“90 vagon aldık, 150 çekici, 400 de treyler alacağız”

“90 vagon aldık, 150 çekici, 400 de treyler alacağız”

ÖZEL RÖPORTAJ - Mars Logistics, son yaptığı 90 adet vagon yatırımı ile karayolu ve demiryolu toplam taşımalarının yüzde 25’ini demiryolu ile yapacak. Karayoluna da yatırım yapmaya devam eden Mars Logistics, bu yıl filosuna 150 çekici ve 400 adet treyler katacak.

Türkiye’nin önde gelen lojistik firmalarından Mars Logistics, yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 20 milyon euro yatırım yapan firma, bu yıl da toplam 36.2 milyon euro yatırım yapacak. İlk yatırımını 10 milyon euro ile 90 adet vagon alarak yapan Mars Logistics, 2022’de 150 çekici, 400 adet de treyler alacak. Biz de yesillojistikciler.com olarak Mars Logistics Yönetim Kurulu Üyesi Gökşin Günhan ile yaptıkları yatırımları, hedeflerini ve gelecekle ilgili projelerini konuştuk.

mars-lojistik-tren-retouch2.jpg

YEŞİL LOJİSTİK’E 10 MİLYON EURO YATIRIM

Mars Logistics geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile “yeşil lojistiğe 10 milyon euro yatırım” yaptığını duyurdu. Mars Logistics Yönetim Kurulu Üyesi Gökşin Günhan ile röportajımıza bu yatırımı sorarak başladık.

10 milyon euro değerinde 90 adet demiryolu vagonu aldıklarını belirten Gökşin Günhan, halihazırda Halkalı-Almanya ve Halkalı Çekya arasında trenle taşımacılık yaptıklarını hatırlatarak bu yatırımla her iki hatta da tren sefer sayılarını artıracaklarını belirtti.

HALKALI’DAN AVRUPA’YA HAFTADA 7 TREN

“Intermodal ve demiryolu taşımacılığı, sürdürülebilir, çevreci, güvenilir ve tek seferde taşınabilen yük miktarının fazla olması nedeniyle tercih ettiğimiz ve yatırımlarımızı yoğunlaştırdığımız bir alan” diyen Günhan, “Biz zaten 7-8 yıldır Halkalı’dan Almanya’ya tren ile taşımacılık yapıyorduk. Geçtiğimiz yıl Haziran ayında Halkalı-Çekya arasında yeni bir tren hattı açtık. Bu yeni vagon yatırımımızla Almanya’ya haftada iki, Çekya’ya ise haftada beş tren seferi düzenleyeceğiz” dedi.

“DEMİRYOLU İLE YILDA 30 BİN ÜNİTE TAŞIMACILIK YAPACAĞIZ”

Bir trenin 36 konteyner taşıdığını kaydeden Günhan, yılda 10 bin ünite yük taşırken 90 vagonluk yeni yatırımla artık 30 bin üniteye çıkacağını söyledi. Demiryolunda kiralıklar da dahil yeni yatırım ile birlikte 200 vagonluk bir filoya ulaştıklarını kaydeden Gökşin, vagonların her birinin iki konteyner taşıma özelliğine sahip olduğunun altını çizdi.

mars-lojistik-tren.jpg

“TAŞIMALARIMIZIN YÜZDE 25’İ DEMİRYOLU İLE YAPILACAK”

Ayrıca Trieste’den Lüksemburg’a TIR taşıyan tren hatlarının da bulunduğunu hatırlatan Günhan, yeni vagon yatırımı ile birlikte taşımalarının yüzde 25’ini demiryolu ile yapacaklarını söyledi.

HALKALI’DA TERMİNAL YATIRIMI

Demiryolu ile ilgili Halkalı’da bir terminal kuracaklarını belirten Günhan, terminal inşaatının başladığını söyledi. Günhan, “Trenlerimizi burada kuracağımız terminalde elleçlemek istiyoruz” dedi.

“LOKOMOTİF ALMA PLANIMIZ VAR AMA ÖNCELİĞİMİZ DEĞİL”

Türkiye’de birçok özel firmanın lokomotifi olduğunu ancak şu an birincil önceliklerinin lokomotif almak olmadığını söyleyen Gökşin Günhan, “Çünkü lokomotif aldığımızda ancak Halkalı-Kapıkule arasında çalıştırabileceğiz. Yani sadece 200 km. Ondan sonra zaten vagonlar Avrupa ağına giriyor” dedi.

mars-lojistik.jpg

“FİLOMUZDA 800 ADET ÇEKİCİ, 2 BİN 400 ADET TREYLER OLACAK”

Demiryolunda yaptığımız yatırımla karayolundaki işleri demiryoluna kaydırmadıklarını vurgulayan Gökşin, karayoluna yönelik de yatırımlarının devam ettiğini ifade etti. Araç filosunu büyütmek için Mercedes-Benz Türk’den 150 çekicinin siparişini verdiklerini teslimatını beklediklerini söyleyen Gökşin şunları söyledi: “Filomuzda 700 çekici, 2 bin treyler var. Bunlar sahip olduklarımız. Araç filomuza yılın ikinci yarısında 400 adet treyler almayı planlıyoruz. Bu yeni araç yatırımlarımızla öz mal çekici adedimiz 800’e; treyler adedimiz ise 2 bin 400’e çıkacak.”

“36.2 MİLYON EUROLUK YATIRIM YAPACAĞIZ”

Geçtiğimiz yıl 20 milyon euro yatırım yaptıklarını söyleyen Günhan, bu yıl ise 36.2 milyon euroluk yatırım yapacaklarını kaydetti.

2021 yılında euro bazında yüzde 28 büyüdüklerini belirten Günhan, bu yılki hedeflerinin de yüzde 10 oranında büyümek olduğunu ifade etti.  Yaklaşık 20 yıldır euro bazında her sene yüzde 10-15 arasında büyüdüklerinin altını çizen Günhan, “2021’de 4 milyar TL ciro elde ettik. Bu yıl da 5 milyar TL ciroyu geçeriz diye tahmin ediyorum” dedi.

“ÜÇ AYDIR DÖNÜŞ YÜKÜ PROBLEMİ YAŞANMIYOR”

Riskli bölgelerdeki pazarlara girme düşüncelerinin olmadığını söyleyen Günhan, riskli yerlerde karlılığın yüksek olduğunu ancak riskin de yüksek olduğunu belirtti. Avrupa’dan Türkiye’ye yönelik taşımalarda son üç aydır dönüş yükü sorunuyla karşılaşmadıklarını vurgulayan Günhan, “Kurlar yükselirken dönüş yükü bulma sorunu artmıştı. Çünkü ithalat yükü bulmak sorundu. Ancak kurlar stabil hale geldikten sonra ithalat devam etmeye başladı ve bizim için dönüş yükü sorunu ortadan kalktı” diye bilgi verdi.

160 BİN METREKARE DEPOLAMA ALANI

Şu an toplamda 160 bin metrekare depolama alanlarının bulunduğunu söyleyen Günhan, depolama alanını artırmaya proje bazlı baktıklarını belirtti. Günhan, depolama alanına ihtiyaç duyulan proje aldıkları zaman gerekli depo yatırımını yapacaklarını sözlerine ekledi.

“YURTİÇİ DAĞITIM KANALLARI OPERASYONLARINDA 9 AYDA 100 MİLYON TL CİROYU GEÇTİK”

Yurtiçi Dağıtım Kanalları operasyonlarında da önemli işlere imza attıklarını anlatan ve 9 ayda 100 milyon TL ciroyu geçtiklerini belirten Günhan, “Bayilere dağıtım, eve teslimat, bayi stok yönetimi, sipariş yönetimi, mikro dağıtım gibi operasyonların yer aldığı Yurtiçi Dağıtım Kanalları hizmetlerimizi ağırlıklı olarak beyaz eşya, FMCG, inşaat, yapı market, otomotiv yan sanayi ve tekstil sektöründeki müşterilerimiz kullanıyor. “dedi.

“AKARYAKITTA FİYAT ARTIŞI ÖNEMLİ SORUN”

Son dönemde uluslararası nakliye taşımalarında yakıtta yüzde 30’a varan artış olduğuna dikkat çeken Günhan, lojistikçinin en önemli sorununun artık yakıt giderleri olduğunu vurguladı. Günhan, “Hiç kimse böyle bir enerji krizi beklemiyordu. Bu artışın pazardaki fiyatlara yansıması için geçecek süre boyunca maliyeti sektörün karşılaması gerekecek. Bu da karlılıkları düşürecek” dedi.

“UKRAYNA VE RUSYA’YA ÇALIŞAN NAKLİYECİ AVRUPA PAZARINA YÖNELECEKTİR”

Ukrayna-Rusya arasında geçen savaşın Türk uluslararası nakliye sektörüne nasıl yansıyacağına yönelik ise Günhan şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu yaşananların iki önemli etkisi oluyor ve olacaktır. Birincisi yakıt fiyatlarındaki artış. Bu şu an yaşanıyor. Ukrayna-Rusya savaşından dolayı o bölgeye giden Türk nakliyeciler artık çalışamaz oldu. O hatta çalışan nakliyeciler artık yeni pazarlar arayacaklar ve özellikle Avrupa’ya seferler düzenlemek isteyecekler. Bu kapasiteyi ve rekabeti artırır, fiyatları düşürür.”

ÖDÜLLÜ EŞİTLİĞİN CİNSİYETİ YOKTUR PROJESİ DEVAM EDECEK

Geçtiğimiz sene başlattıkları Eşitliğin Cinsiyeti Yoktur projesine değinen Günhan, “Herhangi bir işin iyi yapılıp yapılamayacağının ölçütünün cinsiyet, din, dil, ırk olmadığına inanıyoruz. 2021 yılı başında başlattığımız, Birleşmiş Milletler’in belirlediği Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın 5. Hedefi olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kapsamında yürüttüğümüz “Eşitliğin Cinsiyeti Yoktur” projemizi sürdürüyoruz. Mars’ın Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Elçileri ve kadını konu alan sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak çeşitli aktiviteler, eğitimler ve workshoplar düzenledik ve çalışmalarımıza devam edeceğiz. Proje kapsamında 2021 yılı stratejik planımıza toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen maddeler ekledik ve bu düşünceyle hem yurt içinde hem de yurt dışında çalışan kadın tır sürücülerimiz de geçtiğimiz yıl işe başladı. Kadın Dostu Markalar Platformu’nun düzenlediği Kadın Dostu Markalar 2022 Farkındalık Ödülleri’nde Eşitliğin Cinsiyeti Yoktur projemiz ödüle layık görüldü. Bu ödülün, çalışmalarımızın yerine ulaştığının göstergelerinden biri olduğunu düşünüyoruz. Şirketimizin her alanında sürdürdüğümüz eşitlik politikamızı uygulamaya, bu konuda şirket içinde ve şirket dışında farkındalık çalışmaları yapmaya ve Eşitliğin Cinsiyeti Yoktur demeye devam edeceğiz.”

MARS SÜRÜCÜ AKADEMİSİ GENÇLERE FIRSAT SUNUYOR

TIR  sürücülüğü mesleğine ilgi duyan ancak gerekli eğitimleri ve belgeleri olmayan gençleri Mars Sürücü Akademisi’ne kabul eden Mars Logistics, akademi kapsamında verilecek eğitimlerin ardından uygulanacak sınavda başarılı olan adayları şirket bünyesinde istihdam edecek. Günhan konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Lojistik sektöründe, tır sürücüsü olarak çalışmak için hevesli genç arkadaşlarımızı kabul ettiğimiz, B sınıfı ehliyete sahip olmak dışında hiçbir şartı bulunmayan projemizde ilk grubun belge ve eğitim süreci başladı. Devamının gelmesini planladığımız proje ile gençlere meslek edindirme konusunda destek olmayı hem de sektörümüzde son yıllarda yaşanan sürücü sıkıntısının önüne geçmeyi amaçlıyoruz.”

Etiketler :