“Bir ürünün rekabetçi olabilmesi için arkasında doğru bir lojistiğin olması gerekiyor”

“Bir ürünün rekabetçi olabilmesi için arkasında doğru bir lojistiğin olması gerekiyor”

Logitrans Transport Lojistik Fuarı kapsamında düzenlenen “2023 Vizyonuyla Hizmet İhracatında Lojistiğin Yeri – Fırsatlar ve Riskler” konulu bir panel düzenlendi. Nevzat Saygılıoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı panelde Turkish Cargo Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen, Netlog Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı ve Hizmet İhracatçıları Birliği Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Komite Başkanı Şahap Çak, UTİKAD Başkanı Emre Eldener, UND Başkan Danışmanı ve Netlog Lojistik Uluslararası Taşımacılık Başkanı Fatih

TURKISH CARGO’NUN HEDEFİ DÜNYANIN İLK 5 HAVA KARGO FİRMASINDAN BİRİ OLMAK

Turkish Cargo Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen, Türkiye gibi Turkish Cargo’nun da 2023 vizyonu olduğunu söyledi. Şu an THY’nin 122 ülkeye uçuş gerçekleştirdiğini ifade eden Turhan Özen, 307 noktaya ve 85 kargo istasyonuna ulaştığını kaydetti.

 Turkish Cargo’nun öncelikli hedefinin dünya kargo pazarında ilk 5 içerisinde yer almak olduğunu ifade eden Turhan Özen, ilk 5’e girdiklerinde dünya kargo pazarındaki paylarının yüzde 6.3 olacağını kaydetti. Bu hedefe ulaşmak için çok ciddi yatırımlar yaptıklarını vurgulayan Özen, “İlk 5’e girdiğimizde 3 milyon ton yüke ulaşmamız gerekiyor. Yani bugün taşıdığımız yük miktarını iki katına çıkacağız. Yine bu hedefe ulaşmak için yıllık yüzde 20 oranında büyümemiz gerekiyor” dedi.

İstanbul’un dünya hava kargo hub’ı olmasının çok yüksek olduğunu ifade eden Özen, İstanbul Havalimanı’nın burada çok önemli rol oynayacağını belirtti. Özen, “İstanbul Havalimanı, ilk hayata geçtiği dönem itibarıyla 2.5 milyon tonluk bir hava kargo kapasitesine sahip olacak. Faz ikiye ulaştığı zaman toplam 6 milyon tonluk bir kargo şehrine ulaşacak. İstanbul Havalimanı ikinci fazını devreye aldığında dünyanın en büyük hava kargo hublarından birincisi olmaya adaydır. Bunun altyapısını kurmak kadar bunu doldurmak da çok önemli. Bununla ilgili THY, üzerine düşeni yapmaya devam edecek” diye konuştu.  

FATİH ŞENER: “TÜRKİYE’NİN ACİLEN LOJİSTİK STRATEJİSİNİ BELİRLEMESİ GEREKİYOR”

UND Başkan Danışmanı ve Netlog Lojistik Uluslararası Taşımacılık Başkanı Fatih Şener ise konuşmasında,  Türkiye’nin bir ihracat vizyonu ve hedefi olduğunu, lojistik vizyonunun da olması gerektiğini kaydetti. “Türkiye’nin acilen lojistik stratejisini belirlemesi gerekiyor” diyen Fatih Şener, “Nasıl ki Çin, limanları geliştiriyor, otoyollar yapıyor. Yükünü göndereceği yolu inşa etmek zorunda. Türkiye’nin de 2023 ihracat hedefine ulaşabilmesi için lojistik stratejisi ve belge stratejisinin olması gerekiyor” dedi.

EMRE ELDENER: “İSTANBUL’UN DOĞUSU İLE BATISINI BİRBİRİNE BAĞLAYAN DEMİRYOLU HATTINA İHTİYACIMIZ VAR”

UTİKAD Başkanı Emre Eldener de yaptığı konuşmada lojistik sektöründe şu an yaşanan ve çözülmesi gereken konular hakkında bilgi verdi. Tek Yol Tek Kuşak projesinde Türkiye’nin orta hatta bulunduğunu hatırlatan Emre Eldener, “ Bizim burada söz sahibi olmamız için İstanbul’un doğusu ile batısını birbirine bağlayan demiryolu hattına ihtiyacımız var. Biz bunu sağlayamadığımız sürece demiryolu vagonlar İstanbul’da takılacak. Bizim mutlaka boğaz geçişini demiryolu ile geçmemiz gerekiyor” diye konuştu.

ŞAHAP ÇAK: “BİR ÜRÜN REKABETÇİ OLACAKSA ARKASINDA DOĞRU BİR LOJİSTİĞİN OLMASI GEREKİYOR”

Netlog Yönetim Kurulu Başkanı ve Hizmet İhracatçıları Birliği Başkanı Şahap Çak ise konuşmasında şunları anlattı: “İşimizde 40 yılı aştık. Çok şeyler değişti. Değişmeyen şeyler de var. 85 milyar dolarlık bir sektörü temsil ediyoruz” dedi.

Konuşmasında lojistikte depolamanın öneminde bahseden Şahap Çak, lojistiği varması gereken yerin verimlilik olduğunu ifade etti. Çak, “İşinizi verimli yapabiliyorsanız o zaman rakiplerinizden bir adım önde olursunuz. Şu an dünyada herkes mal üretiyor. Burada tek noktada fark yaratabiliyorsunuz. O malın verimli bir şekilde ulaşması gereken noktaya vardırılması” diye konuştu.

Bütün sistem birbiriyle entegre çalışıyorsa bir anlam ifade edebileceğini söyleyen Çak, lojistiğin eğitimli insan isteyen bir sektör olduğunu vurguladı. Lojistiğin ciddi eğitim, tecrübe ve birikim istediğini vurgulayan Çak, tüm bunlara sahip olabilmek için de özverinin gerektiğini anlattı. Çak, “Bir ürün rekabetçi olacaksa arkasında doğru bir lojistiğin olması gerekiyor” dedi.

Etiketler :