde son derece önemlidir.

Öncelikle DAF, hem MX-11 hem de MX-13 motorlarda saat 13 yönüne yerleştirilmiş bir motor PTO'su sunuyor. Bu, doğrudan pompa montajında veya flanş tahrikinde mevcuttur. 800 Nm sürekli tork ve 1000 Nm maksimum güç üretmesi sayesinde çimento veya beton mikseri ya da atık toplama araçları gibi ağır hizmet tipi araçlar için uygun.

DAF ayrıca PACCAR MX-11 motorda doğrudan pompaya monte edilmiş saat 11 versiyonu da sunuyor. Doğrudan motorun altına monte edilen bu versiyon 250 Nm tork ve 400 Nm maksimum güç üretiyor. Bu PTO park ayaklarını açma işlemleri veya damper sistemleri gibi hafif uygulamalar için uygun. Ayrıca damper sistemlerine, kompresörlere ve yükleme vinçlerine güç vermek için çok çeşitli şanzıman PTO seçenekleri de sunuluyor. Bunlara ek olarak, ön tarafa pompa bağlantılı bir dolaylı PTO takmak da mümkündür. 20 kW veya 35 kW güç üreten bu hafif PTO, kancalı kol sistemini veya damperi çalıştırmak için ideal. 

BAĞLANTI KOLAYLIĞI STANDART OLARAK SUNULUYOR

Optimum bağlantı kolaylığı için DAF, kasa bağlantı modüllerinin (BAM) bazı versiyonlarını fabrikadan teslimatta doğru konuma yerleştiriyor. Bu sayede kasa yapımcıları örneğin ağır yükleme vinci, damper veya konteynır sistemini hızlı ve etkin bir biçimde takabiliyor. Buna ek olarak, şasinin arka uzantısında bulunan geniş delik şekli arka liftlerin, vinçlerin, çeki demiri traversinin veya arka koruma sisteminin hızla monte edilmesini sağlıyor. Bu sayede maliyetler azalırken, kamyonlar çok daha hızlı bir şekilde kullanıma alınabiliyor. 

DAF ayrıca üstyapıyı Kabinden ya da Kabini üst yapıdan kontrol etmeyi sağlayan çok sayıda seçenek de sunuyor. Örneğin motor devri gibi parametreler üstyapıdan analog sistemlerle veya CAN veri yolu üzerinden kontrol edilebiliyor. 

HİZMETLER

Her nakliye şirketi gibi inşaat segmentindeki işletmeciler de araçlarının maksimum çalışma süresini garanti edeceğine güvenmek ister. Bu nedenle DAF, inşaat araçları için DAF MultiSupport onarım ve bakım sözleşmeleri gibi özel servisler geliştirmiştir. Bu serinin yeni üyesi gelişmiş ‘Çalışma süresi paketi’dir. Bu gelişmiş paketi seçen işletmeciler artık ilgili araca ait MultiSupport sözleşmelerinin toplam bedeli için tanıtım fiyatı olarak yüzde 5’e (Tamamlayıcı çalışma süresi paketinin sunulduğu tüm ülkelerde) varan oranda indirim elde edebiliyor. 

Çalışma süresi paketine sahip araçların çalışır durumda olması garanti ediliyor. Bu kapsamda, teknik sorunlar yaşayan bir kamyon sekiz saat içinde tekrar yola çıkabilir duruma gelir. Bu sağlanamazsa arızalı kamyonun kullanılamadığı her gün için günlük 300 Avroluk (Maksimum 15 güne kadar ) bir tazminat ödenir.

DAF ayrıca, özellikle inşaat sektörü için ek hizmetler sunmaktadır. DAF Akademi, inşaat segmentine yönelik özel bir sürücü eğitimi geliştirmiştir. Kamyonun arazi işlevlerine ağırlık verilen bu eğitimde sürücülere mümkün olan en ekonomik ve verimli sürüşün nasıl yapılacağı öğretiliyor. Sürücülere kamyonun teslimatı sırasında kapsamlı bir eğitim standart olarak sunuluyor ve bu eğitimde özellikle inşaat aracına özel işlevlere odaklanılıyor.

DAF Connect, maksimum verimliliği garanti etmek üzere nakliye şirketlerinin filolarının performansını her an çevrimiçi izleyebilmesini sağlayan bir araç yönetim sistemidir. Bu sayede bakım işleri için proaktif planlama olanağı sağlanmaktadır. İnşaat segmentindeki işletmecilere sunulan bir diğer faydalı özellik de kamyonun ve üstyapının (PTO çalışma saati ile) nasıl kullanıldığını her zaman net olarak görebilme olanağı elde etmeleridir. Böylece maliyetler azaltılmış ve çalışma süresi de artırılmış olur. 

DAF Nakliye Verimliliği ayrıca PACCAR Parts tarafından üretilen parçaların mümkün olan en iyi şekilde temin edilmesi anlamına da geliyor. PACCAR Parts sadece DAF bayileri aracılığıyla orijinal DAF parçaları ve PACCAR motor parçaları sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda TRP All Makes serisi ile kamyonlar, çekiciler ve üstyapılar için çok amaçlı ve DAF araçları dışında da kullanılabilecek parçalardan oluşan benzersiz bir ürün serisi de sunuyor. Sadece hidrolik sistemler alanında bile TRP, hali hazırda inşaat araçlarında bulunan yaklaşık 1000 farklı sistemin bileşenlerini sunuyor. 

Avrupa'nın çekici alanında pazar lideri olan DAF, kamyon segmentindeki ve dolayısıyla inşaat segmentindeki varlığını daha da güçlendirmek için çalışıyor. Başarının sırrı her uygulama için özel olarak geliştirilen çözümler sağlamakta ve sürücüler için güvenilirlik, verimlilik, maksimum konfor ve kullanım kolaylığı sağlayan güçlü kamyon serileri sunmaktadır. Ayrıca bu öncü kamyonlar, inşaat segmentine özel hizmetler de sunan sektörün en iyi servisiyle destekleniyor. 

Etiketler :