“Bizim sektörün lokomotifi lojistiktir!”

“Bizim sektörün lokomotifi lojistiktir!”

“2008’den bugüne pazar payımızı, neredeyse iki katına çıkardık. Bu büyümede Ford Trucks olarak her zaman sahada olmamızın etkisi çok büyük” diyen Ford Trucks Pazarlama Müdürü Armağan Hazar, 2016 yılındaki zor şartlara rağmen, bir önceki yıla göre yüzde 45 oranında daralan 16 ton üstü toplam pazarda 5 bin 199 adetlik satış elde ettiklerini ve bu rakamın bin 441 adedinin çekicilerden oluştuğunu söyledi. 2016 yılında yüzde 45 daralan ağır ticari araç pazarının bu yılın ilk 4 ayında geçtiğimiz yıla oranla yüzde

ÖZEL RÖPORTAJ - Türkiye ağır ticari araç pazarı geçtiğimiz yıl yüzde 45 oranında daraldı. Bu yılın ilk 4 ayında da bir önceki yıla oranla pazar yüzde 20 oranında daraldı. Pazarın yılın ikinci yarısı toparlanması bekleniyor. Ağır ticari araç pazarının güçlü oyuncularından biri olan Ford Trucks, bu yılın ilk 4 ayında yüzde 20 oranında daralan pazarda payını yüzde 4.8 oranında artırarak yüzde 31.6’ya çıkartıyor. www.yesillojistikciler.com’un sorularını cevaplandıran Ford Trucks Pazarlama Müdürü Armağan Hazar’ın daralan ağır ticari araç pazarla ilgili önemli noktanın altını çiziyor: “…Bizim sektörün lokomotifi lojistiktir. Geçtiğimiz dönemde sektörün yaklaşık yüzde 60’ını lojistik, yüzde 15’ini yol kamyonu, geri kalan yüzde 25’ini de inşaat segmenti araçları oluşturuyordu. 2017’nin ilk 4 ayını analiz ettiğimizde inşaat segmenti araçların satış oranları yaklaşık yüzde 50’ye yükseldi.”

www.yesillojistikciler.com olarak Ford Trucks Pazarlama Müdürü Armağan Hazar’a Ford Trucks’ın pazardaki konumunu, gelecekle ilgili hedeflerini, Türkiye ağır ticari araç pazarını, pazardan beklentilerini, otonom ve elektrikli araçları sorduk… Armağan Hazar’ın sorularımıza verdiği cevaplar…

Ford Trucks açısından 2016 yılı nasıl bir yıldı? Ne kadar kamyon ve çekici satışı gerçekleştirdiniz?

Ford Trucks olarak 2016 yılında 1996’dan bu yana en yüksek pazar payını elde ettik ve 2016 yılını yüzde 28.1’lik pazar payı ile kapattık. Çekici, inşaat ve yol segmentlerinin tümünde pazar payımızı artırarak başarımızı her alanda perçinlemiş olduk. 2016 yılındaki zor şartlara rağmen, bir önceki yıla göre yüzde 45 oranında daralan 16 ton üstü toplam pazarda 5 bin 199 adetlik satış elde ettik, bu rakamın bin 441 adedini de çekiciler oluşturdu.

“PAZAR GEÇEN YILA ORANLA YÜZDE 20 DARALDI, BİZ YILIN İLK 4 AYINDA BİN 312 ADET ARAÇ SATTIK”

Bu yılın ilk 4 ayı Ford Trucks açısından nasıl geçti? İlk 4 aylık satış adetleriniz nelerdir?

Ford Trucks olarak, kötü giden pazarda hedeflerimizi yakalayabilmek için; yılın ilk 4 ayında pazarlama faaliyetlerimize yoğun bir şekilde devam ettik. İstanbul’da gerçekleşen Beton Fuarı’nda beton mikseri ve beton pompası araçlarımız yoğun ilgi gördü ve fuarda çoklu satışlar gerçekleştirdik. Nisan ayında başladığımız ve Mayıs sonuna kadar devam eden “Her Yükte Her Molada Birlikte” tanıtım turumuzla tüm Türkiye’de 11 noktada Ford Trucks müşterilerine ve ağır ticari araç kullanıcılarına ulaştık. Tüm pazarlama aktiviteleri ile birlikte, marka imajına yönelik çalışmalarımıza da devam ediyoruz ve kampanyamızla, Türkiye’nin en prestijli ödüllerinden biri olan Effie'de Altın Ödül’ü alma başarısı gösterdik.

Yılın ilk 4 ayında geçen yıla göre yüzde 20 daralan pazarda, Ford Trucks olarak güçlü bir performans sergiledik. 2017 Nisan ayı sonunda yüzde 31.6 pazar payı ile geçen sene aynı döneme kıyasla pazar payımızı 4.8 puan artırdık ve açık ara ile pazarda ikinci sıradaki yerimizi koruduk. Bu süreçte bin 312 adet araç sattık.

“BİZİM SEKTÖRÜN LOKOMOTİFİ LOJİSTİKTİR, AĞIR TİCARİ ARAÇ PAZARINDA İNŞAAT SEGMENTİNİN PAYI ARTIYOR”

Türkiye ağır ticari araç pazarı açısından 2016 yılı ve 2017’nin ilk 4 ayı nasıl geçti?

Ağır ticari araç sektöründe 2016 yılı, bir önceki yıla göre yüzde 45 mertebelerinde daraldı. Bu daralma, maalesef 2017’de de devam ediyor. 2017’nin ilk 4 ayında 2016 yılına göre yüzde 20 civarında bir daralma mevcut. Sektörün Euro 6’ya geçişi ile fiyatların bir miktar artması bu durumun öncelikli nedenleri arasındadır. Ek olarak bizim sektörün lokomotifi lojistiktir. Geçtiğimiz dönemde sektörün yaklaşık yüzde 60’ını lojistik, yüzde 15’ini yol kamyonu, geri kalan yüzde 25’ini de inşaat segmenti araçları oluşturuyordu. 2017’nin ilk 4 ayını analiz ettiğimizde inşaat segmenti araçların satış oranları yaklaşık yüzde 50’ye yükseldi.

“PAZARDA YILIN İKİNCİ YARISINDA TOPARLANMA ÖNGÖRÜYORUZ”

Sizce Türkiye ağır ticari araç pazarı yılı nasıl tamamlar?

Yılın ikinci yarısında bir miktar toparlanma olmasını öngörüyoruz. 2017’de rakamların, 2016’nın çok üzerine çıkacağını düşünmüyoruz, hatta bir miktar altında da gerçekleşebilir. Genel olarak geçen seneki rakamlara yakın bir pazar hacmi olacağını düşünüyoruz.

“2008’DEN BUGÜNE PAZAR PAYIMIZI, NEREDEYSE İKİ KATINA ÇIKARDIK”

Ford Trucks’ın yılsonu hedefi nedir? Bu yılı nasıl tamamlamayı hedefliyorsunuz?

Hedefimiz her zaman olduğu gibi müşterilerimize hızlı ve kaliteli çözümler sunmak. 2008’den bugüne pazar payımızı, neredeyse iki katına çıkardık. Bu büyümede Ford Trucks olarak her zaman sahada olmamızın etkisi çok büyük. Sürekli yenilikler yaparak hareket ediyoruz. 2016’da araçlarımızı yeniledik ve piyasaya bambaşka ürünler çıkardık. Euro 6 normlarında çok iddialı, çok kuvvetli, yakıt tüketiminde ve sessizlik oranında global çaptaki rakiplerimizin seviyesinde ürünler sunarken, onlardan daha iddialı bir şekilde motorumuzu da yeniledik. Yeni marka yapılanmamızı oluşturduk ve yeni sloganımız “Her Yükte Birlikte” ile yola çıktık. Bayii yapılanmamızı yeniden oluşturduk. Türkiye’nin en modern tesislerine sahibiz. Bunların karşılığını da açıkçası gördüğümüzü düşünüyorum. Müşteri bunları görüyor, takdir ediyor ve bize güveniyor. Biz de onlarla birlikte büyüyoruz. Bu bizim için çok gurur verici, bunun için her zaman sahada olacağız. Bu yılı ise geçen seneden daha fazla müşteriye ulaşarak tamamlamayı hedefliyoruz.

“FORD TRUCKS 1848T İLE YAKIT TÜKETİMİNDE BİR ÖNCEKİ SERİYE GÖRE YÜZDE 8.5 ORANINDA İYİLEŞME SAĞLADIK“

Geçtiğimiz yıl piyasaya sunduğunuz yeni nesil Ford Trucks ürünleriniz müşterilerinizden kalite, sağlamlık, verimlilik alanlarında ne gibi geri dönüşler aldı?

Piyasaya sunduğumuz yeni araçlarımız ciddi şekilde beğeni ve takdir topladı. Bunun karşılığını zaten pazar payındaki artış ile geri aldık. İnşaat segmentinde güçlü ve dayanıklı şasilere sahip araçlarımız müşterimizin hizmetinde. Aracımızın motor gücü ve frenleme performansıyla ilgili sahadan bir takım ilave talepler geldi. Daha güçlü motor ve frenleme sistemi bekleniyordu. Yeni serimizde sahadan gelen bu talebi yerini getirdik. 360 olan beygir gücünü 420 beygir, 1400 Nm olan tork değerini ise 2150 Nm’ye çıkardık. Böylece inşaat serisi tork kapasitesinde yaklaşık yüzde 55’lik bir artış sağladık. Frenleme performansını yeni seride 160 kW’tan 1.000 kW’a kadar çıkardık. Motor freni 400 kW iken 600 kW ilave intarder ile 1.000 kW fren gücüne ulaştık. Bu rakam, sektörde en iddialı, en güçlü frenleme performansı değerlerinden biridir. Bununla birlikte, dönüş çapı iyileştirmelerimiz bulunmaktadır. İnşaat araçları, genellikle şantiye alanlarında zorlu koşullarda kullanılıyor. Çok dar alanlarda manevra yapmaları gerekiyor. Bu manevralar, yakıt tüketimini negatif etkiliyor. Bizler de yeni ürünlerimizle dönüş çapında yüzde 22’lik bir iyileştirme yapıyoruz. Frenleme performansını bir önceki modele göre yaklaşık yedi kat artırmış olduk. İnşaat ve lojistik sektöründe işletim maliyetlerinin düşürülmesi en çok gelen talepler arasındaydı. İnşaat araçlarında bakım aralığını 1500-2000 saate çıkarttık. Yeni çekicimiz Ford Trucks 1848T ile yakıt tüketiminde bir önceki seriye göre yüzde 8.5 oranında iyileşme sağladık. 60 bin kilometre olan bakım aralığını, 120 bin kilometreye çıkardık. Bunların hepsini topladığımız zaman işletim maliyetlerinde yüzde 25’lik bir iyileşme sağladık. Yapılan bu iyileştirmelerin geri dönüşlerini de sahadan alıyoruz.

“MÜŞTERİLERİMİZE ÇOK UYGUN KREDİ KOŞULLARI SUNUYORUZ”

Ürünlerimize çok güvendiğimiz için ilk çıkardığımız araçları geçen senenin başında müşterilerimize test etmeleri için verdik. Test aracı verdiğimiz müşterilerimizin hemen hemen hepsi, yeni araç alımları gerçekleştirdi. Bildiğiniz üzere “TruckMarket” adını verdiğimiz ikinci el yapılanmamızı da kurduk. Bu sektörün olmazsa olmazlarından biri de takas işidir. Müşterilerimize çok uygun kredi koşulları sunuyoruz. İkinci el piyasasında sıfır faizli kredi sağlayan çok firma yok, biz bu kolaylığı müşterilerimize sağlıyoruz. Dolayısıyla “Her Yükte Birlikte” sloganımızın arkasındayız. Bizimle birlikte bu sektörden ekmek yiyen herkesin yanındayız. İş ortaklarımızın yükünü hafifletmek adına her şeyi yapıyoruz.

“BİZLER SAHAYA ÇOK YAKIN BİR EKİBİZ”

Ford Trucks’ın Türkiye ağır ticari araç pazarında güçlü olduğu ve az güçlü olduğu noktalar nelerdir?

Ford Trucks olarak en büyük gücümüz;  yüzde 100 Türk mühendisliği ve yerli üretim. Kamyon ve çekicilerimiz, Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp; Türk işçileri tarafından üretiliyor. Parça sayısı olarak yüzde doksana varan bir yerlilik oranımız söz konusu. Bu, çok ciddi bir rakamdır. İthal bir araç yerine Ford Trucks ürünlerini tercih eden müşterilerimizin Türkiye’nin cari açığına ciddi bir katkı sağladıklarının altını çizmek isterim.

Bunun yanında Türkiye’de ağır ticari araç pazarı, büyük inşaat projeleri ve gelişen lojistik sektörü ile önemli bir ivme kazandı. Ford Trucks olarak biz de bu gelişime paralel olarak inşaat ve çekici segmentindeki araçlarımıza büyük yatırımlar yaptık. Türkiye’de geliştirdiğimiz yerli Ecotorq motoru ile araçlarımızı çok daha güçlü ve verimli hale getirdik.  İnşaat segmentinde gerek sağlamlık gerek müşteri ihtiyaçlarına uygun araç çeşitliliğimizle pazar payında liderliğin güçlü adaylarından biri haline geldik. Yol kamyonu segmentindeki tecrübemizle, müşterilerin beklentilerini karşılayarak uzun süredir pazar lideri olarak yolumuza devam ediyoruz. Çekici segmentinde de önemli gelişmeler kaydettik. Ancak önümüzdeki dönemde yatırımlarla bu segmentteki gücümüzü daha da artırmayı hedefliyoruz. Bizler sahaya çok yakın bir ekibiz. Diğer firmalardan en büyük farkımız veya üstünlüğümüz bu diyebiliriz. Sektörel fuarlarda yer alıyoruz. Sahada müşterilerimiz ile görüşüyoruz; sürücülerimizin yoğun olarak bulunduğu kamyoncu duraklarına uğruyoruz. Bu bağlamda bu sene çok geniş kapsamlı bir tanıtım turuna çıktık. Yerli mühendislik ve üretim sayesinde müşterilerimizin taleplerini en hızlı karşılayan ve değişikliklere en çabuk uyum sağlayan firmayız.

Ağır ticari araç pazarında ürün kadar, servis ve satış sonrası hizmetler de bizim için önemli, bu konuda da kendimizi çok geliştirdik. Türkiye çapında açtığımız tam yetkin, Ford Trucks 4S servislerimizle müşterilerimizin tüm beklentilerini karşılıyoruz. Tüm bunların yanında, müşterilerimize sunduğumuz Ford Trucks Kasko, Ford Trucks Kiralama, TruckMarket, buyback, sürüş eğitimleri ve uzatılmış garanti gibi daha pek çok hizmetimiz bulunuyor. Açıkçası tam kapasite hazırız, hizmetlerimizi daha da geliştirmek için çalışmalarımıza sürekli devam ediyoruz.

“2017 SONU İTİBARIYLA AVRUPA’DA 48 ADET OLMAK ÜZERE TOPLAMDA 95 LOKASYONDA MÜŞTERİLERİMİZE SERVİS HİZMETİ VERMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Özellikle uluslararası nakliyecilik yapan müşterilerinizin sayısını artırmak için neler yapıyorsunuz? Avrupa’daki ve diğer yurtdışı noktalarındaki servis ağınızı genişletebildiniz mi? Şu anki durum nedir?

Bu firmalar ile çok yakın çalışıyoruz ve taleplerini özverili ve dikkatli bir şekilde dinliyoruz. Bu konuda birçok filoya giriş yaptık ve müşterilerimiz ile uzun döneme yansıyacak bir iş birliğimiz var. Ek olarak uluslararası alanda da servis ağımız hızla büyümeye devam ediyor. 2017 sonu itibarıyla Avrupa’da 48 adet olmak üzere toplamda 95 lokasyonda müşterilerimize servis hizmeti vermeyi hedefliyoruz. Bunlara ek olarak Doğu Avrupa’da servis ağımızı genişletmek için çalışmalarımız devam ediyor ve tüm Avrupa genelinde müşterilerimizin 7/24 ulaşabileceği çağrı merkezimiz bulunuyor.

Ford Trucks, satış sonrası servis, bakım, parça bulunurluğu gibi alanlarda rakiplerine göre ne durumda?

Ford Trucks olarak servis ağımızı genişleterek hizmet kalitemizi arttırmak için uzun süredir büyük çaba sarf ediyoruz. Türkiye çapında Ford Trucks 4S plazaları açtık. Sadece kamyona özel plazalarımızın olması, rakiplere kıyasla oldukça önemli bir avantaj. Servis ağımızı yurtdışında genişletmek için de çalışmalarımız devam ediyor. Geniş ve etkin servis ağı kadar müşterilerimizin işletme maliyetlerini azaltmak da önceliklerimiz arasında. Bakım maliyetlerini azaltmak için önemli aksiyonlar aldık, yeni Ecotorq motora sahip araçlarımızda 120 bin km’ye varan akıllı bakım aralığına ulaştık. İnşaat segmenti araçlarımızda ise bu aralık 1500-2000 saat. Parça bulunurluğu konusunda herhangi bir sıkıntımız bulunmuyor ancak zaman zaman tedarikçi kaynaklı problemler yaşanabiliyor. Bu konuda da süreç iyileştirme çalışmalarıyla, riskleri minimum seviyelerde tutuyoruz. Tüm bu aksiyonlar sayesinde satış sonrası müşteri memnuniyetini çok iyi bir seviyeye getirdik. Bu süreçte gerçekten büyük bir emek vererek, uzun ve zorlu bir yol izledik.

“GLOBAL BİR MARKA OLMANIN HEDEFLEDİĞİ BÜTÜN BÜYÜME YATIRIMLARIMIZI YAPIYORUZ”

İhracat ile ilgili bu yılki hedefiniz nedir?

Ford Trucks olarak, yüzde 100 Türk mühendisliği ile Türkiye’de kamyon üreten global bir markayız. Global bir marka olmanın hedeflediği bütün büyüme yatırımlarımızı yapıyoruz. Yurt dışında şu anda Rusya, Türki Cumhuriyetler, Körfez ülkeleri, Kuzey Afrika yapılanmalarımızı tamamladık. Bu bölgelerde bulunan ülke müdürlerimiz ve distribütörlüklerimiz var. Bu ülkelerde Türkiye’de üretilen kamyonlarımızın satışını yapıyoruz. Bunun dışında Doğu Avrupa pazarına geçen sene itibarıyla giriş yaptık. Doğu Avrupa’da Romanya, Macaristan, Bulgaristan ve Hırvatistan gibi ülkelerde bayilerimizi açtık. Bu bölgede ciddi yatırımlarımız devam edecek.

“HEDEFİMİZ YÜZDE 30 PAZAR PAYINA SAHİP OLMAK”

Sizce gelecek 5 yılda Türkiye ağır ticari araç pazarı ve Ford Trucks hangi konumda olur?

Bizler, her zaman uzun vadeli hedefler koyan ve bu hedeflere ulaşmak için gerekli stratejiler oluşturan bir firmayız.  Daha önce belirtmiş olduğum gibi geçen seneyi yüzde 28.1 pazar payı ile kapattık ve şu anda da yüzde 31.6’lık bir pazar payımız var. Her sene üzerine koyarak devam ediyoruz ve 2017 yılı sonrasında da orta vadede hedefimiz yüzde 30 pazar payına sahip olmak. Pazarın da birkaç sene içinde toparlanıp tekrardan 30 – 35 bin civarlarına çıkmasını öngörüyoruz.

“ELEKTRİKLİ VE SÜRÜCÜSÜZ KAMYONLAR GİBİ KONULAR HAKKINDA ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR VE PLANLARIMIZ VAR”

Elektrikli kamyon ya da çekici ve sürücüsüz kamyon ya da çekici ile ilgili Ford Trucks Ar-Ge birimi çalışmalar yapıyor mu? Sizce ne zaman Türkiye'den yüzde 100 yerli bir sürücüsüz bir kamyon ya da çekici ortaya çıkar?

Ford Otosan olarak, her zaman trendleri ve teknolojik çalışmaları yakından takip eden bir firmayız. Bu bağlamda elbette elektrikli ve sürücüsüz kamyonlar gibi konular hakkında önemli çalışmalar ve planlarımız var. Avrupa’da elektrikli kamyonlar yola çıkmaya başladı. Ancak orada binek araçlardan dolayı yaygın bir alternatif yakıt kullanım oranı var, henüz Türkiye’de elektrikli kamyonları göremiyoruz. Çok kısa vadede yaygınlaşması beklenmiyor, öncelikle kamusal alanlarda önümüzdeki birkaç sene içerisinde görebiliriz. Sürücüsüz kamyon konusunda da şu anda bütün OEM’lerin çalışmaları mevcut, ancak bu maddenin de yasal olarak devreye girişinin Avrupa’da 2025 yılı öncesinde olması beklenmiyor. Buna paralel olarak Türkiye’de de yasal olması en erken 2025 yılı diyebiliriz. Bu konularda çalışmalarımız olduğundan gelecekte bu ürünleri de yüzde 100 yerli olarak görebileceğiz.

“FORD TRUCKS OLARAK LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN İHTİYAÇLARINI HER ZAMAN YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”

Endüstri 4.0, sizce Türkiye nakliye sektörünü, lojistik sektörünü ve otomotiv sektörünü nasıl etkiliyor ve etkileyecek? Burada kim ne yaparsa öne çıkar?

Endüstri 4.0 kavramı dünyada hızla gelişen bilişim sektörüyle birlikte giderek önem kazanıyor. Bu değişim özellikle üretim süreçlerini temel alsa da lojistik sektörü de üretime paralel olarak etkilenecektir. Ford Trucks olarak lojistik sektörünün ihtiyaçlarını her zaman yakından takip ediyoruz. Yakın gelecekte otonom ve birbiri ile iletişim halinde olan araçlar, filolar büyük ihtimalle lojistik ve nakliye sektörünün temelini oluşturacak. Yeni araçlarımızda acil durum otomatik fren sistemi, şerit takip sistemi, akıllı bakım sistemleri gibi özellikler hali hazırda mevcut. Bunlar otonom araçlara doğru güvenlik ve verimlilik anlamında hızlı bir şekilde ilerlediğimizin güzel bir göstergesi. Önümüzdeki dönemde otonom araçlarla ilgili çalışmalara daha da hız vereceğiz.

Endüstri 4.0 kavramı ile daha önce ulaşılması hayal olan verimlilik ve optimizasyon seviyelerine ulaşmanın mümkün olduğu inancındayız. Otomotiv sektöründe üretim ve verimlilik büyük önem arz eden kavramlar. Bilişim teknolojilerini doğru şekilde endüstri ile buluşturan ve dijital dönüşüme ayak uyduran firmalar gelecekte büyük avantaja sahip olacaklar. Biz de var gücümüzle hem üretim hem de lojistik bazlı alanlarda Endüstri 4.0 ile gelişime öncelik vereceğiz.

24 Fotoğrafta YENİ FORD TRUCKS SERİSİNİ görmek için tıklayınız

Etiketler :