“Kamyona ağırlık vereceğiz, hedefimiz bu yıl 1500, 2025’te 2 bin araç satmak”

“Kamyona ağırlık vereceğiz, hedefimiz bu yıl 1500, 2025’te 2 bin araç satmak”

ÖZEL RÖPORTAJ - DAF Trucks Türkiye Genel Müdürü Atila Kaya, “Bu yıl 1500 adet, gelecek yıl ise 2 bin adet araç satmayı hedefliyoruz. Bizim iki yıl içinde iki önemli hedefimiz var. Bu hedeflerden ilki bayi ağımızın daha profesyonel çalışmasını sağlamak. İkinci hedefimiz ise DAF’ın Türkiye kamyon pazarında da etkinliğini artırmak” dedi.

1-10-daf-xd.jpg

"DAF’TAKİ İLK İŞİM, EĞİTİMDİ”

DAF Trucks Türkiye’nin yeni genel müdürü belli oldu.  DAF Trucks Türkiye Genel Müdürü Atila Kaya oldu. Yeşil Lojistikçiler olarak DAF Trucks Türkiye Genel Müdürü Atila Kaya ile bir araya geldik. Yeşil Lojistikçiler’e yönelik özel açıklamalarda bulunan Atila Kaya, 2008 yılından bu yana DAF’ta çalıştığını söyledi. Hollanda Eindhoven Teknik Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği’nden mezun olan Atila Kaya, 16 yıldır DAF’ın çeşitli kademelerinde görev yapıyor. İlk önce DAF’ta satış eğitimlerinden sorumlu yönetici olarak 6 yıl çalıştığını anlatan Kaya, bu süreçte DAF çalışanlarına satış eğitimi verdiğini söyledi.

Sonrasında DAF; satış, teknik ve yedek parça eğitimini birleştirme kararı alıyor. Bu birleştirme kararının alınmasından sonra bütün eğitimlerin birleştirildiği departmanın genel müdürlüğüne Atila Kaya atanıyor. Kaya, DAF’ta eğitimlerden sorumlu genel müdür olarak iki yıl çalıştıktan sonra farklı bir göreve atanıyor. Kaya’nın yeni görevi uluslararasi Bölge Müdürlüğü oluyor. 8 ülkeden sorumlu Bölge Müdürü olarak çalışmaya başlayan Kaya’nın sorumluluğunda olan ülkeler; Fas, Cezayir, Tunus, Mısır, Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya ve Estonya oluyor.

daf-atila-kaya.jpeg

“GÖREV YAPTIĞIM 8 ÜLKEDE ÖNEMLİ SATIŞ ADETLERİ YAKALADIK”

DAF’ın hiç ofisinin olmadığı yaklaşık 50 ülkenin DAF Uluslararası Bölgelere Satış ve Pazarlama departmanına bağlı olduğunu belirten Kaya, kendisinin bu departmanda 8 ülkeden sorumlu bölge müdürü olarak görev yaptığını kaydetti. Bu 50 ülkede DAF’ın ofisinin olmadığını ancak DAF aracı satan bayi ve servislerin olduğunu vurgulayan Kaya, bu ülkelerde görev yapan bölge müdürlerinin o ülkelerdeki yeni yapılanma, eğitim, satış dahil tüm faaliyetlerden sorumlu olduklarının altını çizdi.

Fas, Cezayir, Tunus, Mısır, Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya ve Estonya’da görev yaptığı 8 yıl içinde önemli işlere imza attığını anlatan Kaya, “Örneğin Sırbistan’da 2016’da DAF, toplam 60 araç satıyordu. Bu 60 aracın 20’sini de DAF’ın Sırbistan bayisi kendi taşımacılık şirketine alıyordu. Dışarıya 40 adet araç satıyordu. Geçen yıl Sırbistan’da 253 adet araç teslim ettik. Sırbistan’ın ağır ticari araç pazarı ortalama 1000 araç kadar. DAF’ın Sırbistan’da pazar payını da yüzde 25’lere yükselttik. Sadece Sırbistan’da değil, Fas, Slovenya ve Estonya’da da DAF’ın pazar payını önemli noktalara çıkarttık.

DAF, TÜRKİYE’DE KAMYON PAZARINA AĞIRLIK VERECEK

Sırbistan’da sattıkları 253 aracın yaklaşık yüzde 70’inin kamyonlardan kalan yüzde 30’unun ise çekicilerden oluştuğunu vurgulayan Kaya, Türkiye’de de benzer bir şekilde çalışarak DAF kamyonlarının satışını artırmayı planladıklarının altını çizdi. Türkiye pazarının çok büyük ve yüksek satış potansiyeline sahip olduğunu anlatan Kaya, “Türkiye kamyon pazarının yapısını biliyoruz. Güçlü rakipler var. Biz pazara çok fazla DAF kamyon getirmiş değiliz. Ama DAF kamyonlarımıza güveniyoruz” dedi.

YENİ NESİL DAF XB ve XD TÜRKİYE PAZARINA SUNULACAK

Bu yıl DAF XB ve XD kamyonlarını Türkiye pazarına sunacaklarını söyleyen Kaya, yeni nesil DAF’ların hem çekicide hem de kamyonda müşterilerine çok önemli avantajlar sunduğunu kaydetti.

daf-xf-truck-yeni.jpg

“2023’TE TÜRKİYE PAZARINDA 1000 ADET ARAÇ TESLİM ETTİK”

Önceki yıllarda pandeminin ve sonrasında yaşanan çip krizinin etkisi ile dünya ekonomisinde tedarik sıkıntısı baş göstermişti. Bu tedarik sıkıntısından otomotiv pazarı da etkilenmişti. DAF araçlarının Türkiye pazarına getirilmesi konusunda tedarik sıkıntısı çekmeyeceklerini belirten Kaya, DAF ve Paccar’ın Türkiye pazarını çok önemsediğini söyledi. DAF’ın Türkiye pazarında önceki genel müdür Gregor van der Mark ve ekibinin çalışmaları ile özellikle son iki yılda önemli başarı elde ettiklerini ifade eden Kaya, “DAF’ın Türkiye’deki bayi yapılanmasında çok önemli adımlar atıldı. Bu yapılanma yakın zamanda yeni noktaların açılışı ile önemli ölçüde tamamlanacak. DAF olarak geçen yıl Türkiye pazarında yaklaşık 1000 adet araç teslim ettik. DAF ve Paccar buraya yönelik yatırım yapmaya hazır” diye konuştu.

“2024’TEKİ HEDEFİMİZ 1500 DAF SATMAK”

Türkiye ağır ticari araç pazarının bu yıl bir önceki yıla oranla daralması yönünde bir beklenti olduğunu söyleyen Kaya, “Tüm bu beklentilere rağmen DAF olarak hedefimiz 1500 adet araç teslim etmek” dedi ve ekledi: “Türk nakliyecileri artık daha kaliteli, daha sağlam, yakıt yönünden daha verimli ve şoförüne daha çok konfor sunun araçları tercih ediyor. DAF, tüm bu özellikleri sunabilen kabiliyete sahip. Ayrıca DAF, Avrupa çekici pazarında lider konumda bulunuyor. Kamyona da ağırlık veriyoruz. Bu yıl 1500 adet, gelecek yıl ise 2 bin adet araç satmayı hedefliyoruz. Bizim iki yıl içinde iki önemli hedefimiz var. Bu hedeflerden ilki bayi ağımızın daha profesyonel çalışmasını sağlamak. İkinci hedefimiz ise DAF’ın Türkiye kamyon pazarında etkinliğini artırmak. 2025’te kamyon pazarından yüzde 2 pay almak istiyoruz. Kamyonda yüzde 2 pazar payı da yaklaşık 300 araç ediyor. Yani 2025 sonunda 300 adet kamyon satmayı hedefliyoruz. Bu daha fazla olur mu? Bu konuda bayilerimiz oldukça istekliler.”

2-6-daf-vocational-truck-series.jpg

“SAMSUN, KONYA ve KAYSERİ’DE BAYİ AÇMAYI PLANLIYORUZ”

"Samsun, Konya ve Kayseri’de bayi açmayı planlıyoruz. Kayseri’de servis hizmeti veriyoruz ama Konya ve Samsun’da tam hizmet veren bayiler açmayı planlıyoruz” diyen Kaya, bu projeleri mevcut bayi partnerleri ile geliştirmek istediklerini kaydetti. Şu anda Türkiye genelinde 7 tane hem satış hem de servis hizmeti veren bayilerinin olduğunu belirten Kaya, toplam 13 tane de servis noktalarının olduğunu kaydetti. Yakın zamanda İstanbul Avrupa yakasında UCR’nin servisinin devreye gireceğini söyleyen Kaya, böylece Mertsan’ın Anadolu yakasındaki bayi ile İstanbul’da iki güçlü bayiye sahip olacaklarını ifade etti. Kaya, ayrıca UCR ile Edirne’de bir bayi açma planlarının olduğunu kaydetti.

DAF’IN ALTERNATİF YAKITLA ÇALIŞAN ARAÇLARA YÖNELİK ÇALIŞMALARI

DAF olarak elektrikli araçlar konusunda çok iyi seviyede olduklarını ancak 2024’te Türkiye’ye elektrikli DAF getirmeyi planlamadıklarını söyleyen Kaya, Türkiye’deki altyapının elektrikli kamyon ve çekiciler için şu an yeterli olmadığını belirtti. Elektrikli araç konusunda 2010 yılından bu yana DAF’ın bir tecrübesinin olduğunu anlatan Kaya, DAF'ın ana şirketi PACCAR, Toyota ve Shell ile birlikte Los Angeles limanında, gelişmiş yakıt hücresi teknolojisine sahip hidrojen motorlu kamyonlarla kapsamlı denemelere başladığını hatırlattı. Bu çalışmayı iki yıldır yürüttüklerini anlatan Kaya, 2028’de bu teknolojinin pazara sunulmasının planlandığını vurguladı. Elektrikli ağır ticari araçların uluslararası nakliyede çok önemli avantaj sağlamayacağı düşüncesinde olduğunu anlatan Kaya, ama şehiriçi taşımacılıka elektrikli kamyonların kullanılabileceğini belirtti. Kaya, “Ayrıca 'Kamyon İnovasyon 2022 Ödülü alan hidrojen içten yanmalı motora sahip yeni DAF XF H 2 İnovasyon Kamyonu ile ilgili çalışmalar da çok önemli. Ticari araç sektöründe sürdürülebilir bir gelecekte önemli bir rol oynayabilecek yeni, umut verici teknolojik bir gelişme” diye konuştu.

Etiketler :