Ticari araçta Yeşil Mutabakat konuşuldu

Ticari araçta Yeşil Mutabakat konuşuldu

Ticari araçta Yeşil Mutabakat konuşuldu

iffet-turken.jpg

Treyler Sanayicileri Derneği’nin (TREDER) The Green Park Pendik Hotel’de düzenlediği “5. Ağır Vasıta, Treyler Zirvesi”nde kapsamında moderatörlüğünü TAİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kassbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken’in yaptığı bir seminer düzenlendi. Seminere; Koluman Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ticari Araçlar Satış Direktörü Ali Saltık, Otokar Ticari Araçlar Yurt İçi Pazarlama ve Satış Direktörü Murat Kemal Tokatlı, Iveco Genel Müdürü Hakkı Işınak ve Krone Trailer International Genel Müdürü Semih Pala konuşmacı olarak katıldı.

hakki-isinak-iveco.jpg

SINIRDA KARBON VE DİJİTAL ÜRÜN PASAPORTU

Iveco Genel Müdürü Hakkı Işınak, “Yeşil Mutabakatın arkasında dev bir regülasyonlar var. Yeşil Mutabakat tek bir regülasyon diyebilirim. Avrupa’nın öncelikle 2030’a kadar yüzde 55 karbon azaltılmasını hedefliyor. Sınırda karbon düzenleme mekanizması ile Avrupa ve dışında eşitlenecek. Bir diğer konuda dijital ürün pasaportu var. Ekim ayı itibarıyla üç yıllık geçiş süreci başlıyor. Sınırda karbon ve dijital ürün pasaportu geliyor.

Dizel hayatımızdan hemen çıkmıyor. Bu nedenle de 2025 için Euro 7’yi konuşuyoruz. Euro 7’de teknolojik olarak Ar-Ge’ye daha fazla yatırım harcanıyor. Yeşil Mutabakat ile birlikte gelen maliyet artışları araç kullanım süresi önemli hale gelecek."

semih-pala.jpg

YEŞİL FİNANSMAN

Krone Trailer International Genel Müdürü Semih Pala, “Konu finansman ve kredi aslında. Krediye erişim bu işin olmazsa olmazı. Bu yatırım mallarına erişte firmalar kredi ile bu ürünlere ulaşmakta. Krediye ulaşım zorlaştığında ticaretin azaldığını, krediye erişim olduğunda ticaretin arttığını gördük. Yeşil finansın artık zihinsel dönüşümden fiili duruma geçeceği dönemdeyiz.”

murat-tokatli-otokar.jpg

ALTERNATİF YAKITLI ARAÇLAR

Otokar Ticari Araçlar Yurt İçi Pazarlama ve Satış Direktörü Murat Kemal Tokatlı, “Kamyondan ve treylerden farklı olarak otobüs sektöründe Yeşil Mutabakat çok çok önce başladı. Avrupa’da alternatif yakıtlı otobüsler beş kat arttı. Toplu taşıma insana ve şehirlere hitap eden bir segment. Avrupa’daki ihalelere bakarsanız hemen hemen hepsi alternatif yakıtlı araçlardan oluşuyor. Elektrikli otobüs şu an başta geliyor. Elektrikli araçlarda önemli konu menzil. Bu konuda da çözümler var.

Elektrikili araç sektörü büyüklüğünün 2020-2027 arasında yapılan planlamada 53 milyar dolarlık bir sektör haline gelmesi bekleniyor. Öte yandan otonomda 75 milyar dolarlık bir sektör öngörülüyor.

Otobüs tarafında Avrupa’daki hızı biz hale yakalayamadık. Yenileme sürelerin çok hızlı yapılamaması burada önemli noktayı oluşturuyor.”

ali-saltik.jpg

TREYLERLERİN DİZAYNI DEĞİŞECEK

Koluman Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ticari Araçlar Satış Direktörü Ali Saltık, “Karbon emisyonunun azaltılmasının devlet eliyle yapılmasını bir fırsat olarak görüyorum. Türkiye’nin son 20 yıldır süren endüstriyel dönüşümü Yeşil Mutabakat ile çok öne çıkacak. 2030’da emisyon oranını yüzde 55 oranında azaltma hedefi var. Biz treylerciler olarak da Yeşil Mutabakat ile ilgili bir şeyler yapmamız gerekiyor. Hepimizin bir VECTO sertifikası olacak. Bundan dolayı büyük ihtimalle treylerlerimizin de dizaynı değişecek.”

Etiketler :