Şoför Amca’ya LASTİK KULLANMA önerileri!
Yarı yıl tatili sona eriyor ve 15 bin servis aracı yola çıkmaya hazırlanıyor
Yarı yıl tatili sona eriyor ve 15 bin servis aracı yola çıkmaya hazırlanıyor. Continental Türkiye Satış Direktörü Teoman Görgün “trafikte kış lastiksiz veya bakımlarını ihmal eden tek bir araç bile toplam trafik güvenliğini riske atar” diyerek trafiğe çıkacak tüm sürücüleri araç ve lastiklerinin düzenli bakımlarını ihmal etmemeleri konusunda uyarıyor.
[caption id="attachment_1341" align="alignright" width="259"] Continental Türkiye Satış Direktörü Teoman Görgün[/caption]Okulların açılmasıyla birlikte hem özel hem ticari araçların trafikte olacağını göz önünde bulunduran Continental Türkiye Satış Direktörü Teoman Görgün, sürücüleri araçlarının ve lastiklerinin bakımlarını ihmal etmemeleri konusunda uyardı. Lastik ve araç bakımlarının güvenilir, yeterli ve doğru ekipmanla donatılmış bakım merkezlerinde, yetkin servis görevlileri tarafından yapılması gerekliliğine dikkat çeken Görgün, Continental için en önemli konunun “güvenlik” olduğunu; güvenli sürüş için hiçbir noktadan taviz verilmemesi gerektiğini dile getirdi.
“Artık sadece karlı veya buzlu yollarda değil, kış koşullarının yaşandığı durumlarda kış lastiği kullanma konusundaki bilincin yerleşmeye başladığını gözlemlemeye başladık” diyen Görgün, her durumda trafikte kış lastiksiz veya bakımlarını ihmal eden tek bir aracın bile tüm araçlar için risk taşıdığını vurguladı.
BUNLARA DİKKAT! Lastiklerinizin diş derinliklerine dikkat edin. Diş derinliği azalmış lastikler su tahliyesi yapamaz ve oluşan aquaplaning fren mesafesinin uzamasına neden olur. Lastiklerdeki 3 mm’lik minimum diş derinliği güvenlik sınırı olarak kabul edilmektedir ancak kışın bu derinliğin 4mm olması gerektiğini unutmayın. Güvenilir bir kavrama, güvenilir durma ve güvenilir hızlanma anlamına gelir. Kış lastiklerini seçerken orjinal ebatlara uyun. Geniş tabanlı kış lastiğine yönelmek yanlış bir uygulamadır. Bu tür lastikler özellikle karlı ve buzlu zeminde yola daha az tutunabilirler. Yani geniş tabanlı lastik yerine araç üreticisinin uygun gördüğü lastik seçimine gidilebilir. Yağışlı koşullarda, yollarda olan veya oluşabilecek çukurlar lastikler için büyük tehlikedir. Çukurlara ani ve hızlı düşüşlerde lastikler jantla zemin arasında sıkışarak özellikle yanaklarında arızalar meydana gelebilecektir. Sulu zeminlere aşırı hızla girildiğinde lastikler kızaklamaya (aquaplanning) maruz kalabilir ve direksiyon hakimiyeti yitirilmesi sonucu araç kontrolden çıkabilir. Tekrar kullanmak üzere sökülen ve saklanmak istenen lastikler jantlı olarak üst üste, jantsız olarak dik muhafaza edilmelidir. Karlı ve buzlu zeminde kalkma, durma ve direksiyon hamleleriniz yavaş olmalıdır. Yaz lastiklerinin yere temas eden yüzeyi +7 dereceden itibaren sertleşir. Bu nedenle ıslak ve soğuk yolda yeterli kavrama sağlamaz. Kış lastikleri ise yapılarındaki doğal kauçuk ve silica karışımı sayesinde düşük ısılarda daha yüksek randıman verir. Kışın yaz lastikleri ile fren mesafesi uzar, virajda araç merkezkaç kuvvetinin etkisi ile daha fazla dışarıya doğru savrulur, araçlarda önden veya arkadan kaymalar artar. Bu nedenle kış lastiği kullanılması sürücü ve sürüş güvenliği açısından büyük önem taşır. Karla kaplı bir zeminde 50km/h süratte standart lastik ile fren mesafesi 43m iken kış lastiği ile bu mesafe 35m’ye düşmektedir. Aradaki 8 metrelik fark ciddi kazaların önlenmesi anlamına gelir. Kış sezonunda her zaman 4 lastiğiniz de kış lastiği olmalıdır. Kış lastikleri Ekim ile Nisan ayları arasında kullanılabilir. Kış lastiklerinin üstün tutunma ve kavrama özellikleri, sadece karda veya buzda değil, ısının +7 dereceye düştüğü tüm hava ve yol şartlarında gereklidir.