“Evden Eve Taşımacılığın Şampiyonlar Ligi’ndeyiz”

“Evden Eve Taşımacılığın Şampiyonlar Ligi’ndeyiz”

ÖZEL RÖPORTAJ - 48 yıldır evden eve taşımacılık yapan ve ayrıca birçok önemli tiyatronun, organizasyonun taşımalarını gerçekleştiren Kurtco Nakliyat’ın sahibi Ercan Karakurt, “TÜİK rakamlarına göre Türkiye’de yılda yaklaşık 3.5 milyon kişi evini taşıyor” diyor.

kurtco.jpeg

Türkiye’de insanların hemen hemen hepsi bir evden başka bir eve taşınmıştır. Evinizi taşımanın çok çeşitli nedenleri olabilir: Yeni bir ev almış olabilirsiniz, kiralık bir evden başka bir kiralık eve taşınıyor olabilirsiniz, bir evinizden diğer bir evinize de taşınıyor olabilirsiniz. Ancak taşınmak her zaman zordur ve streslidir. Çünkü eşyaları toplamak, yüklemek, hassas eşyalar kırılır mı endişesi, evi taşıyan insanlara karşı güven, eşyalar taşınırken gösterilmesini istediğiniz özen gibi nedenler evinizi taşımaya karar veremeden önce sizi strese sokar. Ancak yeni bir ev yeni bir başlangıç düşüncesine  sahip de olabilirsiniz. Ama yine de ev taşımak zahmetlidir. Tüm bu zahmetleri kolaylaştıran ve son yıllarda sayıları bir hayli artan evden eve taşımacılar sizin yükünüzü hafifletirler. Bu işin deneyimli firmalarından Kurtco Nakliyat’ın sahibi Ercan Karakurt ile bir araya geldik. Kendisi ile evden eve taşımacılık sektörünü konuştuk.

YILDA 3.5 MİLYON KİŞİ EVİNİ TAŞIYOR

Kurtco Nakliyat sahibi Ercan Karakurt, “TÜİK rakamlarına göre Türkiye’de yılda yaklaşık 3.5 milyon kişi evini taşıyor” diyor. Yılda 3.5 milyon kişinin evini taşıyor olması gerçekten yüksek bir rakam. O zaman taşınırken nelere dikkat etmeliyiz? İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) hazırladığı 'Evden Eve Eşya Taşımacılık Sektörünün Yapısı, Sorunları, Çözüm Önerileri' başlıklı rapor geçtiğimiz aylardan kitaplaştırıldı.

İTO Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Ercan Karakurt, raporun hazırlanmasında büyük emek sahibi yetkililer arasında yer alıyor. Kendisi aynı zamanda babasının kurduğu ve 48 yıldır evden eve taşımacılık hizmeti veren Kurtco Nakliyat’ın sahibi. Ercan Karakurt,  evden eve nakliye sektörünün sorunlarını ortaya koyan çalışmayı İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Muhittin Adıgüzel ve Doç. Dr. Yunus Özcan’ın kitaplaştırdığının altını çizdi. “Evden Eve Eşya Taşımacılık Sektörünün Yapısı, Sorunları, Çözüm Önerileri’ kitabına benzer bir çalışmanın Avrupa’da dahi olmadığını vurgulayan Karakurt,“ABD’de benzer bir çalışma var ama Evden Eve Eşya Taşımacılık Sektörünün Yapısı, Sorunları, Çözüm Önerileri kitabı Türkiye’de ve Avrupa’da ilk” diyor.

SEKTÖR, 22 MİLYAR TL’LİK MALİ BÜYÜKLÜĞE SAHİP

Peki kitapta neler öne çıkıyor? Kitapta; “Türkiye’de yılda toplam 3 milyon 303 bin 97 adet ev taşınıyor. Bu rakamlar çerçevesinde şehirler arası evden eve eşya taşınma sayısının yılda 1 milyon adet, şehiriçi evden eve eşya taşınma sayısının ise 2 milyon adet olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de evden eve taşıma yapmak için gerekli olan K3 belgesine sahip toplam 1.536 firma mevcut iken K3* belgesine sahip 161 firma mevcut. Evden Eve Eşya Taşımacılığı Sektörünün yıllık mali boyutunun yaklaşık 22 milyar TL olduğu hesaplanıyor.”

EVDEN EVE TAŞIMACILIK YAPAN FİRMALARIN YAŞADIĞI ZORLUKLAR

Kitapta bir de eve taşımacılık yapan sektörünün sorunları anlatılıyor. Kurtco Nakliyat sahibi ve İTO Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Ercan Karakurt bu sorunları şöyle sıralıyor: “Marka olmuş firmaların isimlerinin taklit edilmesi, kayıtdışı taşımacılık, sigortasız personel, otopark sorunu, yeterli personel ve şoför bulamamak gibi.”

ercan-karakurt-3.jpeg

KURTCO’NUN KURULUŞU

Evden eve nakliye sektörünün önemli oyuncalarından biri olan Kurtco 48 yıldır faaliyet gösteriyor. Baba Süleyman Karakurt tarafından 1975’te kurulan Kurtco, faaliyete başladığı ilk yıllarda İstanbul’daki gayrimüslimlerin ev eşyalarını okullar yaz tatiline girince Büyükada ve Burgaz’daki evlerine götürüyor. Okullar açılınca da Adalar’daki eşyaları tekrar İstanbul’a getiriyor. Baba Süleyman Karakurt taşımaları deniz yük motorları ile yapıyormuş. 2000 yılında Süleyman Karakurt’un vefat etmesi sonrası Kurtco’nun başına geçen Ercan Karakurt, halen Adalar’dan İstanbul’a deniz yük motorları ile taşımacılık yaptıklarını belirterek, “Bu taşımacılık eskisi gibi değil. Eskiden evlerin eşyaları giderdi şimdi bir evden 3-4 valiz gidiyor” dedi ve ekledi: “Gayrimüslimlerin ev eyalarını Adalar’a taşıyarak başlayan firmamızın faaliyetleri daha sonra gayrimüslimlerin evlerini İstanbul içinde bir evden diğerine taşıyarak devam etti” diye konuşuyor.

"BÜYÜK ORGANİZASYONLARIN VE TİYATROLARIN TAŞIMALARINI YAPIYORUZ”

2000 yılında Kurt lakaplı Süleyman Karakurt’un vefat etmesi Turizm ve Otelcilik eğitimi alan ve eğitim aldığı sektörde çalışan Ercan Karakurt’un baba mesleğine dönmesine neden oluyor. Önce gayrimüslimlerin ev eşyalarını deniz yük motorları ile Adalar’a taşıyan Kurtco firması, daha sonra gayrimüslimlerin İstanbul içindeki evlerini taşımaya başlıyor. 1990’ların ortalarına gelindiğinde İstanbul’daki tiyatroların Anadolu turnelerde kullandığı dekorları taşımaya başlayan Kurtco, bugün birçok tiyatronun, festivalin ve önemli organizasyonun Türkiye içindeki taşımalarını üstleniyor. Ercan Karakurt, “Beşiktaş Kültür Merkezi, Das Das Tiyatrosu, Çevre Tiyatrosu, Aysa Organizasyon ve Alışık Tiyatrosu’nun düzenlediği etkinliklerde dekorların taşımalarını Kurtco olarak biz yapıyoruz. Kurtco olarak işlerimizi büyütünce proje işler gelmeye başladı. Disney Türkiye’ye geldiğinde taşımalarını biz yapıyoruz. En son Fanta Gençlik Festivali’nde 34 TIR, 8 kamyon toplam 42 araç ile festivalin taşımasını yaptık. 27 gün sürdü, 4 bin 500 kilometre yol yaptık. 10 şehirde düzenlendi. Ayrıca Kurtco olarak biz birçok  ünlü sanatçı ve oyuncunun evlerinin taşımalarını da yaptık ve yapıyoruz” diye bilgi veriyor.

“ARAÇLARIMIZ YENİ OLMAK ZORUNDA!”

“Deniz yük motoru ile başladığımız bu yolda şu an 11 aracımızla ve 14 personelimizle faaliyetlerimize devem ediyoruz” diyen Karakurt, ağırlıklı olarak turnelere ve organizasyonlara taşımacılık yaptıkları için filolarındaki araçların yeni olması gerektiğini belirtiyor. Karakurt, “Araçlarımız yeni olmak zorunda çünkü turnelere gittiğimiz için yolda kalma lüksümüz yok” diyor. 1990’llar ve 2000’li yılların başındaki gibi Anadolu’ya yönelik çok fazla tiyatro turnelerinin düzenlenmediğini ifade eden Karakurt, bununun nedeninini ise Anadolu’da çok fazla tiyatro salonunun açılmasına bağlıyor.

EVDEN EVE TAŞIMACILIĞIN ŞAMPİYONLAR LİGİ

“Biz bir ev taşıyacağımız vakit ekspertize gidiyoruz. Evi muhakkak gidip görüyoruz. Onlara kaç kişi ile geleceğimizi, nasıl bir paketleme yapacağımızı, nasıl bir paketleme malzemesi kullanacağımız, kaç günde ya da saatte taşımanın biteceğini, nasıl bir araç ile geleceğimizi, sigortamızı, varolan belgelerimizi anlatıyoruz” diyen Karakurt, evden eve nakliye sektöründe işini bu şekilde yapan firma sayısının 15’i geçmeyeceğini iddia ediyor. Gün geçtikçe işini iyi yapan firma sayısının arttığını ifade eden Karakurt şunları söylüyor: “Ancak İstanbul’da evden eve taşımacılık yapan 10-15 firma olarak biz kendimizi Şampiyonlar Ligi’nde görüyoruz. Temizliği hariç bir evin eşyalarını bir evden alıp diğer eve yüzde 90 oranında yerleştiriyoruz. Evden eve taşımacılıkta şöyle bir algı var: ‘Bardağıma kadar koyuyor’. Öyle bir şey yok. Bütün büyük eşyaları kuruyoruz. Yüzde 10’luk yapmadığımız ise iç yerleştirme. Ayda ortalama 15 ev taşıyorum ama genellikle benim bizim işimizin önemli bir kısmını tiyatrolar, turneler oluşturuyor.”

Etiketler :