“300 treyler üreticisinin sadece 15’inin denetimlerden geçmesi beni gerçekten çok üzdü”

“300 treyler üreticisinin sadece 15’inin denetimlerden geçmesi beni gerçekten çok üzdü”

2. Treyler Zirvesi’nde konuşan TOBB Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Başkanı Çetin Nuhoğlu şunları söyledi:  “Dünya hızla değişiyor. Şu an Trump’ın ABD’de başkanlığına seçildiğini gördük. Yakın geçmişte İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı aldığını gördük.Dünya ticaretinden daha fazla pay alabilme imkanları geçmişte bugünden çok fazlaydı. Bugün bakıyoruz dünya ticareti yüzde 3, dünya büyümesi yüzde 3 büyüyor.  Biz tabii Türkiye...

2. Treyler Zirvesi’nde konuşan TOBB Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Başkanı Çetin Nuhoğlu şunları söyledi:  “Dünya hızla değişiyor. Şu an Trump’ın ABD’de başkanlığına seçildiğini gördük. Yakın geçmişte İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı aldığını gördük.

Dünya ticaretinden daha fazla pay alabilme imkanları geçmişte bugünden çok fazlaydı. Bugün bakıyoruz dünya ticareti yüzde 3, dünya büyümesi yüzde 3 büyüyor.  Biz tabii Türkiye olarak çok şanslı bir yerdeyiz. Lütfen Türkiye’nin yerini dünya haritasının üzerinde düşününüz. 4-5 saatlik mesafede yaklaşık 8 trilyon dolarlık bir pazarın ortasındayız. Gerçekten çok şanslı bir noktadayız.

Bir her yıl 1 milyon 250 bir TIR’ımızı 55 ülkeye taşımak üzere yola çıkıyoruz. Sibirya’dan Fas’a kadar bu malları biz götürüyoruz. Karayolu taşımacıları olarak bizim bu ihracata katkımız Türkiye’ye çok büyük avantajlar sağlıyor.

Hala karayolu taşıması her ülkede gelişmiş ülkeler dahil çok hızlı büyüyor. 1 milyon 250 bin taşımamızın yüzde 80’ini Türk taşımacılar olarak biz yapıyoruz. Yüzde 20’sini yabancı taşımacılar yapıyor.

5. SIRAYA GERİLEDİK

Türkiye treyler sektörü Avrupa’da 2011, 2012, 2013 ve 1014 yıllarında Türkiye ikinci sırada, ama 2015’te birinci Almanya, ikinci İngiltere ve üçüncü Türkiye… Maalesef 2016 ilk dokuz ayında 5. sıraya düştük.

Ben açıkçası treyler sektörünün geldiği nokta ve kapasitesinden çok memnunum.

Sektörle ilgili kurallar önemli. Bu kurallar eksiksiz denetlenmeli. 300 treyler üreticisinin sadece 15’inin denetimlerden geçmesi beni gerçekten çok üzdü. Bu da bize yeni bir mesaj veriyor ki, yapacak çok işimiz var.

Hepimiz Endüstri 4.0 diye yeni bir kavramı konuşuyoruz. Önümüzdeki 3-5 maksimum 10 yıl içinde tüm dünyadaki çalışıma şekli değişecek. Endüstri 4.0 bütün sistemleri yeniden dizayn edecek. Treyler otomotivden sonra gerçek anlamda Türkiye’nin önemli ihracatçısı olacaktır.”