Türkiye'nin Avrupa Treyler Üretim Merkezi Olabilmesi İçin Neler Yapması Gerekiyor?

Türkiye'nin Avrupa Treyler Üretim Merkezi Olabilmesi İçin Neler Yapması Gerekiyor?

TAİD, TREDER ve ARÜSDER’in işbirliğiyle Ağır Vasıta, Treyler ve Üst Yapı Zirvesi kapsamında düzenlenen “Türkiye Avrupa’nın Treyler Üretim Merkezi Olacak” oturumu düzenlendi. Moderatörlüğünü Ditaş Genel Müdürü Osman Sever’in yaptığı oturuma TREDER Başkan Yardımcısı Kaan Saltık, TSE Genel Sekreteri Aykut Kırbaş, Prometeon Türkiye, Rusya, Orta Asya ve Kafkaslar Ticaret Direktörü Gökçe Kemal Şenocak, BPW Avrupa Satış Direktörü Dietmar Bözer, İntermobil...

TAİD, TREDER ve ARÜSDER’in işbirliğiyle Ağır Vasıta, Treyler ve Üst Yapı Zirvesi kapsamında düzenlenen “Türkiye Avrupa’nın Treyler Üretim Merkezi Olacak” oturumu düzenlendi. Moderatörlüğünü Ditaş Genel Müdürü Osman Sever’in yaptığı oturuma TREDER Başkan Yardımcısı Kaan Saltık, TSE Genel Sekreteri Aykut Kırbaş, Prometeon Türkiye, Rusya, Orta Asya ve Kafkaslar Ticaret Direktörü Gökçe Kemal Şenocak, BPW Avrupa Satış Direktörü Dietmar Bözer, İntermobil Genel Müdürü Rıfat Perahya ve Eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen konuşmacı olarak katıldı. 

“2014 yılında 27 binlerde olan treyler pazarı 2019’da 8 bin 677’ye indi”

TREDER Başkan Yardımcısı Kaan Saltık şunları söyledi:2016 yılından bu yana düşüş devam ediyor. 2014 yılında 27 binlerde olan pazar 2019 yılında 8 bin 677’ye indi. Avrupa treyler pazarında 2014 yılında Almanya’dan sonra en büyük ikinci treyler pazarıydık. Maalesef pazar büyüklüğünde 7. sıraya kadar geriledik. 

Bu dönemde Türkiye treyler sektörü ne yaptı? İç pazar ciddi bir şekilde düşünce ihracata yöneldi. İhracata rakamsal olarak bakacak olursak 500 milyon dolar civarında görünüyor. Türkiye ihracatını artırıyor. 64 tane ülkeye ihracat yapan treyler sektörü yeni pazarlar arayışı içinde. 

Türkiye treyler parkı 340 bin adet. Bu parkın sadece yüzde 60’ı 10 yaş üzerinde. Pazardaki treylerlerin yenilenmesi gerekiyor. 50 bin adetlik bir yenilenme yapılması lazım. 

2018 yılında 290 bin adetlere ulaşan Avrupa treyler pazarında son yıllarda düşüş yaşanıyor. 2020 yılında Avrupa treyler pazarının 238 bin adetlere inmesi bekleniyor. Bizim yurtiçi pazar satışlarımızı yeniden 20 bin adetlere ulaştırmamız gerekiyor.

Devletimizin sektöre hurda teşviki vermesi gerekiyor. Bunun dışında yan sanayide güçlü olan firmaların Türkiye’de yatım yapmasının teşvik edilmesi gerekiyor. Biz treyler üretecilerine bu yatırımlar önemli katkı sağlıyor.”

“Prometeon olarak treyler sektörünün vizyona destek olmak istiyoruz”

Prometeon Türkiye, Rusya, Orta Asya ve Kafkaslar Ticaret Direktörü Gökçe Kemal Şenocak, Türkiye’nin Avrupa Üretim Üssü Olma vizyonunun çok önemli bir hedef olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini belirtti. Prometeon olarak kendilerinin de bu vizyona ortak olmak istediğini belirten Gökçe Kemal Şenocak, 2016 yılında yüzde 20’lerde olan pazar payımızı 2019 yılında yüzde 24’e kadar çıkarttıklarını belirtti. 

“Türkiye, Avrupa treyler üretim merkezi olmak için çok çalışmalı”

BPW Avrupa Satış Direktörü Dietmar Bözer, Türkiye’de uzun vadeli stratejilerle hareket ettiklerini söyledi. Gebze’deki fabrikalarında hem üretim hem de montaj yaptıklarını belirten Dietmar Bözer, Türkiye’deki fabrikalarının globalde en önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu kaydetti. Türkiye’ye ve pazara güvendiklerini ve yatırım yapmaya devam edeceklerini ifade eden Dietmar Bözer,  Türkiye’nin Avrupa treyler üretim merkezi olabilmesi için çok çalışması gerektiğini ve uzun vadede olabileceğini sözlerine ekledi. 

“Tüm treyler üreticilerinin teknoloji tarafında daha proaktif olması gerekiyor”

İntermobil Genel Müdürü Rıfat Perahya, Türkiye’nin Avrupa treyler üretim merkezi olacağına inandığını belirtti. Türkiye olarak kaliteli üretim yaptıklarını, verimliliğin üst düzeyde olduğunu söyleyen Rıfat Perahya, bugün 50-60 arasında treyler üreticisi bulunduğunu söyledi. 2020-2030 yılları arasında otomotivde çok önemli değişimin yaşanacağını kaydeden Perahya, bu teknolojik değişimden treylerlerlerin de payını alacağını ifade etti. Tüm treyler üreticilerinin teknoloji tarafında daha proaktif olması gerektiğini anlatan Perahya, intermobil olarak 65. yıllarını doldurduklarını ve gelecekte nasıl bir treyler dünyasının beklediğini eğitimlerde anlattıklarını belirtti. 

TSE Genel Sekreteri Aykut Kırbaş da yaptığı konuşmada regülasyonlar hakkında bilgi verdi. 

Etiketler :