“Demiryolunda son trendlere uygun çözümler sunuyoruz"
İstanbul’da 26-27 Ocak 2016 tarihlerinde gerçekleştirilen, Avrasya Bölgesi’nin en önemli demiryolu sektörü etkinliklerinden SmartRail & Metro Eurasia’da, hızlı trenlerden metrolara ve tramvay sistemlerine kadar, raylı taşıma sistemi ile ilgili birçok gelişme gündeme geldi. Organizasyonun ana sponsoru Huawei Türkiye etkinlik çerçevesinde, raylı sistemlerin bilgi teknolojileri ile gelişimi özelindeki vizyonunu, çözümlerini ve projelerini katılımcılarla paylaştı.
SmartRail & Metro Eurasia çerçevesinde gerçekleştirilen Türkiye’deki Tedarik ve Gelişim Planlamaları panelinde söz alan Huawei Türkiye Enterprise Ülke Müdürü Serdar Yokuş, raylı sistemler özelindeki Huawei çözümlerini şöyle özetledi; “Huawei 2002 yılından bu yana demiryolu ve metro iletişim teknolojileri konusunda çalışmaya devam ediyor. Bu bir anlamda, demiryolu ve metro şirketlerine; güvenilir ve yüksek kapasiteli teknoloji sağlamak için geçen 14 yıl anlamına geliyor. Tüm dünyadan demiryolu müşterileri için, en güncel fiber optik iletim teknolojilerini birçok projede hayata geçirdik. GSM-R, Trunking destekli LTE ve Wi-Fi gibi kablosuz erişim teknolojileri de Huawei’nin ulaşım portföyü içinde yer alıyor. Ayrıca bu alanlarının emniyetini sağlamak için CCTV çözümlerimiz ile işletmecilerin yanında yer alıyoruz. İlk kurduğumuz GSM-R sistemi, 2005 yılında ticari operasyonlara başladı. Günümüzde 44 bin kilometre uzunluğundaki demiryolunda, hem operasyonel sesli iletişim hem de tren sinyalleşmesi için, Huawei GSM-R sistemleri kullanılıyor.”
Huawei’nin Türkiye GSM-R pazarında ana oyunculardan bir haline geldiğinin altını çizen Serdar Yokuş; “Türkiye’de müşterilerimiz ile çok yakın bir şekilde çalışarak, son trendlere uygun çözümlerimizden yararlanmalarını hedefliyoruz. Son 10 yıl içinde Türkiye’de metro ve demiryolu yatırımlarında çok büyük bir artış gözlemliyoruz. TCDD hem hızlı tren hatlarına hem de konvansiyonel hatların renovasyonuna yatırım yaparken, özellikle İstanbul ve Ankara’da son teknolojileri kullanan yeni metro projeleri hayata geçiyor. Ayrıca İzmir, Antalya, Samsun, Kocaeli belediyeleri, yolcularına güvenli ve konforlu ulaşım sağlamak için tramvay projelerini hayata geçirmekteler. Tüm bu yatırımlar, Türkiye’de demiryolu müteahhitleri, entegratörler, inşaat firmaları ve danışmanlık şirketlerinden oluşan sağlıklı bir ekosistem yaratırken, Türkiye’yi yeni bir demiryolu çağına taşıyacaktır” dedi.
Demiyolu ve Metro Projelerinde Lokalizasyonun Önemi konulu panelde söz alan Huawei Kurumsal İş Çözümleri Direktörü Norman Frisch ise Huawei’nin raylı sistemler teknolojisine bakışını ifade ederken, “Huawei, demiryollarının teknolojik vizyonu çerçevesinde yaklaşık 15 yıldır ürün ve servisleri ile sektöre destek olmayı sürdürüyor. LTE teknolojisi açısından baktığımızda, bugün geniş bant sistemleri, ulaştırma alanında hayatımızı önemli oranda etki ediyor. Bugün birçok ülkede, yolculuk esnasında toplanarak ana merkeze iletilen verilerle, kazaların önlenmesinden yolcu bilgilerinin işlenmesine kadar, birçok önemli kazanım elde ediliyor. Elektronik biletler dahi ulaşımda teknolojinin hangi aşamaya geldiğini görmemiz için yeterli. Dünyanın birçok ülkesinde GSM-R teknolojisi özelinde testler yapmaya ve bu teknolojiyi hükümetlerle birlikte geliştirmeye devam ediyoruz. Huawei olarak, ulaşımda yüksek teknoloji odaklı iletişim çağının en önemli destekçilerinden biri olmaktan son derece mutluyuz ve bu alandaki çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” dedi.