“Elektrikli kamyonlarımız dünyayı 900 kez turladı… Türkiye, Volvo Trucks’ın elektrikli satışında lider”

“Elektrikli kamyonlarımız dünyayı 900 kez turladı… Türkiye, Volvo Trucks’ın elektrikli satışında lider”

Volvo Trucks Uluslararası Kıdemli Başkan Yardımcısı Per-Erik Lindström, 2019 yılından bu yana dünyanın 45 ülkesine 6 bin adet elektrikli kamyon ve çekici sattıklarını söyledi. Volvo Trucks’ın elektrikli araç satışlarında Türkiye’nin lider olduğunu vurgulayan Per-Erik Lindström, elektrikli araçlarının dünya etrafında 900 kez dolaşacak kadar kilometre yaptığını belirtti.

per-erik-lindstrom.jpg

Volvo Trucks, 2023’te Türkiye 16 ton ve üstü ticari araç pazarında 2 bin 779 adet kamyon ve çekici teslimatı gerçekleştirdi. Türkiye’de Marubeni Dağıtım ve Servis A.Ş. distribütörlüğünde temsil edilen Volvo Trucks, aynı zamanda pazarda en fazla elektrikli kamyon satışı gerçekleştiren kamyon markası oldu.

Geçtiğimiz hafta İsveç’in Göteborg şehrinde Volvo Trucks FH Aero’nun tanıtım organizasyonunda bir araya geldiğimiz Volvo Trucks Uluslararası Kıdemli Başkan Yardımcısı Per-Erik Lindström’e Volvo Trucks’ın elektrikli ve diğer alternatif yakıt ürünleri ile ilgili çalışmalarını, elektrikli kamyon satışlarının ne kadar olduğunu, Türkiye pazarına bakışını sorduk. Marubeni Dağıtım ve Servis A.Ş. Ticari Araçlar COO’su Kıvanç Kızılkaya’nın da katıldığı görüşmemizde Volvo Trucks Uluslararası Kıdemli Başkan Yardımcısı Per-Erik Lindström şu önemli açıklamaları yaptı:

volvo-aero03-0620.jpg

“TÜRKİYE AĞIR TİCARİ ARAÇ PAZARINDA MARUBENİ İLE ÖNEMLİ BİR İVME YAKALADIK”

Volvo Trucks açısından Türkiye önemli ve büyümek istediğimiz bir pazar. Türkiye ağır ticari araç pazarı 2023’ü çok önemli satış adetleri ile kapattı. Bu yıl da biz Türkiye ağır ticari araç pazarında Marubeni ile önemli bir ivme yakaladık. 38 bin adetlerde 2023 yılını kapatan Türkiye ağır ticari araç pazarında üçüncü olduk, ithal markalar arasında ise birinci olduk. Geçtiğimiz yıl Türkiye pazarında 2 bin 779 adet kamyon ve çekici sattık. Geçtiğimiz yıl Türkiye’ye birçok kez geldim ve önemli teslimat törenlerinde bulundum. Bu yıl da beni Türkiye’de sıkça göreceksiniz.

“TÜRKİYE PAZARINA 2024’ÜN İKİNCİ YARISINDA SUNACAĞIMIZ VOLVO TRUCKS FH AERO, YAKIT TÜKETİMİNİ VE KARBON SALINIMINI YÜZDE 5 DÜŞÜRÜYOR”

Şu günlerde tanıtımını yaptığımız Volvo Trucks FH Aero’da aerodinamik tamamen değişti. Araçta aerodinamiğin değişmesi ile hem karbondioksit salınımı düşürüyor hem de bir önceki aracımıza göre yakıt tüketimi yüzde 5 oranında azalıyor. Böylece hem karbondioksitte hem de yakıt tüketiminde istediğimiz hedeflere ulaşmış olacağız. Volvo FH Aero’yu Türkiye pazarına 2024’ün ikinci yarısında sunacağız.

volvo-aero03-0014.jpg

“2019’DAN BU YANA 6 BİN ADET ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETTİK”

Elektrikli araç üretimine başladığımız 2019 yılından bu yana toplam 6 bin adet sattık. Yani 2019’dan bu yana 45 ülkede 6 bin adet elektrikli araç sattık. Bu 6 bin araç satışı ile birlikte şöyle bir deneyimimiz oldu: Satışını yaptığımız 6 bin araçla toplam 35 milyon kilometrelik yol yaptık. Diğer bir deyişle; Volvo Trucks elektrikli araçları dünya etrafında 900 tur attığını söyleyebiliriz. 2024’te elektrikli araç üretimimizi artıracağız ama kesin bir rakam veremiyorum. Ama her geçen gün elektrikli araç üretimi adedemizi artırarak devam edeceğimizi söyleyebilirim. Şu an fabrikamızda elektrikli ve dizeli aynı hatta üretebiliyoruz. Elektrikli için ayrı, dizel için ayrı bir hattımız yok. Elektrikliye talep arttığı zaman aynı hatta elektrikliyi daha fazla üretebiliyoruz. Elektrikli için özel bir hatta gerek duymayan bir üretim sistemine sahibiz.

VOLVO TRUCKS’IN ELEKTRİKLİ ARAÇ PAZARINDA TÜRKİYE LİDER

Volvo Trucks’ın elektrikli araç satışında Türkiye önemli bir yere sahip. Volvo Trucks’ın elektrikli araçta pazar lideri olarak Türkiye’nin olduğunu söyleyebilirim. Global firmaların çevre ile ilgili verdikleri taahhütlerden dolayı Volvo Trucks olarak bizim bu noktalarda elektrikli araçlarımızla olmamız çok da zor olmuyor. Elektrikli araçlarımızla dünya etrafını 900 defa dolaşmamızın verdiği deneyimle şu anda kusursuz bir şekilde devam ediyor. Burada global markaların çevreye verdiği değer de bizim bu noktada öne çıkmamıza neden oluyor.

“DİZEL ARAÇ ÜRETİMİNİ AZALTARAK ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Konvansiyonel araç üretimine de devam edeceğiz. Ancak bildiğiniz gibi bizde elektrikli dışında diğer alternatif yakıtlı ürünler de var. Biodizeller, hidrojen yakıtlı araçlar gibi. Yani konvansiyonel araçlar ile diğer alternatif yakıtlı araçların üretimi aynı anda sürecek. Ama dizellerin üretimini azaltmaya devam edeceğiz.

“ELEKTRİKLİ İÇİN 300 KİLOMETRE MENZİL AZ DEĞİL, ÇÜNKÜ DÜNYADAKİ ARAÇLARIN YÜZDE 40’I 300 KİLOMETRELİK ALANDA DOLAŞIYOR”

Elektrikli de menzilin hep az olduğundan bahsediliyor ama dünyaya baktığımızda araçların yüzde 40’ı 300 kilometrelik alanda dolaşıyor. Baktığınızda yüzde 40’a hitap ediyor olmak milyon araca tekabül ediyor. Aslında 300 kilometre az bir menzil değil. Tabii ki biz menzili artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve gün geçtikçe de üstüne ekliyoruz.

volvo-aero03-1063.jpg

“ALTERNATİF YAKITLI TÜM ÇALIŞMALARDA YATIRIMLARIMIZA DEVAM EDİYORUZ”

Elektrikli araçlar mı, hidrojen yakıtlı araçlar mı geleceğin aracı olacak, konusunda kimse şu olacaktır diyemez. Bunun net bir verisi de yok. Kaldı ki, ülkelerin kendi altyapılarını oluşturması gerekiyor. Elektrikli de şarj istasyonları, hidrojen de depolamalar gibi. O yüzden biz alternatif yakıtlı tüm çalışmalarda yatırımlarımıza devam ediyoruz.

Burada optimum noktayı bulmak önemli. Hidrojeninin üretilmesinin, depolanmasının yatırım maliyetleri de ülkeler bazında nereye gelecek bu da çok önemli bir nokta. O nedenle hangisi dünya ekonomisi ve çevre açısından optimum ise bunu devam ettirmek önemli.

SIFIR EMİSYON HEDEFİ

Volvo Trucks, 2030’da üretiminin yüzde 50’sini sıfır emisyonlu üretecek. 2040’ta üretiminin tamamını sıfır emisyonlu üretecek. 2050’de tüm çalışmalarda tamamen sıfır emisyon hedefleniyor.

Etiketler :