“Türk lojistik firmaları yabancı plakalı araçlar ile rekabet edemez hale geldi”

“Türk lojistik firmaları yabancı plakalı araçlar ile rekabet edemez hale geldi”

Uluslararası taşımacılık yapan, yabancı plakalı araçların, Türkiye’nin ihracat taşımalarından aldığı pay yükselmeye devam ediyor. 2013 yılında yüzde 19, 2014 yılında yüzde 20 paya sahip olan yabancı plakalı araçlar 2015 yılında payını yüzde 21’e çıkardı. Batu International Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, bu kayıpların küçük algılanmaması gerektiğini belirterek, her yıl yaklaşık 30-35 bin sefer sayısı kaybı yaşandığına dikkat çekti. Türkiye lojistik firmalarının yabancı plakalı araçlar ile rek

Türkiye lojistik sektörü, yabancı plakalı araçlar konusunda sıkıntılı. Türkiye’de serbestçe dolaşabilen, ülkeye giriş çıkışlarda belge sıkıntısı yaşamayan yabancı plakalı araçlar, her yıl daha fazla ihracat taşıması yaparken, yerli firmaların payını azaltıyor.

Geçtiğimiz yıl, Türkiye plakalı araçların ihraç taşımaları bir önceki yıla göre yüzde 1 artış gösterebilirken, aynı dönemde yabancı plakalı araçların taşıma sayısında yüzde 5’lik artış yaşandı.

TANER ANKARA: “YILDA 30-35 BİN TAŞIMA KAYBI YAŞANIYOR!”

Batu International Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, bu kayıp oranlarının küçük gibi görünmesine rağmen, yaklaşık 30-35 bin taşıma kaybı anlamına geldiğini söyledi. Bu gidişatın yerli firmalarda maddi anlamda büyük kayıplar yaratabildiğine dikkat çeken Taner Ankara, rekabetin neredeyse imkansız olduğunu ifade etti.

Yabancı plakalı araçların neredeyse hiçbir yaptırım ile karşılaşmadan Türkiye’den yük alıp gidebildiğine dikkat çeken Taner Ankara, “Geçiş belgeleri, vize, kota gibi maliyet arttırıcı etkenler, özellikle Avrupa ülkelerine yönelik taşımalarda yerli firmaların rekabet gücünü azaltıyor” değerlendirmesinde bulundu. 

Etiketler :