“Lojistikte en az 50 yıl sonrasını düşünerek sürdürülebilir büyüme yapısı kurulmalı”
UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, Avrupa’nın Multimodal Taşımacılık Gazetesi Freight Business Journal’ın (FBJ) Türkiye lojistik sektörüne yönelik sorularını cevaplandırdı.2015 ZOR BİR YILDITurgut Erkeskin, FBJ’ye yaptığı açıklamada, 2015’in Türkiye’deki tüm sektörlerde olduğu gibi lojistik sektörü içinde zor bir yıl olduğunu ve farklı sıkıntılarla karşılaştıklarını belirtti. 2015’in zor bir yıl olmasının nedenlerini şöyle sıraladı: “Yıl...
UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, Avrupa’nın Multimodal Taşımacılık Gazetesi Freight Business Journal’ın (FBJ) Türkiye lojistik sektörüne yönelik sorularını cevaplandırdı.
2015 ZOR BİR YILDI
Turgut Erkeskin, FBJ’ye yaptığı açıklamada, 2015’in Türkiye’deki tüm sektörlerde olduğu gibi lojistik sektörü içinde zor bir yıl olduğunu ve farklı sıkıntılarla karşılaştıklarını belirtti. 2015’in zor bir yıl olmasının nedenlerini şöyle sıraladı: “Yıl içinde yapılan iki seçimin getirdiği belirsizlik, döviz kurlarındaki aşırı dalgalanmalar, komşu coğrafyalardaki politik sıkıntılar ve mülteci konusuyla beraber AB ülkelerinin sınır kontrollerini artırmasının yanı sıra küresel ekonomik sıkıntıların devam etmesiyle, ithalat ve ihracatta önemli düşüşler. Tüm olumsuz koşullara rağmen Türkiye halen lojistik sektörüne yatırım için pek çok fırsat barındırıyor.”
LOJİSTİK MASTER PLAN
“Türkiye’de ulaşım altyapısının gelişmesi konusunda çok fazla çalışma yürütülüyor. Yeni İstanbul Havalimanı, 3. Köprü, Marmaray, hızlı tren, duble karayolları, liman yatırımları, demiryollarının yenilenmesi, lojistik merkezler ve intermodal aktarma terminalleri gibi önemli altyapı projelerimiz var” diyen Erkeskin, “Lojistik sektörüne yönelik tüm projelerde lojistik master plan üzerinden hareket etmek, en az 50 yıl sonrasını düşünerek lojistikte sürdürülebilir büyümeye hizmet edecek bir yapı kurulması gerekmektedir” diye açıklama yaptı.
“INTERMODAL TAŞIMACILIĞIN GELİŞTİRİLMESİ İSTANBUL’UN GELİŞİMİ ADINA ÇOK ÖNEMLİ”
İstanbul’un son 10 yıllarda bölgedeki dış ticaretin ve lojistiğin merkezlerinden biri haline geldiğini ifade eden Erkeskin, nüfusu 16 milyonu aşan İstanbul’un dünyanın benzer kalabalık şehirlerinde olduğu gibi gerek şehir içi gerekse şehri transit geçen insan ve yük trafiğinin çok yoğun olmasından dolayı mevcut altyapısının trafiği kaldıramadığını vurguları. Bu yönde projelerin üretilmeye ve gerçekleştirilmeye devam ettiğini açıklayan Erkeskin, “Hem şehirdeki yaşam kalitesinin artması hem de lojistik sektörünün sürdürülebilir büyümesi için intermodal taşımacılığın geliştirilmesi İstanbul’un gelişimi adına çok önemli” dedi.
“ŞOFÖR VİZELERİ VE GEÇİŞ BELGESİ KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL”
“Mal hareketlerinin serbest olduğu AB ile Türkiye arasında Türk araçlarının ve şoförlerinin vizeye ve geçiş belgelerine tabi olarak kotalar çerçevesinde hareket edebiliyor olması kabul edilebilir değil. AB DG-Move tarafından yaptırılan etki analizinin sonucu da bu uygulamanın hem Türkiye’ye hem de AB’ne ekonomik açıdan zarar verdiğini açıkça ortaya koymuştur. AB tarafının bu konuyu daha etraflıca değerlendirmesinin zamanı gelmiştir” diyen Erkeskin, konuyla ilgili açıklamasını şöyle bitirdi: “Türk lojistik firmalarına ve araçlarına uygulanan tarife dışı engeller ve yaptırımlar, hem sınır geçişlerinde sıkışıklıklar oluşmasına, hem de lojistik akışların yavaşlamasına neden olmaktadır. Diğer yandan AB ülkelerinin mülteci sorunuyla beraber sınır kontrollerini artırması da tedarik zincirindeki akışları etkilemektedir. Gündemde olan, Türkiye ile AB arasındaki gümrük birliği anlaşmasının yeniden değerlendirilecek olması tüm bu sıkıntıların çözümü için bir fırsattır ve her iki tarafta da iyi değerlendirilmelidir.”