Genç çiftin hayali, firmalarını “teknolojik bir lojistik şirketi”ne dönüştürmek

ÖZEL RÖPORTAJ - Genç çift (Mustafa ve Tuğçe Kaya) tarafından Ağustos 2020’de kurulan Ring Lojistik, kısa zamanda önemli yol kat etti. Ring Lojistik’in hedefi yurt içi depolama hizmeti ve yurtdışı lojistik hizmeti sunan teknolojik bir lojistik firması olmak.

Türkiye lojistik sektörü girişimciler için önemli fırsatlar sunuyor. Gençlerin önemli bir kısmı kendi işlerini kurmak için lojistikteki bu fırsatları değerlendirmek istiyor. Lojistik sektörünün birçok alanında klasik iş yapışın dışında farklı iş modelleri geliştirenlere her zaman ihtiyaç duyuluyor. Verimlilik, zamanında teslimat gibi unsurlar lojistik sektörü için çok ama çok önemli. Verimlilik, farklı iş modeli geliştirme, ihtiyaçlara hızlı cevap verebilme gibi aranan ihtiyaçlar söz konusu olduğunda genç girişimciler çok daha başarılı oluyor. Birçok genç girişimci lojistik sektöründe başarı arıyor. Bu genç girişimcilerden Mustafa Kaya ve Tuğçe Kaya, Yeşil Lojistikçiler’e önemli açıklamalarda bulundu.

27 YAŞINDA KENDİ LOJİSTİK FİRMALARINI KURDULAR

Mustafa Kaya ve Tuğçe Kaya lojistik sektörünün farklı departmanlarında çalıştıktan sonra 27 yaşına geldiklerinde Ağustos 2020’de kendi firmalarını kuruyorlar. Şu an 29 yaşında olan lojistik sektörünün genç girişimcileri Mustafa ve Tuğçe Kaya’nın firmalarının adı Ring Lojistik (Ring Nakliyat).

Önce şahıs firması olarak faaliyet gösteren Ring Lojistik, limited şirket olarak faaliyetine devam ediyor. Peki Ring Lojistik, lojistiğin hangi alanlarında faaliyet gösteriyor? Ring Lojistik Kurucu Ortağı Mustafa Kaya, Ring Lojistik’in Türkiye genelinde FTL, parsiyel, proje taşımacılığı ve şehir içi mikro dağıtım hizmeti verdiğini söyledi. Yakın zamanda TİO belgelerini de aldıklarının altını çizen Mustafa Kaya, kuruldukları andan bu yana büyümelerini sürdürdüklerini, hedeflerinin 2023’te araç ve hizmet verdikleri müşteri sayısını artırmak olduğunu belirtti.

SEKTÖRE KURYE OLARAK GİRDİ, 7 YIL SONRA EŞİYLE KENDİ LOJİSTİK FİRMASINI KURDU

“Kuruluş amacımız genç yaşımızın verdiği enerji ile geleneksel nakliyecilik anlayışının dışında daha butik, daha kurumsal bir lojistik hizmeti sunmak” olduğunu belirten Mustafa Kaya, şirketi kurma fikrinin nasıl geliştiğini ise şu sözlerle anlattı: “İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 2013 yılında bir kargo firmasında kurye olarak işe başladım. Sonrasında aynı firmada şube operatörlüğü, şube yöneticiliği ve satış yöneticiliği görevlerinde bulundum. Şirket kurma fikri lojistik sektörüne başladığım ilk yıllarda oluşmaya başlamıştı. Çalıştığım dönemde satış ve operasyon birimlerinde kendimi geliştirdim. Bu süreçte aklımın bir köşesinde hep gelecekte kendi işimi kurma hayali var idi. En son bir lojistik firmasında 2018-2020 yılları arasında satış yöneticiliği yaptım. Tüm çalışma hayatım boyunca hiçbir zaman iş ayırt etmedim ve bütün işlere öğrenme odaklı yaklaştım. Hem saha operasyonlarında hem de merkez yöneticilik pozisyonlarında kendimi geliştirmeye çalıştım. Edindiğim bütün bu birikimlerimi kendi işimde daha başarılı bir şekilde kullanabileceğim fikrinden yola çıkarak Ağustos 2020’de eşimle birlikte kendi işimizi kurduk.”

LOJİSTİK FİRMASI KURMA HAYALLERİNİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRDÜLER VE İLİŞKİLERİNİ EVLİLİKLE TAÇLANDIRDILAR

Ring Lojistik’in diğer kurucu ortağı aynı zamanda Mustafa Kaya’nın eşi olan Tuğçe Kaya, şirket kurma fikri ve sonrasında yaşananları şöyle özetledi: “Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nden 2014 yılında mezun oldum. Mezun olduktan sonra lojistik sektöründe çalışmaya başladım. Her geçen gün lojistiği daha çok sevdim. Farklı firmalarda lojistik operasyonel yöneticiliği yaptım. 2019 yılında çalıştığım firmada eşim ile tanıştım. Aktif olarak çalıştığımız dönemde ara ara kendi firmamızı kurduğumuzu hayal etme düşüncesi içindeydik. Bu hayal kurmaların sıklığının arttığını görünce hayalimizi gerçeğe dönüştürmeye karar verdik. Şirket kurma konusunda araştırmalar yaptık. Birlikteliğimizle birlikte iş hayatımızı da ciddiyete döküp kendi yolumuzu çizmeye karar vererek 2020 yılında Ring Lojistik’i kurduk. Bu süreçte ilişkimizi de evlilikle taçlandırdık. Yan yana çok güzel bir ekip olup firmamızı ileriye taşımak için çalışmalara başladık ve her geçen gün büyüyen gelişen bir yapı kurmayı başardık.”

“HEDEFİMİZ TEKNOLOJİK BİR LOJİSTİK FİRMASI HALİNE GELMEK”

Türkiye lojistik sektöründe bilinen, nakliye hizmeti dışında depolama ve yurtdışı hizmet ağı olan ve sektörde söz sahibi bir Ring Lojistik oluşturmayı hayal ettiklerini ifade eden Mustafa Kaya, “Ring Lojistik olarak Taşıma İşleri Organizatörlüğü (TİO) belgesi ve K1 belgesine sahip bir lojistik firmasıyız. Sektörel yenilikleri yakından takip ediyor ve mevzuat gerekliliklerini yerine getiriyoruz. Gelecekte de aynı özveri ile sektörel yenilik ve gereklilikleri yerine getirmeye devam edeceğiz” dedi ve ekledi: “Ring Lojistik olarak; Türkiye genelinde komple (TIR, kamyon, kamyonet) nakliye hizmeti, parsiyel toplama ve dağıtım, liman-depo arası konteyner taşımacılığı, şehir içi mikro dağıtım, zincir mağaza taşımacılığı, proje taşımacılığı hizmeti veren bir lojistik firmasıyız. İleriye dönük hedeflerimiz arasında yurt içi depolama hizmeti ve yurtdışı lojistik hizmeti sunan teknolojik bir lojistik firması haline gelmek” dedi.

“GELECEKTE TEKNOLOJİK YATIRIMLARA SAHİP LOJİSTİK FİRMALARI BİR ADIM ÖNDE OLACAK”

Mustafa Kaya, son olarak lojistik sektörünün bugünkü konumu ve gelecekteki durumu ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “İşletmelerin, maliyetlerini makul seviyelere çekmesi ve müşteri memnuniyetinin sağlanması konularına daha fazla eğilmeleri lojistiğin daha fazla ön plana çıkmasına katkıda bulundu. İşletmelerin ana faaliyetlerinin dışında kalan tedarik, taşıma, depolama gibi birçok hizmeti, konusunda uzman firmalara yaptırarak kendi ana faaliyetlerine daha çok yoğunlaştılar. Bu gelişme de lojistiğin daha fazla ön plana çıkmasına ve gelişmesine katkı sağladı. Günümüzde lojistik firmaları hizmet yapılarını daha fazla geliştiriyor ve özellikle teknolojik yatırımlara ağırlık veriyor. Gelecekte özellikle teknolojik yatırımlara sahip lojistik firmaları bir adım önde olacaktır.”

Mustafa Kaya’nın genç lojistik girişimcilere tavsiyesi

Mustafa Kaya, “Genç arkadaşlarımızın öncelikle yeniliğe ve gelişime açık olmaları gerekiyor. Sadece bir alanda kalmak, hizmet ağını genişletmemek gibi hatalara düşmemeleri gerekiyor. Ve tabii ki, kendilerine güvenmeleri ve hedefleri doğrultusunda acele etmeden ilerlemeleri en önemlisi.”

Tuğçe Kaya’nın genç lojistik girişimcilere tavsiyesi

Tuğçe Kaya, ”Geniş çaplı bakıldığında sektörümüz en önemli sektörler arasında yer alıyor. Fakat günümüz şartlarında maalesef lojistik daha az önemseniyor. Bu sebeple özellikle sıfırdan başlayan bizim gibi gençlerin kendi fırsatlarını kendilerinin yaratması gerekiyor.”

Röportaj Haberleri

“Daha gerçekçi bilgilere dayalı yeni bir lojistik endeksi oluşturacağız”
“Çin’den İngiltere’ye kadar geniş bir coğrafyada kesintisiz hizmet sunuyoruz”
İki girişimci-mühendis akıllı kilitli ve güvenli taşımacılık çözümü geliştirdi
“Elektrikli kamyonlarımız dünyayı 900 kez turladı… Türkiye, Volvo Trucks’ın elektrikli satışında lider”
“Kamyona ağırlık vereceğiz, hedefimiz bu yıl 1500, 2025’te 2 bin araç satmak”