“2023 muhteşem geçti! 2024’te yatırımlarımız sayesinde büyümeye devam edeceğiz”

“2023 muhteşem geçti! 2024’te yatırımlarımız sayesinde büyümeye devam edeceğiz”

ÖZEL RÖPORTAJ - 2023 yılının kendileri açısından muhteşem geçtiğini söyleyen DB Schenker Arkas Genel Müdürü Özgür Al, 2024 yılında yüzde 15 oranında büyümeyi hedeflediklerini belirtti. Şu an toplam 150 bin metrekare depolama alanına sahip olduklarını vurgulayan Özgür Al, 25 bin metrekare daha depolama alanı yatırımı yapacaklarını kaydetti.

2023 yılında birçok alanda yaklaşık 200 milyon TL yatırım yapan DB Schenker Arkas, dünya ekonomisinde bu yılın üçüncü çeyreğinden sonra başlayan yavaşlamaya rağmen 2024 yılında yüzde 15 oranında büyümeyi hedefliyor. Bu yıl açtığı iki önemli depo yatırımı ile toplam depolama alanını 150 bin metrekareye çıkartan DB Schenker Arkas, ilave 25 bin metrekarelik bir yatırım daha yapacak. Bu yatırımı Marmara, Ege ve güneyde özellikle Adana ve Mersin gibi merkezlerde yapmayı planlıyor. Yeşil Lojistikçiler olarak DB Schenker Arkas’ın son dönemde gösterdiği yüksek performansı ve hedefleri konuşmak için DB Schenker Arkas Genel Müdürü Özgür Al ile bir araya geldik. İşte DB Schenker Arkas Genel Müdürü Özgür Al’ın sorularımıza verdiği cevaplar…

“2023 YILI BİZİM İÇİN MUHTEŞEM GEÇTİ, 200 MİLYON TL CİVARINDA YATIRIM YAPTIK”

2023 yılı Schenker Arkas tarafından nasıl geçti? Hangi alanlarda ne kadar yatırım yaptınız? Toplam yatırım tutarınız nedir? Ne kadarlık bir büyüme öngörüyordunuz? Bu hedefe ulaştınız mı?

2023 yılı bizim için muhteşem geçti. Yeni ticaret hatları oluşturduk, Avrupa karayolunda kullanılacak treyler ve TIR yatırımlarımızı gerçekleştirdik. Dijitalleşme alanında adımlar atarak müşterilerimizin tüm lojistik sürecini adım adım takip edebilmeleri amacıyla eSchenker uygulamasını devreye aldık. Aynı zamanda, websitemizde Connect uygulamasını başlatarak müşterilerimizin son derece hızlı ve pratik bir şekilde teklif almasını ve rezervasyon yapmasını sağladık. Ayrıca, iki önemli depo yatırımımız oldu. Gebze Pelitli‘de ve Ankara’da depolarımızı açtık. Yani bizim için oldukça yoğun ve yatırım dolu bir sene oldu. Tüm bunlara ek olarak, insana yatırımı da oldukça önemsiyoruz. Bu kapsamda, çalışma arkadaşlarımıza ve farklı şehirlerdeki çalışma alanlarına da yatırımlarımız hız kesmeden devam etti. Beyaz ve mavi yaka çalışanlarımızın kariyer yolculuklarını ve liderlik becerilerini destelemek adına verdiğimiz eğitimlerin yanı sıra depolarımızda kadınları çalışma hayatının her alanına katmak için mesleki eğitimler düzenleyerek sertifika almalarını sağladık. Şu an depolarımızda aktif olarak forklift, elektrikli transpalet kullanan kadın çalışanlarımız var. Tüm bunları düşündüğümüzde bu yıl için 200 milyon TL civarında bir yatırım gerçekleşti.

Büyüme hedeflerimizi planlarken çok iyi bir altyapı hazırlığı yaptık ve planımızı oldukça iyi tasarladık. Bu plan doğrultusunda da ilerlemeye devam ediyoruz. Fakat bu yılın sonlarına doğru globalde gördüğümüz yavaşlama ve resesyon süreci neticesinde taşıma hacminde ve karlılıkta bir düşüş gözlemliyoruz. Bu sebeple hedeflerimizi tutturmaya yönelik hareket ederken tedbiri de elden bırakmıyoruz.

“SEKTÖRDE DÜŞÜŞLER YAŞANIYOR AMA 2024’TEKİ HEDEFİMİZ YÜZDE 15 BÜYÜME”

2024 yılı ile ilgili öngörünüz nedir? Schenker Arkas’ın 2024 yılından beklentileri ve 2024 yılı ile ilgili hedefleri nelerdir?

2023’ün üçüncü çeyreğinden sonra yaşanan ekonomik durgunluktan dolayı sektörde düşüşler görüyoruz. Tüm bu gelişmelere rağmen yaptığımız yatırımlardan dolayı 2024 yılında hacimsel bazda büyüme bekliyoruz.

Global pazara oranla Türkiye’de yaşanan düşüş biraz daha az. Deniz ve hava navlunlarında çok ciddi bir fark var. Bu şirket karlılığını da azaltıyor. Yine de hacim olarak büyüyeceğimizi öngörüyoruz. Tüm birimlerimizin alanlarını düşünerek konuştuğumuzda her sene ortalama yüzde 15 büyüme hedefiyle hareket ediyoruz.

“TÜRKİYE’DE FUAR TAŞIMACILIĞINDA DA İLK SIRADA YER ALIYORUZ”

Schenker Arkas’ın lojistikte uzmanlık alanları nelerdir?

Türkiye’de denizyolu, havayolu, karayolu, depo ve antrepo hizmetleri, fuar taşımacılığı ve proje taşımacılığı olmak üzere altı ana alanda uzmanlığımız bulunuyor. Avrupa karayolu taşımacılığı alanında lider konumundayız. Deniz ve havada ise armatör veya havayollarının filolarını kullanarak pazar payımızı büyüten bir yapıya sahibiz. Türkiye’de fuar taşımacılığında da ilk sırada yer alıyoruz. Aynı zamanda, proje taşımacılığında da oldukça deneyimli bir kadroya sahibiz. Proje taşımalarında fabrikaların sökülüp, taşınması ve monte edilmesi gibi büyük ve zor işlerde ilk akla gelen firmalardan biriyiz.

“150 BİN METREKARE DEPOLA ALANIMIZ VAR, 25 BİN METREKARE DAHA İLAVE YATIRIM YAPACAĞIZ”

Son dönemde özellikle depolama ile ilgili yatırımlarınız dikkat çekiyor. Şu an toplam ne kadarlık bir depolama alanına sahipsiniz? Depolama alanında hedefiniz nedir?

Yaklaşık 150 bin metrekareye yakın bir depolama alanına sahibiz. Fakat bu rakamı daha da yukarılara çekme niyetindeyiz. Kontrat lojistiğinde depo sayısı olarak 2025 hedefimizi şimdiden yakaladık. Fakat kapasite olarak biraz daha büyümek istiyoruz. Marmara, Ege ve güneye yayılacak şekilde 25 bin metrekarelik bir depolama alanını daha bünyemize katarak ilave kapasite yaratmak istiyoruz. Bu da yüzde 15’lik bir büyüme anlamına geliyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinde var olarak ve pek çok sektöre yönelik katma değerli hizmetler yaratarak müşteri portföyümüzü genişletmek istiyoruz.  Özellikle güneyde Adana ve Mersin gibi merkezlerde daha da güçlenmek istiyoruz.

“YOL HARİTASINI BELİRLEDİK”

Bu yıl Temmuz ayında yaptığınız basın toplantısında; 2025 yılına kadar ciro bazında iki kat büyümeyi hedeflediğinizi belirtmiştiniz. Bu hedef ile ilgili son durum nedir?

2025’e kadar çıkardığımız yol haritasına baktığımızda her sene için bir büyüme planı belirledik. Bu doğrultuda, 2023 yılına düşen payı karşılamış ve hedefleri tutturmuş durumdayız. Önümüzdeki 2 yılda da yol haritamıza sadık kalarak planlandığımız şekilde devam edeceğiz. 2023 yılındaki gibi büyüme oranını yakalarsak 2025 hedefimizi tutturacağız.

“İŞ ÜNİTELERİMİZE GÜMRÜĞÜ DE EKLEMEYİ PLANLIYORUZ”

Hava, kara, deniz, kontrat, fuar ve proje olmak üzere lojistiğin altı ünitesinde faaliyet gösterdiğinizi belirtmiştiniz. Faaliyet gösterdiğiniz alanlara yenisini ya da yenilerini katacak mısınız?

Şu an lojistiğe dair tüm ana alanlarda yer alıyoruz. Bir sonraki adım olarak ilerleyen dönemlerde gümrük işlemleri yapmayı da hedefliyoruz. Böylece altı ana alandaki faaliyet alanımızı yediye çıkarmak istiyoruz.

“GÜMRÜK BİRLİĞİ İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER GERÇEKLEŞİRSE TİCARET HACMİNİ ARTIRMANIN ÖNÜ AÇILILIR”

Sizce sektörün en önemli sorunları nelerdir? Sektörün daha hızlı büyümesi için neler yapılmalı?

Biz uluslararası kalite standartlarında hizmet sunan global ama bir o kadar da buranın dinamiklerini bilen bir Türk şirketi olarak faaliyet gösteriyoruz. Bu da hem yerelde hem globalde ne yapmamız gerektiğini bilen bir konuma getiriyor bizi. Çünkü globalde DB Schenker dünyanın ilk üçünde yer alıyor. Arkas Holding ise Türkiye’de ilk sırada geliyor. Oldukça büyük, tecrübeli ve güçlü bir partner. Tüm bunları aynı çatı altında buluşturduğumuzda Türk şirketlerindeki hızlı, çevik ve iş bitirici yaklaşım ile globalde yakalanan kalite standartları, bizi pek çok alanda lider olarak konumluyor ve güçlü bir şekilde öne çıkmamızı sağlıyor. Türkiye’de çok fazla global şirketin faaliyeti olduğunu görüyoruz. Uluslararası yatırım artmaya başladı daha da çok artacağını öngörüyorum.

Sektöre dair sorunlara değinecek olursak; Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasındaki Gümrük Birliği'nin işleyişinin geliştirilmesi ve güncellenmesi gerekiyor. Bu konu zaten gündemde ve biz gelişmeleri oldukça önemsiyoruz. Bu düzenlemeler gerçekleşirse ticaret hacmini artırmanın önü açılır. AB içinde yer alan ülkelere çok daha rahat iş yapabilir hale geliriz.

Ek olarak, Türkiye’de demiryolu ağının geliştirilmesi de pek çok sorunu çözecek, önemli bir adım olur. Ne kadar çok operatör olursa bizler için o kadar iyi. Bu anlamda demiryolunda Arkas Holding’in lisans alması çok değerli.

Yetki belgesi konusu da oldukça önemli bir konu. Bu belgeyi almak için koyulan kriterlerin yükseltilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu belgenin kriterlerinin yükseltilmesi demek ortaya çıkan hizmet değerinin de yükselmesi anlamına gelir. Belgeyi almak haricinde müşterinin ürünü için hasar, kayıp ve benzeri durumlar  oluştuğunda bir güvence ya da teminat da sağlanması lazım. Bu koşullar değişmediğinde rekabet de oldukça zorlaşıyor. Rakamlar teklif esnasında müşteri açısından cazip kalsa da sunulan hizmetin kalitesine bakıldığında büyük sıkıntılar doğabiliyor.

Etiketler :