"Ulusal bazda taşıma yapan 40 bin araca belge vermeyi planlıyoruz"

"Ulusal bazda taşıma yapan 40 bin araca belge vermeyi planlıyoruz"

“Bozulabilir Gıda Maddelerinin Taşınması Hakkında Yeni Mevzuat ve Uygulamalar Çalıştayı” başladı.

murat-kocak.jpg

“Bozulabilir Gıda Maddelerinin Taşınması Hakkında Yeni Mevzuat ve Uygulamalar Çalıştayı” Ankara’daki JW Marriott Otel’de başladı. İki gün sürecek olan Çalıştay’ın açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Murat Korçak, “Bozulabilir gıdaların taşınması ile ilgili konu 1970’lerde başladı. Biz 2012 yılında üye olduk ve uluslararası taşımacılıka uyguluyoruz. Artık ulusal taşımacılıkta da başlattık.Ulusal bazda taşıma yapan 40 bin araca belge vermeyi planlıyoruz. Bozulabilir gıda taşımacılığını biz çok önemsiyoruz. Amacımızı bozulabilir gıda taşımacılığında bir sinerji oluşturmak ve iletişimi geliştirmektir” dedi.

bozulabilir.jpg

Tarım ve Orman Bakanlığı AB Uyum Daire Başkanı Zeynep Özkan, bozulabilir gıda maddelerinin taşınmasının çok önemli olduğunu belirterek “Biz yaklaşık 2 yıldır Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bu projesini takip ediyoruz. Bizler her ürettiğimiz üç gıdadan birini çöpe atıyoruz. Uygun olmayan hasat koşulları ve depolama koşulları nedeniyle gıda kaybı fazla oluyor. Ülkemizde 19.1 milyon ton gıdayı her yıl çöpe gidiyor” dedi.

TSE Genel Sekreter Yardımcısı İlhami Aktürk de konuşmasında ATP ile ilgili TSE’nin yaptığı çalışmalardan bahsetti. Konuşmasında lojistiğin öneminden ve Türkiye’nin küresel ticaret merkezlerinin kavşağında bulunduğunu anlatan İlhami Aktürk, “ATP Tip testleri 3 adet test merkezinde yapılmaktadır. ATP uygunluk belgesi araçların periyodik muayeneleri 8 farklı merkezde yapılıyor” dedi.

Proje bilgilendirme sunumları

Açılış konuşmalarının ardından "Proje Bilgilendirme" sonumları yapıldı. Proje sunumlarını Eptisa Proje Direktörü Emre Melek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Daire Başkanı Sinan Oğuz ve TSE Kombine Taşımacılık Müdürü İlyas Emer tarafından yapıldı. 

emre-melek.jpg

Eptisa Proje Direktörü Emre Melek, yaptığı konuşmada Eptisa’nın ATP ile ilgili çalışmalarından bahsetti. Emre Melek, AB’de en iyi yasal mevzuatları araştırarak bunları bakanlıkla paylaştıklarını ve 206 uzman denetçiyi eğittiklerini belirtti. Melek, 10 yıllık süreçte  yurtiçinde Bozulabilir Gıda Taşıma Belgesi (BTB) alacak araç dönüşümünün 2.7 milyar liralık maliyet getireceğini ancak kaybın önlenmesiyle kazanımın 11.7 milyar TL olacağını ifade etti.

sinan-oguz.jpg

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Daire Başkanı Sinan Oğuz yurtiçinde bozulabilir gıda ürünlerinin taşınmasında kullanılacak araçlarda T-FrC belgesi alacağını ve denetimlerde bu işarete bakılacağını söyledi.

ilyas-emer.jpg

TSE Kombine Taşımacılık Müdürü İlyas Emer de soğuk zincir taşımacılığının geniş bir kapsama sahip olduğunu belirterek bunların ilaç, gıda, yaş meyve ve sebze, çiçek ve hijyenik belgeler olarak ayrıldığını kaydetti.

panel-1.jpg

ATB ve BTB’nin Sektöre Etkileri Paneli

“Bozulabilir Gıda Maddelerinin Taşınması Hakkında Yeni Mevzuat ve Uygulamalar Çalıştayı” kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Murat Korçak’ın moderatörlüğünde “ATB ve BTB’nin Sektöre Etkileri” konulu panel düzenlendi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, “Gıda taşımacılığı dünyada çok dikkat gerektiren bir konu. Uluslararası taşımacılık açısından güçlü bir filomuz var. İç taşımada gıdanın israfının önlenmesi gerekiyor. Uluslararası filomuzda yeni. İç taşımalar ne kadar rahat ve daha az maliyetli yapılırsa uluslararası nakliyeye de olumlu yansıyacaktır. Avrupa ile karşılaştırılamayacak kadar güçlü bir altyapıya sahibiz.

ADR konusunda bir geçiş süreci vardı. Bu geçiş süreci sürekli ertelendi. ATP’de de bir geçiş süreci var. Umarım ATP’deki geçiş süreci ADR’deki gibi uzamaz.”

TAİD’den Çetin Sarvan, “Son iki yılda global seviyede Covid’den dolayı insanlık olarak çok önemli gelişmeler yaşadık. Bu bize şunu gösterdi. Hayatta iki şey kısıtlanamıyor: Gıda ve ilaç. Nakliye damarda akan bir kan. Durması kabul edilemez. Bizler için standart önemli. Biz bugüne hazırlanmıştık. Biz şu an 2035 yılına hazırlanıyoruz. Dijitalleşme, elektrikli araçlar, hidrojenli araçlar. Üreticiler bu gelişmelere çok öneden hazırlanmak zorunda. ATP konusunda her türlü gerekliliği yerine getirmekle yükümlüyüz. Tüm üreteciler yeni araçlarında bunu vermek ile mükellef."

TREDER'den Cihan Karyeli, “Kalitelinin korunması, belgelendirilmesi, gıda sarfiyatının minimum seviyeye düşürülmesi, kullanılan araçlarda standardizasyonların sağlanarak maliyetlerin düşürülmesi ATP’nin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

FAO Taşımacılık Uzmanı Mehmet Tarakçıoğlu, "BM kuruluşu olarak ve Türkiye’de 82 yıldır faaliyet gösterdiklerini belirterek, “İklim değişikliğine uyma programından hareketle çeşitli programlar yürütüyoruz. FAO olarak küresel anlamda gıda güvenliğinde gıda sistemine geçtik. Gıdanın fiziki bulabilirliği ve bunlardan faydalanılması kapsamında iyileştirmeler üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Etiketler :