İki girişimci-mühendis akıllı kilitli ve güvenli taşımacılık çözümü geliştirdi

İki girişimci-mühendis akıllı kilitli ve güvenli taşımacılık çözümü geliştirdi

ÖZEL RÖPORTAJ - “Çok değerli eşyalar zırhlı araçlarla tüketiciye ulaşırken, diğerleri karton kutularla tüketiciye ulaşıyor. Bu ikisi arasında başka bir güvenli taşıma yöntemi yoktu. Ya en üst güvenlikte ya da en alt güvenlikte taşımacılık vardı. İkisi arasında bir şey yoktu ama çok büyük bir ihtiyaç vardı. İşte aradaki bu hizmeti CARGOLOCKED Akıllı Kilitli Taşıma Sistemleri olarak biz yapıyoruz.”

kursat-kurt-semih-ustun.jpg

Taşımacılık ve lojistik emek-yoğun bir sektör olarak öne çıkıyor. Sektörde hemen hemen her işte insan eline ihtiyaç duyuluyor. Ancak zaman geçtikçe ve dijitalleşmenin de etkisi ile insan elinin değdiği yerlerin sayısı sektörde azalıyor. Tüm bunlara rağmen insan; taşımacılık ve lojistik sektörünün en önemli vazgeçilmezi. İnsansız bir taşımacılık ve lojistik sektörü günümüzde mümkün değil.

İnsan elinin değdiği yerde her zaman hata olmaktadır. Bu kaçınılmaz. Ancak müşteri satın aldığı ürünün kendisine en iyi ve en güvenli şekilde teslim edilmesini istiyor. Aldığı ürünün kırılmadan, yırtılmadan, eksiksiz ve zamanında kendisine ulaşmasını istiyor. Bunun için de güvenli teslimata yönelik talep ihtiyacı artıyor.

BÜYÜYEN E-TİCARET

Özellikle pandemi ile birlikte dünyada ve Türkiye’de e-ticaret katlanarak büyüdü. E-Ticaret ile alınan tablet, telefon, bilgisayar gibi teknolojik ürünlerin ya da bizim için özel olan eşyaların güvenli bir şekilde yani kırılmadan, çizilmeden, yıpranmadan, ambalajı açılmadan bize ulaşması önemli.

GİRİŞİMCİ VE AYNI ZAMANDA MÜHENDİS İKİ KİŞİ AKILLI KİLİTLİ TAŞIMA SİSTEMİ GELİŞTİRDİ

Yüzyıllardır altın, para gibi çok değerli mallar yüksek güvenlik tedbirleri alınarak bir yerden diğer yere zırhlı araçlarla taşındı, taşınıyor. Günümüzde e-ticaret ile aldığımız her ürün için zırhlı araç ile teslimat tabii ki mümkün değil. Ancak güvenli bir şekilde alıcıya ulaştırılması mümkün. Satın aldığı ürünün en güvenli şekilde teslim edilmesini ve bu hizmetin makul bir fiyatta olmasını isteyenlerin taleplerini dikkate alan iki girişimci mühendis Semih Üstün ve Kürşat Kurt; CARGOLOCKED Akıllı Kilitli Taşıma Sistemleri’ni geliştirdi.

Akıllı, kilitli, güvenli taşıma çözümü sunan bir teknoloji şirketi olan CARGOLOCKED Akıllı Kilitli Taşıma Sistemleri, akıllı kilitli kutuları ile gönderici ile alıcı arasında herhangi bir dış müdahale olmadan teslimat yapılmasını mümkün kılıyor. Ve bunu bulut tabanlı yönetim ve tek kullanımlık kod sistemi ile taşınmasını, daha güvenli ve takip edilebilir olmasını sağlıyor.

Yeşil Lojistikçiler olarak CARGOLOCKED Akıllı Kilitli Taşıma Sistemleri kurucuları Semih Üstün ve Kürşat Kurt ile bir araya geldik. Girişimci ve aynı zamanda mühendis olan Semih Üstün ve Kürşat Kurt yıllarca üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra 2023 yılında CARGOLOCKED Akıllı Kilitli Taşıma Sistemleri’ni İstanbul ve ABD’de kuruyor.

uclu-kutu-qr-kutu.jpg

SEMİH ÜSTÜN: “CARGOLOCKED: GÜVENLİ, AKILLI KİLİTLİ TAŞIMA SİSTEMİ”

CARGOLOCKED Akıllı Kilitli Taşıma Sistemleri kurucularından Semih Üstün, başta Unilever olmak üzere bir çok büyük kuruluşta üst düzey yöneticilik yapıyor. Mühendislik eğitimi dışında işletme ve finans eğitimi de almış bir girişimci olan Semih Üstün, pazarlama ve ürün geliştirme konusunda bir çok ünlü markanın Türkiye'de faaliyete başlamasına ve gelişmesine katkıda bulunuyor.

CARGOLOCKED ile başta e-ticaret olmak üzere lojistik dünyasına güvenli, akıllı kilitli taşıma sistemini sunduklarını ifade eden Semih Üstün, bu sistemin tüm lojistik sektörüne, özellikle son nokta dağıtımı yapan firmalara farklı bir hizmet ve teknolojik çözüm sunduğunun altını çizdi.

YÜKSEK GÜVENLİK SUNUYORUZ, ALICIYA ÜRETİLEN TEK KULLANIMLIK KOD İLE KUTULAR ONLINE YA DA OFLINE OLARAK AÇILABİLİYOR

CARGOLOCKED olarak hedeflerinin akıllı kilitli taşıma ve izleme alanında önce Türkiye'de sonra yurtdışında büyümek ve CARGOLOCKED markası ile sektörde yer almak olduğunu vurgulayan Semih Üstün, KARİD rakamlarına göre Türkiye'de yılda yaklaşık 7.5 milyardan fazla e-ticaret paket dağıtımı yapıldığını kaydetti ve ekledi: “CARGOLOCKED olarak uzun vadede yüzdeler seviyesinde akıllı kilitli taşıma pazarı oluşacağını ve bu alanda öncü şirket olmayı hedefliyoruz. Kürşat Kurt ve Semih Üstün olarak farklı alanlarda 25 yıla varan tecrübelerimizi birleştirdik. Sunduğumuz akıllı kilitli kutularımız, çift katmanlı doğrulama sistemi ile yüksek seviyede güvenlik sağlıyor. Alıcıya özel üretilen tek kullanımlık kodlar ile online ya da offline olarak kutular açılabiliyor. Akıllı kilitli kutuların açılış ve kapanış tarih ve saatleri takip ekranlarından raporlanıyor. Ulaşılabilir fiyatlarla akıllı, güvenli taşıma sunuyoruz.”

KÜRŞAT KURT: “TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA BİR İLKE İMZA ATTIK”

CARGOLOCKED Akıllı Kilitli Taşıma Sistemleri kurucularından Kürşat Kurt ise, akıllı kilitli taşıma sistemleri teknolojisi ile Türkiye ve dünyada bir ilke imza atmaktan ve lojistik sektörüne katma değerli teknolojik yenilik getirmekten dolayı çok mutlu olduklarını söylüyor.

Geçmişte güvenli lojistik işi yapan Brink’s şirketinin Genel Müdürlüğünü yaptığını söyleyen Kürşat Kurt, Brink’s firmasından ayrıldıktan sonra BVK Teknoloji’yi kurduğunu belirtiyor. CARGOLOCKED’ın Mayıs 2023’te de ilk operasyona başladıklarını anlatan Kürşat Kurt, “Çok değerli eşyalar zırhlı araçlarla tüketiciye ulaşırken, diğerleri karton kutularla tüketiciye ulaşıyor. Bu ikisi arasında başka bir güvenli taşıma yöntemi yoktu. Ya en üst güvenlikte ya da en alt güvenlikte taşımacılık vardı. İkisi arasında bir şey yoktu ama çok büyük bir ihtiyaç vardı. İşte ortadaki bu hizmeti biz yapıyoruz” diye konuştu.

"AKILLI, KİLİTLİ TAŞIMA SİSTEMİNDEKİ KUTULAR KARTON KUTULAR GİBİ TEK KULLANIMLIK DEĞİL”

CARGOLOCKED’ın tüm lojistik firmalarına akıllı kilitli ve güvenli taşıma hizmeti verecek bir teknoloji firması olduğunu anlatan Kurt, CARGOLOCKED’ın çalışma sürecini söyle anlatıyor: “Akıllı kilitli taşıma sisteminde kullandığımız kutuları biz temin ediyoruz. Bu kutular karton kutular gibi tek kullanımlık değil. Kullandığımız kutular yüksek darbeye dayanaklı farklı büyüklüklerden oluşuyor.  Aynı zamanda sistemini yazılımını da yapıyoruz. Yani akıllı kilit sistemini yapıyoruz. Komple teknolojiyi temin ediyoruz. Aynı zamanda kullandığımız teknolojiyi bize verilen tüm güvenlikli kutulara, konteynırlara uyarlayabiliyoruz. Geçmişte bu sistemi kargo araçlarının arka kapılarına da uyarladık, konteynırlara da taktık. Öte yandan hacimli taşımalarda kullandığımız akıllı asma kilitlerimiz de var. Bu akıllı asma kilitler kargo araçlarında ve konteynırlarda kullanılabiliyor.

“KUTULARIN AÇILMASI İÇİN KOD ÜRETİYORUZ, YETKİLİ OLAN KUTUYU AÇABİLİYOR”

Akıllı kilitli taşıma sisteminde kullandığımız kutuları açabilmek için bir kod üretiyoruz. Bu kod kişiye, lokasyona, yapılacak işe ve zamana özel olabiliyor. Yani kişiye özel, belli bir zaman aralığında açılabilme özelliğine sahip kod üretiyoruz. Bu kod daha araç yola çıkmadan ya da gideceği noktaya ulaştığında kilidi açabilecek. Kilitli kutuyu açmak için ürettiğimiz kod; ürünü teslim alacak kişiye SMS, e-mail ya da telefonla söyleniyor. Böylece yetkili olan kutuyu açıyor ve ürününü güvenli bir şekilde teslim alıyor.

Öte yandan kişiye özel kod geldiğinde mobil aplikasyonla QR kod, NFC ve Bluetooth ile kutunun açılışı yapılabiliyor.

“GÖNDERİCİ İLE ALICI ARASINDA GÜVENLİ BİR TÜNEL YARATIYORUZ”

Biz göndereci ile alıcı arasında güvenli bir tünel yaratıyoruz. Gönderici kutuya ürünü koyduktan sonra kapatıyor. Bunu onun adına kurye de yapabilir. Güvenli tünelin sonunda da alıcı var. Gönderi alıcıya ulaşana kadar yetkilendirilmemiş hiçbir kimse kutuyu açamıyor. Eğer ki, uluslararası bir taşımacılıkta kullanılıyorsa ve yolda gümrük durdurdu ve açın dedi ise; o zaman ona da bir açılış kodu üretebiliyoruz. Normal şartlarda böyle bir işlem olmadığı zaman sadece alıcı kendisine gönderilmiş kutuyu açabilir.”

cargolocked-logo-002.jpg

SEMİH ÜSTÜN: “KİLİTLENDİĞİ ANDA SON TÜKETİCİYE BİR KOD ÜRETİYORUZ”

Biz akıllı, kilitli, güvenli taşıma çözümü sunan bir teknoloji şirketiyiz. Akıllı, güvenli, kilitli taşıma teknolojisi hizmetini bütün kargo, kurye şirketlerine uygun bir fiyatla sunuyoruz. Biz teknolojiyi kargo firmasına satan şirketiz. Örneğin bir kişi e-ticaret sitesinden bir ürün seçti ve aldı. Güvenli bir şekilde ürünün kendisine gelmesini istedi. CARGOLOCKED teslim seçeceğini işaretleyerek güvenli, kilitli sistemi tercih etti. Ürün bizim akıllı kutumuzun içine kondu. Kilitlendiği anda son tüketiciye bir kod üretiyoruz. Son tüketici kendisine gelen kodla o ürünü açabiliyor. Kutu mobil aplikasyonla da açılabilir. Kutu açıldığı anda kutunun açıldığını da biz sistemimizden görebiliyoruz.

“HER KODUN GEÇERLİLİK SÜRESİ VAR”

Her kodun bir geçerlilik süresi var. Biz bir yıllık ya da üç aylık kodda üretebiliyoruz, 5 dakikalık ya da 1 dakikalık kodda üretebiliyoruz. Eğer kodun zamanı geçmişse lojistik firmasından ya da bizden bir kod alınarak kutu açılabiliniyor.

“BİR KUTU İLE 1000 TAŞIMACILIK YAPTIK, HALA YAPIYORUZ”

Bu sistemle biz aynı zamanda fazladan kargo kutularının kullanılmasının da önüne geçiyoruz. Bizim bir kutumuz yıllarca kullanılabiliyorken karton kutular bir kez kullanılabiliyor. Böylece çevrenin kirlenmemesine de önemli bir katkı sunmuş oluyoruz. Yani hem çevreyi hem de ürününüzü koruyoruz.

Bir bir kutu ile 1000 tane taşımaya yaptık ve hala o kutuyu kullanıyoruz. Çevreyi karton kutu atığından kurtarıyoruz. Güvenilir, takip edilebilir taşıma sağladığımız gibi bir de atıkları azaltan bir taşımacılık sistemi sunuyoruz. Ayrıca paketleme maliyetlerini neredeyse sıfırlıyoruz.

 

KÜRŞAT KURT: KUTULARDA GÖNDEREN VE ALICININ İSİMLERİ YOK, İŞLEM NUMARASI VAR”

“Şu an iki tane lojistik firması ile işbirliği anlaşması imzaladık. Bunlardan biri şu an sistemi test ediyor. Güvenli kutularla ürünleri taşımaya başladılar. Çok iyi geri dönüşler alıyoruz. İşbirliği konusunda bir elektronik ürün satışı yapan firma ile görüşüyoruz.

Kullandığımız sistemdeki kutuda gönderen, alıcı gibi isimler de yer almıyor. Kutunun üzerine bir işlem numarası oluyor. Bu işlem numarasından hangi işlemin olduğunu taşımacı firma biliyor ama dışarıdan bakan biri o kutu ile ilgili hiçbir bilgi sahibi olamıyor. Burada kullandığımız teknoloji banka kasalarında ve ATM’lerde kullanılan teknoloji ile aynı.

 

Etiketler :