Bir lojistikçinin gözünden Brexit sonrası Türkiye-İngiltere ilişkileri

Bir lojistikçinin gözünden Brexit sonrası Türkiye-İngiltere ilişkileri

BKM Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Bakımcı, “Türkiye ile BK arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA); Brexit sonrası iki ülke arasındaki ticari belirsizliği ortadan kaldırıldı. Eş zamanlı olarak AB’den dolaylı mevcut kazanımlarını korurken iki ülke arasındaki ticaret hacmini artıracaktır. Ülkemiz ekonomisini ek vergi yükünden kurtaracaktır” diyor.

Türkiye ve İngiltere arasındaki taşımacılıkta önemli bir yere sahip olan lojistik firmalarından BKM Lojistik’in Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Bakımcı yesillojistikciler.com için Brexit sonrası Türkiye-İngiltere ilişkilerini değerlendirdi. İşte BKM Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Bakımcı’nın konuyla ilgili yaptığı değerlendirme…

SIRADIŞI BİR YIL

“Hiç şüphesiz 2020 yılı Dünya ekonomisi ve İngiltere açısından sıradışı idi. Bir taraftan 2109 yılında Çin’de tespit edilen ve hızla tüm dünyaya yayılan pandemi, diğer taraftan ise 2016 da yapılan referandum sonuçlarına göre İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma süreci (Brexit).

Pandemi, lojistik tedarik zincirinin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha hepimize hatırlattı. İngilterede marketlerdeki raflar tabiri caiz ise yağmalandı. İnsanlar eve kapanma zorunluluğu sebebi ile stoklama yaparak raflardaki tüm ürünleri tüketti. Temel ihtiyaç ürünleri bile sayı ile (yumurta, süt vs.) verilmeye başlandı.

Tam bu aşamada Türkiye ve Birleşik Krallık (BK) arasındaki ticaretin önemi bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Coğrafi yakınlığın yanında üretim kapasitesi ve en önemlisi de lojistik tedarik zincirinin güçlü olması nedeni ile İngiltere’de ortaya çıkan acil ihtiyaca çok hızla reaksiyon verdi.

BKM LOJİSTİK’İN PANDEMİ SÜRECİNDEKİ KATKISI

Türkiye’den Birleşik Krallık’a en çok ihtiyaç duyulan kişisel koruma ekipmanları (PPE), dezenfektan, kişisel hijyen ürünleri ihraç etti . Tedarikini Çin ve Uzak Doğu’dan yapan BK, bu defa Türkiye’den ciddi bir destek almış oldu. Biz BKM Lojistik olarak bu süreçte NHS’in hastanelerine direk teslimatlar yaparak sürece katkı yaptık.

Pandemi tüm hızıyla devam ediyor. Bir yandan Covid aşı süreci tüm hızıyla (7 gün 24 saat) devam ederken diğer yandan da günlük kayıplar yaşanıyor. Ne yazık ki 1800’lü rakamlara ulaştı. En kısa surede herkesin aşılanmış olmasını ve pandeminin bir an önce sona ermesini ümit ediyorum.

BK, TÜRKİYE’NİN DIŞ TİCARET FAZLASI VERDİĞİ NADİR ÜLKELERDEN BİRİ

2019 BK verilerine göre; Türkiye’den BK’ya olan ticaret hacmi 1.9 milyar GBP olarak gerçekleşirken BK’dan Türkiye’ye olan ticaret hacmi ise 1.6 milyar GBP dir. Turkiye lehine 0.3 milyar GBP’lik bir dış ticaret fazlası verdiğimiz nadir ülkelerden biridir.

TÜRKİYE-BK ARASINDA İMZALANAN SERBEST TİCARET ANLAŞMASININ KAZANIMI

Türkiye ile BK arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA); Brexit sonrası iki ülke arasındaki ticari belirsizliği ortadan kaldırıldı. Eş zamanlı olarak AB’den dolaylı mevcut kazanımlarını korurken iki ülke arasındaki ticaret hacmini artıracaktır. Ülkemiz ekonomisini ek vergi yükünden kurtaracaktır.

Türkiye, BK’ya; demir-çelik, beyaz eşya, otomotiv, hazır giyim, konfeksiyon ve elektrik elektronik ürünler ihraç etmektedir. Ayrıca son yıllarda BK, Türk inşaat firmaları için cazip bir ülke haline geldi. Serbest Ticaret Anlaşması yukarında bahsetmiş olduğum alanlarda istihdama ve yatırıma büyük oranda katkı sağlayacaktır.

2019  verilerine  göre  STA  mevcut  tarifeleri  koruyarak 7600 BK işletmesinin ticaretini güvence  altına  almakta aynı zamanda BK-Türkiye arasındaki lojistik tedarik zincirini sağlama almış olmaktadır. İki ülke STA  ile  ayrıca çalışmalarına devam edecek  ve de oluşabilecek  fırsatların  ve yatırımların önünü açacaktır.

bkm-lojistik.jpgBKM LOJİSTİK 2020’DE YÜZDE 5 BÜYÜDÜ

BKM Lojistik olarak 2000’li yıllardan itibaren Türkiye-BK arasında kapıdan kapıya lojistik hizmeti veriyoruz. BK ve Türkiye’de parsiyel ve komple taşımacılık, askili hazır giyim taşımaları gerçekleştirirken aynı zamanda gümrükleme, depolama ve dağıtım hizmetleri vermekteyiz. Kara, deniz, hava ve multimodal taşımacılıkla hizmetlerimizi gerçekleştiriyoruz.

İş ortaklarımızın güveni ve katkılarıyla şirketimiz 2019 yılına göre 2020’de yüzde 5 oranında ticaret hacmini artırdı.

BKM Lojistik, 2021’de sektördeki hacmini artırmak üzere yatırımlarına devam edecektir. İmzalanmış olan STA ticaret hacmini artıracak olup BKM Lojistik buna uygun yapılanmaya devam edecektir.

Etiketler :