Türkiye, Avrupa’nın treyler üretim üssü oldu

Türkiye, Avrupa’nın treyler üretim üssü oldu

Bu yıl 4.’sü düzenlenen Ağır Vasıta, Treyler ve Üstyapı Zirvesi’nin moderatörlüğünü TREDER Genel Sekreteri Göktan Güçlü’nün yaptığı panelde KOE Başkanı Kaan Saltık, BPW Avrupa Satış Direktörü Dietmar Böser, İntermobil Genel Müdürü Rıfat Perahya, Nevpa Genel Müdürü Mehmet Ortaç, Prometeon Türkiye MEA Rusya, SAF Holland EMEA Başkanı Christoph Guenter ve CIS Pazarlama Direktörü Faruk Uslu ve Kadesan Group Genel Müdürü Murat Gençoğlu birer sunum yaptı.

"TREYLER SEKTÖRÜ OLARAK HEPİMİZİN GÜVENLE GELECEĞE BAKMASI GEREKİYOR”

KOE Başkanı Kaan Saltık, pandeminin tüm ülkeleri etkilediğini söyledi. “Tedarik Zincirinin Kırılmasının Getirdiği Yeni Stratejiler, Yeni Üretim Planlamasında Türkiye” adlı bir sunum yapan Kaan Saltık, konuşmasında pandemi ile birlikte tedarik zincirindeki kırılmanın tüm dünyayı etkilediğini kaydetti. IRU’ya göre taşımacılık sektörünün 1 trilyon doları bulduğunun hesaplandığını söyleyen Kaan Saltık, gelişmiş ülkelerin daha yakın tedarik zinciri yapmaları gerektiğini anladığını ve bunun Türkiye için ciddi avantajlar sağladığını kaydetti.

Türkiye’ye Avrupa’den gelen talepler ciddi boyutlarda arttığını söyleyen Saltık, Avrupa’ya olan ihracatın yüzde 40’ının treylerlerle yapıldığını ifade etti. İç pazarın da bu dönemde büyümeye başladığını vurgulayan Saltık, treyler ve üst yapı ihracatının da arttığını sözlerine ekledi. 2022 yılında bu ihracat rakamlarının daha da ileri gideceğini umduklarını anlatan Saltık, pandeminin Türkiye ihracatına ve üreticilerine güzel bir fırsat yarattığını kaydetti. Pandeminin bitmesinden sonra elde edilen bu pazarların konsolide edilmesi gerektiğinin altını çizen Saltık, treyler sektörü olarak hepimizin güvenle geleceğe bakması gerektiğini söyledi. Türkiye’de 200’e yakın treyler üreticisi olduğunu belirten Saltık, bunun 30’unun TREDER üyesi olduğunu ve üretimin yüzde 60’nın sağladığını söyledi.

TÜRKİYE, AVRUPA’NIN TREYLER ÜSSÜ

İntermobil Genel Müdürü Rıfat Perahya da “Küresel Tedarik Sorunu ve Türkiye’ye Yansımaları” adlı bir sunum yaptı. 2020’nin ikinci yarısında ve 2021’de treyler sektöründe artış gördüklerini söyleyen Rıfat Perahya, 2011 ile 2015 yılı arasında Türkiye’de ortalama 25 bin adet treyler üretildiğini 2016’dan sonra biraz düşüş yaşandığını ve 2020 yılının ortasından itibaren artış yaşandığını kaydetti. 2021 yılında Türkiye’de 40 bin adet üretim yapıldığını anlatan Rıfat Perahya, Türkiye’nin Almanya ile birlikte Avrupa’nın treyler üretim üssü olduğunu belirtti. Rıfat Perahya, Türkiye’de yan sanayinin gelişmesi ile Avrupa’nın treyler üssü olduklarını anlattı.

“Bizim satış yaptığımız ürünler genellikle treylerde kullanılması zorunlu ürünler” diyen Perahya, tüm üreticilerine destek olmak için dağıtımını adil bir şekilde yapmaya çalıştıklarını kaydetti. Eylül 2020 itibarıyla talep artışının yaşandığını ve bunun ilk başta sorun oluşturmadığını belirten Perahya, ancak sonrasında tedarik zincirinde yaşanan sorunların oluşmaya başladığını belirtti. Eylül 2020’den itibaren konteyner bulamama sorunu yaşandığın, sonrasında konteyner bulduklarını ancak bu kez de fiyatların yüksek noktalara ulaştığını anlatan Perahya, daha sonra da çip krizinin ortaya çıktığını sözlerine ekledi. Konteyner krizi, hammadde krizi, doğal afetler ve insan kaynağını bulamama sorunlarının yaşandığını anlatan Perahya, 2022 yılının da çok kolay bir yıl olmayacağını söyledi. Perahya, tahminimiz 2022’nin üçüncü çeyreğinde talebinde normal noktalara geleceğini öngördüklerini kaydetti.

Bugün 5-6 gün içinde treyler için üretilen ürünlerin treyler üreticisine ulaşmasını sağladıklarını belirten Perahya, 2021 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 30 daha fazla fren sistemi sattıklarını belirtti. Perahya, bundan sonra da Türk treyler üreticilerini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

“TÜRKİYE’DE 100 BİN ADET AKS ÜRETECEĞİZ”

SAF Holland EMEA Başkanı Christoph Guenter, “Elektrikli Akslar” adlı sunum yaptı. Chirstoph Gucnter, yaptığı konuşmada verilerin Mart ayında açıklanacağını ancak 2021 yılında 1 milyar euro ciro beklentilerinin olduğunu söyledi. Üretimin yanısıra iyi bir dağıtım ağına sahip olduklarını kaydeden Chirstoph Gucnter, dünya genelinde 10 bin adet servis ağlarının olduğunu kaydetti. Avrupa’da iki tane üretim alanlarının olduğunu bunlardan birinin Almanya’da diğerinin ise Türkiye’de Düzce’de olduğunu hatırlatan Gucnter, “Biz Türkiye’de 5 yıl önce üretime başladık. Yılda 10 bin adet aks üretiyorduk. 2022 yılında Türkiye’de 100 bin adet aks üretmeyi planlıyoruz. Avrupa’da toplam 300 bin adet aks üretiyoruz. Türkiye’de 100 bin adet üretim yaptığımızda Avrupa’daki toplam üretimimizin üçte birini Türkiye’de yapacağız. 2022 yılında Türkiye en hızlı büyüyen üretim alanımız” dedi.

Pandemi ile birlikte daha çok öne çıkan inovasyon hakkında bilgi vermek istediğini belirten Gucnter,   treylerlerle ilgili dijitalleşme ve elektrik dönüşümü konusunda çalışmalar yaptıklarını belirtti. Gucnter, elektrikli aks konusunda treyler üreticilerinin kendileri ile temas kurmasını beklediklerini kaydetti.

Nevpa Genel Müdürü Mehmet Ortaç, “Bizim Türkiye’nin üç noktasında üretim tesisimiz var. Treyler üreticilerine yakın bölgelerde de satış noktalarımız var. Tüm ürünlerimiz Avrupa normalarında sertifikalı. Yeni bir ürün ürettiğimizde treyler üreticileri de bizi destekliyor. Treyler sektörü yan sanayi ile büyüyor” dedi.

“ELEKTRİKLİ, BAĞLANTILI VE SÜRÜCÜSÜZ ARAÇLAR GELECEKTE ÖNE ÇIKACAK”

Prometeon Türkiye MEA Rusya ve CIS Pazarlama Direktörü Faruk Uslu ise “Sürdürülebilirlik ve Yeşil Mutabakatı Destekleyici Uygulamalar” adlı bir sunum yaptı. Türkiye lojistik sektörünün pandemi sürecinde başarılı olduğunu söyleyen Faruk Uslu, sera gazı etkisinin pandemi sürecinde artmadığını ancak dünya ekonomisinin en önemli gündem maddesinin iklim değişikliği olduğunu söyledi. Z kuşağının dünyayı koruyan ve gözeten sektörleri önemsediğini belirten Faruk Uslu, elektrikli, bağlantılı ve sürücüsüz araçların gelecekte öne çıkacağını söyledi.

Prometeon’un dünyada sadece ticari araçlara odaklanan yegane firma olduğunu belirten Faruk Uslu, dünyada Türkiye dahil 4 noktada üretim yaptıklarını söyledi. Sürdürülebilirliği desteklemek amacıyla Ar-Ge merkezleri sayesinde yeni teknolojiler ürettiklerini belirten Uslu, sürdürülebilirliği destek verdiklerini kaydetti. Uslu, Yeşil Mutabakat’ın AB’nin gelecek dönem üretimlerinde önemli rol oynayacağını söyleyen Uslu, Prometeon olarak Yeşil Mutabakat kriterlerini benimsediklerini sözlerine ekledi.

BPW Avrupa Satış Direktörü Dietmar Böser de panele online bağlantı ile katıldı. Dictmar Böscr, Yeşil Mutabakatın Treyler Sektörüne Etkileri Teknolojik Yenilikler konusunda sunum yaptı.

“9 DAKİKADA BİR TREYLER BRANDASI ÜRETECEĞİZ”

Kadesan Group Genel Müdürü Murat Gençoğlu da “Güçlü Tedarik Zinciri İçin Neler Yapabiliriz” isimli sunum yaptı. Murat Gençoğlu, “Güçlü Tedarik Zinciri için Neler Yapabiliriz konulu sunumunda yol gösterici bilgiler verdi: Üretim kapasitemizi yüzde 30 artırdık. 2020 yılının ilk çeyreğinde 33 milyon dolarlık yatırım yaparak kayar perde kapasitemizi 14 bine çıkardık. 25 yıldır satışını yaptığımız Yerli üreticilerin Avrupa’daki üreticilerle ortaklıklar yaparak Türkiye’deki treyler üretimini fırsata çevirmesi gerekiyor. Üretimimizin yüzde 60’ını yurtdışına yapıyoruz. Türkiye’deki artan maliyetlerin önüne geçebilmek için kendi alanımızda branda üretiminde tamamen otomasyona geçiyoruz. 9 dakikada bir treyler brandası üreteceğiz.”

 

Etiketler :