Ağır vasıtanın geleceği alternatif yakıtlı ve otonom araçlarda olacak

Ağır vasıtanın geleceği alternatif yakıtlı ve otonom araçlarda olacak

Ağır Vasıta, Treyler ve Üstyapı Zirvesi’nde kamyonda geleceğin alternatif yakıtlı ve otonom araçlarda olacağı belirtildi.

Bu yıl 4.’sü düzenlenen Ağır Vasıta, Treyler ve Üstyapı Zirvesi’nin moderatörlüğünü Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) Başkanı Ömer Bursalıoğlu’nun yaptığı zirvenin üçücü paneline Ford Trucks Türkiye Direktörü ve TAİD Başkan Yardımcısı Burak Hoşgörün, Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt, HAMA Oto Kiralama Genel Müdürü Kenan Çetin, Otokar İç Pazar Ticari Araçlar Satış Direktörü Murat Tokatlı ve Kassbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken de online olarak konuşmacı olarak katıldı.

TAİD Başkanı Ömer Bursalıoğlu, “1990’larda çekicilerde Euro sıfır normları varken bugün Euro 6 Step E normuna geçildi. 1970’lerde bir kamyon çekicisinin çıkarttığı gürültü bugünkü 32 çekicinin çıkarttığı gürültüye eşitmiş. Geçmişte 50-60 yılda gelişen değişimler bugün 3-4 yılda meydana geliyor. Alternatif yakıtların çoğalması ile ülkemizde fosil yakıtlara bağımlılık azalacaktır.

Sektör alternatif yakıtlı araçlar konusu dışında bağlantılı araçlar konusu öne çıkıyor. Pandemi döneminde edilinen e-ticaret alışkanlığı bundan sonra yaygınlaşacaktır. Lojistik sektörü bu dönemde çok başarılı oldu. Bu noktada da verimliği artıracak, ekonomiyi artıracak ve çevreyi kirletmeyecek araçlar ön plana çıkacak.”

Ford Trucks Türkiye Direktörü ve TAİD Başkan Yardımcısı Burak Hoşgörün, “Pandemi hayatımıza girdikten sonra sürdürülebilirlikten daha çok bahsetmeye başladık. Artık sadece kendiniz için bir şey yapmanız gerekmiyor, ekosistemi de geliştirmeniz gerekiyor. Sürdürülebilirlik ile birlikte hayatımıza daha fazla paydaşları soktuk. Kısıtlı kaynakların etkin kullanılması ön plana çıktı. Bunun için çalışmalar hızlanmaya başladı. Müşterinin işini hızlandırmak için de teknolojiyi ve bağlı teknolojiyi nasıl geliştiririz, bu konular hayatımıza daha fazla girdi. Sıfır emisyon, elektrikli araçlar, çevreci yakıtlar hayatımızın baş köşesinde yer almaya başladı.

Hız hayatımızın o kadar içinde ki, kimse vakit kaybetmek istemiyor. Bunun da yolu her hareketi takip edebilmekten geçiyor. Bu da beraberinde bağlı araçların yaygınlaşmasını getiriyor. Dolayısıyla teknoloji bu yöne gittikçe bu konuda da talep artıyor.”

Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt, “2040’a kadar sıfır emisyon gibi konular gündemde. Çok önemli bir dönüşüm olacak. Otomotiv sektörü 2030’a kadar belli oranda karbon nötr emisyonlu araçlardan oluşması gerekiyor.

Elektrikli araçlar konusunda bugün otomobillerde kullanılmaya başlandı. Bugün ağır vasıtada elektrikli araçlar konusunda menzil ile ilgili konu var. Uluslararası nakliye gibi uzun mesafeli taşımalarda hidrojenle beslenen yakıt hücresi teknolojisi var.

Avrupa’da hidrojen yakıt hücresinin geliştirilmesi için çalışılıyor. Hidrojen dolum istasyonlarının kurulması gerekiyor. Kaçınılmaz bir biçimde adapte olmamız gereken günlere geliyoruz.

Avrupa bu dönüşümü çok önemli teşviklerle destekliyor.  Burada paydaşlarımızın bu dönüşümün en hızlı ve en verimli şekilde sağlanabilmesi için bizlere de sorumluluk düşüyor. Hepimizin bu yeni ekosisteme hazırlanması gerekiyor. Avrupa’da ağır vasıtada 2. seviye otonom sürüşler yapıyorlar. Otonom sürüş konusu gelişmeye devam edecek.”

Kassbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken de panele online olarak katıldı. İffet Türken, “Artık sürdürülebilirlik en öncelikli konu oldu. Geniş bir inovasyon ekosistemi içinde üniversitelerle, müşterilerle işbirliği içinde çalışmamız gerekiyor. Çok modlu taşımacılık ön plana çıkıyor. Akıllı teknolojilere yatırım yapılması gerekiyor.”

HAMA Oto Kiralama Genel Müdürü Kenan Çetin, “14 yıldır Türkiye’de sadece ağır ticari araç kiralaması yapıyoruz. Pandeminin ikinci yılındayız. Umarım bitecektir. Pandemi sürdürülebilirlik konusunu hayatımıza yerleştirdi. Dolayısıyla bazı şeyleri değiştirmemiz gerekiyor.

Hizmet verdiğimiz lojistik firmaları yeni teknoloji ile ilgili konuda ne düşünüyor? Lojistik sektörünün bu yüksek teknoloji araçlara hazırlanması gerekiyor. Bizim bu yeni teknolojik alternatif yakıtlı araçları almak ve müşterilerimizin hizmetine sunmak gibi bir hedefimiz var.”

Otokar İç Pazar Ticari Araçlar Satış Direktörü Murat Tokatlı, “Pandemiden en olumsuz yönde etkilenen ağır vasıta otobüs sektörü oldu. Ağır vasıta grubunda alternatif yakıtta en hızlı ilerleyen sektör otobüs sektörü. Şu an CNG’li, elektrikli otobüsler ciddi manada artmaya başladı. Avrupa pazarında alternatif yakıta talep var. Özellikle toplu taşımada alternatif yakıta yöneldiler. Türkiye, Avrupa’nın önemli otobüs üretim merkezlerinden biri. Bu nedenle Türkiye otobüs pazarının alternatif yakıtları yönelmesi gerekiyor. Otobüste elektrikli araç konusu önemli yol aldı.

Otonom konusunda 5 yıl sonra otobüslerin yüzde 25’i otonom olması bekleniyor.”

Etiketler :