Ford Trucks 2020’nin 9 ayını değerlendirdi

Ford Trucks 2020’nin 9 ayını değerlendirdi

Ford Trucks düzenlediği online basın toplantısı ile ilk 9 ayı değerlendirdi.

Ford Trucks düzenlediği online bir basın toplantısı ile 2020 yılının ilk 9 ayını değerlendirdi. Toplantıya Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan, Ford Trucks Türkiye Direktörü Burak Hoşgören, Ford Otosan Kurumsal İletişim Direktörü Burçak Türkeri ve Ford Trucks Pazarlama Müdürü Emine Coşkun katıldı. 

Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan toplantıda şu açıklamayı yaptı: “Pandemi 2020 yılına damga vurdu. Ford Otosan olarak daha ilk günden itibaren hijyen tedbirlerini aldık. Diğer taraftan topluma değer sağlayan ürün ve hizmet sağlamak yönünde çalışmalar yaptık. 

İLK 9 AYDA 9 BİN 900 ADET ARAÇ SATILDI

Pazara gelecek olursak bildiğiniz gibi 16 ton ağır ticari araç pazarı son 20 yılda çok inişli çıkışlı geçti. Geçtiğimiz yıl pazar 7 bin 500 adet civarında kapandı. Bu rakam pazar için dip bir seviyeydi. Bu yılın başında 2020 pazarının 12 bin 300 adede çıkacağına öngörerek planlar yaptık. 2020 tam tahmin ettiğimiz şekilde başladı. Fakat Mart ayıyla birlikte Covid-19’un etkisi ile önemli bir düşüş yaşandı. Nisan ayı son 10 yılın en kötü Nisan’ı oldu. Haziran ayında hareketlenme oldu ve Temmuz-Ağustos-Eylül’de yükselmeler başladı. Pazar böyle gidince tahminlerimiz çok daha yukarı çektik. Pazar yılın sonunda 15 bin adetlere kadar ulaşacaktır. Türkiye’de ilk 9 ayda 9 bin 900 adet ağır ticari araç satıldı. 

E-TİCARET VE GIDADA YAŞANAN ARTIŞ SATIŞLARI ARTIRDI

Sağlıkta, lojistikte, e-ticarette ve gıda sektöründe yaşanan artışlar satışların artmasında önemli etki yaptı. Elbette bunlar tek başına etken değil. Ağır ticari araçlarla ilgili ekonomide alınan kararlar, faizlerdeki ciddi düşüşler önemli etken oldu. Ayrıca araç parkımızın çok yaşlanması da satışların artmasında etkili oldu. İkinci el fiyatlarında yükselmeler yaşandı. Pek çok müşteri de bu ikinci el araçları nakte dönüştürdü ve bu durum da yeni araç alımlarında çok önemli artışlara neden oldu. 

AĞIR TİCARİDE ÇEKİCİNİN PAYI ARTTI

16 ton ve üstündeki araç satışlarında çekicinin oranı yüzde 66, inşaat yüzde 16.5 ve yol kamyonu da yüzde 17.4’e sahip. 

PAZARDA SATILAN HER 3 ARAÇTAN BİRİ FORD TRUCKS

Son 10 yıl içinde Ford Trucks olarak pazar payımızı iki katına çıkartmıştık. Şu an yüzde 30.9 pazar payına sahibiz. Bu yıl geçen yılki payımızı koruyoruz. Pazardaki bu büyük değişime rağmen koruyoruz. Bu da F-MAX ile oldu. F-MAX, sadece Türkiye’de değil, dünyada da büyük ilgi gördü. F-MAX sayesinde çekicide yüzde 24’lük bir pazar payına sahibiz. Böylecede pazardaki büyük değişime rağmen pazarda satılan her 3 araçtan biri Ford Trucks oldu. 

İkinci el markamız TruckMarket şu an Türkiye’nin en yaygın ikinci el ağır ticari araç merkezi. Türkiye’nin 24 noktasında hizmet veriyoruz. 2020 yılına başladığımızda satış sonrasında yüzde 10’luk bir daralma bekliyorduk. Ancak ilk 9 aya baktığımızda geçen yılki rakamları yakalama şansımız var. 

YURTDIŞI PAZAR

Yurtdışı pazarlarda Türkiye’ye oranla çok fazla düşüşler var. Nisan ve Mayıs aylarında çok sert düşüşler yaşandı. Şu anda bir toparlanma olsa da yılı yüzde 35’luk bir düşüş bekliyoruz. Bu düşüşe rağmen satış adetlerimizi koruyoruz ve 3 bin adetlik bir satış hedefimiz var. Ford Otosan olarak Türkiye’nin ihracat şampiyonu olduk.”

Etiketler :