20 yıl önce 4 kişi ile kuruldu, bugün Türkiye’nin ilk 5 lojistikçisinden biri olmayı hedefliyor

20 yıl önce 4 kişi ile kuruldu, bugün Türkiye’nin ilk 5 lojistikçisinden biri olmayı hedefliyor

ÖZEL RÖPORTAJ - 2003 yılında 4 kişi tarafından gümrük müşavirliği şirketi olarak kurulan Asset, 10 yıl önce lojistik, iki yıl önce de uluslararası hızlı kurye firması kurarak hizmet çeşitliliğini artırdı. Asset Global Logistic Integration, yaklaşık 500 kişilik çalışma ekibi ile Türkiye’nin ilk 5 lojistik firmasından biri olmayı ve ismini dünyanın bilinen lojistik firmaları arasına yazdırmayı amaçlıyor.

Yaklaşık 20 yıl önce Asset Gümrük Müşavirliği olarak faaliyete başlayan Asset Global Logistic Integration, 2013 yılında bugünkü adını aldı. Türkiye’nin hızlı büyüyen lojistik firmaları arasında yer alan ve metaverse alanında lojistik sektörünün öncüsü olmayı hedefleyen Asset Global Logistic Integration, kendi yazılımı Asset Optimus ile birçok önemli projeye imza atıyor. Hem yurtiçinde, hem de yurtdışında yatırımlarına devam eden Asset, gelecek yıl birçok ülkede yeni ofisler açmaya hazırlanıyor. 2023 yılında depo ve intermodal yatırımı da yapmayı planlayan Asset, şu an yaklaşık 500 çalışanı ile Türkiye’nin 21 noktasında çalışmalarını sürdürüyor. Yeşil Lojistikçiler olarak 20 yıl önce 4 kişi tarafından kurulan ve bugün Türkiye’nin önemli lojistik şirketlerinden biri olma yolunda ilerleyen Asset Global Logistic Integration’ın CEO’su Avşar Dada ile bir araya geldik. İşte Asset Global Logistic Integration CEO’su Avşar Dada’nın sorularımıza verdiği cevaplar…

2003 YILINDA 4 KİŞİ İLE KURULDU

Asset Global Logistic Integration kuruluş hikayesinden biraz bahsedebilir misiniz? 

Firmamız ilk olarak gümrük danışmanlığı hizmeti vermek amacıyla Asset Gümrük Müşavirliği adıyla 2003 yılında İstanbul’da 4 kişiyle kuruldu. Yıllar içinde irtibat ofisleri ve bölge müdürlükleri ile büyüyerek her geçen yıl yurtiçi ağını biraz daha genişletti. 2011 yılında Asset’in kendi bünyesinde geliştirdiği, dış ticaret işlemlerini daha kolay hale getiren Asset Optimus isimli bir yazılım projesi hayata geçirildi. Bu yazılımla hem müşterilerimizin gümrük müşavirliği maliyetlerinde yüzde 70 oranlarında tasarruf sağlandı, hem de iş ve analiz süreçlerimiz önemli ölçüde hızlandı. Bu anlamda Asset Optimus ile sektörde fark yarattık.

Lojistik sektörüne ne zaman adım attınız?

Lojistik alanına 2013 yılında kurulan Asset Lojistik A.Ş. ile adım attık. 2017 yılında IATA belgemizi aldık. Asset Lojistik, her geçen gün genişleyen hizmet ağıyla havayolu, denizyolu, karayolu taşımacılığında hizmet veren bir yapı haline geldi. Son olarak 2020 yılında, Asset Worldwide Express markası ile, uluslararası hızlı kurye hizmeti vermeye başladık.

“200’Ü AŞKIN ÜLKEDE KAPIDAN KAPIYA TAŞIMA HİZMETİ VERİYORUZ”

Asset Worldwide Express en hızlı büyüyen markanız değil mi?

Asset Worldwide Express ile, dünyanın 200’ü aşkın ülkesine kapıdan kapıya taşıma hizmeti gerçekleştiriyoruz. Bugün Asset Global Logistic Integration olarak, 500 kişiye yaklaşan ekibimizle, taşımacılıktan gümrükleme ve depolamaya, sigortadan teknoloji ve danışmanlığa kadar lojistiğin her alanında geniş bir yelpazede global taşımacılık ihtiyaçlarına entegre çözümler sunuyoruz. Asset Worldwide Express olarak Ocak 2020’de 967 gönderi ile başladık. Şu anda aylık 86 bin gönderiye ulaştık.

2020 yılında hayata geçirdiğimiz uluslararası hızlı kurye hizmeti veren Asset Worldwide Express ile yüzde 112 büyüyerek sektöre damga vurduk. Cirolarımızı geçen yıla göre; Asset Worldwide Express ile yüzde 112, Asset Hava Kargo’da yüzde 65, Asset Deniz Taşımacılığı’nda yüzde 35, Asset Kara Taşımacılığı’nda yüzde 44 artırdık. Gümrük ile ise yüzde 60 büyüme kaydettik. 2022 yılını totalde 65 milyon dolar ciro ile kapatmayı hedefliyoruz.

“GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ KONUSUNDA TÜRKİYE'NİN İLK 5 FİRMASI ARASINDAYIZ”

Geçen 20 yıllık süreçte kat ettiğiniz yol sizin için çok iyi bir başarı mı yoksa çok daha iyi yerlerde olabilirdik diyor musunuz?

Asset, yüzde 100 Türk sermayeli bir organizasyon. 2023 yılında 20 yılımızı doldurmuş olacağız. Kurulduğu günden bugüne geldiğimizde 4 kişilik bir şirketten, 500 kişiye yaklaşan global bir yapı ile karşılaşıyoruz. Gümrük müşavirliği tarafına baktığımızda, Türkiye’de tüm gümrüklerde yapılan beyanname sayıları ve işlem hacminde Gümrük Müşavirliği konusunda Türkiye'nin ilk 5 firması arasındayız. Burada bizim için gurur verici olan şey ilk 5’deki en genç firma olmamız.

Lojistik tarafında ise, sektörde 10. yılımızı doldurduk. Türkiye’nin lojistik ve taşımacılık sektöründeki genç firmalardan biriyiz. Ancak ilk kuruluşumuzdan itibaren tutarlı ve emin adımlarla büyüyoruz. Türk Hava Yolları tarafından “2019’da En Çok Hat Geliştiren Acente” ve “2020’de Pazar Payını En İstikrarlı Şekilde Arttıran Acente” ödüllerini aldık. Lojistik sektöründe, uluslararası sıralamada ve Türkiye geneli sıralamasında kendimize ilk 20’lerde yer bulduk. Uluslararası hızlı kurye alanında ise ülkemizde global şirketlerden sonra Asset Wolrdwide Express ile 3. sıradayız. Bu nedenle ben kat ettiğimiz yolu başarı olarak değerlendiriyorum.

“HEDEFİMİZ LOJİSTİKTE DE İLK 5 OYUNCU ARASINDA YER ALMAK”

Türkiye lojistik sektöründeki yerinizi nasıl tanımlıyorsunuz? Hedefiniz nedir?

Asset Global Logistic Integration olarak; karayolu, denizyolu ve havayolu taşımacılığı, Asset Worldwide Express ile uluslararası hızlı kurye, intermodal taşımacılık, butik/proje ve fuar/etkinlik taşımacılığı gibi geniş bir hizmet yelpazesine sahibiz. Lojistik sektöründe A’dan Z’ye tüm global taşımacılık ihtiyaçlarına entegre çözümler sunuyoruz. Devam eden yatırımlarımızla her geçen gün yurtiçi ve yurtdışı ağımızı genişletiyoruz.

Az önce söylediğim gibi, sektörün genç oyuncularından olmamıza rağmen hızlı büyüyoruz. Sektörde, uluslararası sıralamada ve Türkiye geneli sıralamasında ilk 20’lerdeyiz. Öncelikli hedefimiz lojistikte de ilk 5 oyuncu arasında yer almak. Her yıl faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda ciromuzu bir önceki yıla oranla önemli ölçüde artırarak ilerliyoruz.

Bir Türk markası olarak, global arenada da yer almak istiyoruz. Bu yönde yurtdışı yatırımlarımız hali hazırda devam ediyor. Her kıtada kendi operasyon merkezlerimiz ile hizmet vermeyi hedefliyoruz.

“AMACIMIZ ASSET MARKASINI DÜNYAYA TAŞIMAK”

Yurtdışı yatırımlarınız ve faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

İlk yurtdışı ofisimizi Almanya’da kurduk. Almanya ofisimiz Ağustos ayı itibariyle faaliyete geçti. Ekim ayı itibariyle ise Köln civarındaki 5 bin metrekarelik depoyla hem fullfillment, hem de operasyonel hizmet vermeye başladık. Bunun yanı sıra Almanya ofisini gümrük olarak da etkin bir şekilde kullanmayı planlıyoruz. Bunun için Alman Gümrüğü’ne gerekli teminatlarda bulunduk ve eğitimlerimizi tamamladık. Optimus yazılımımız Alman gümrüğüne entegre oldu ve tüm Avrupa taşımaları için online gümrükleme hizmeti verebiliyoruz.

Öte yandan Avrupa’ya yaptığımız toplam dağıtımın yüzde 95’ini kendi acente ağımız ve personelimiz ile gerçekleştiriyoruz. Almanya’nın ardından ikinci ofisimizi İtalya’da kurduk. Sırada Uzakdoğu ve Amerika ofis yatırımlarımız var, bunlar için de fizibilite çalışmalarını sürdürüyoruz. 2023’teki hedefimiz Uzakdoğu ile ABD’nin doğu ve batı kıyısında birer Asset ofisi kurmak. Bizim şu anki amacımız Asset markasını dünyaya taşımak.

“DEPOLAMA ALANI İÇİN 20 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPACAĞIZ, İNTERMODALA GİRECEĞİZ”

Yurtdışı ofisleri açmak dışında gelecek yıl başka yatırımlarınız olacak mı?

İntermodal ekipman yatırımlarımız olacak. İntermodal alanında önce uzmanlaşmayı, uzmanlaştıktan sonra da hacimsel olarak büyümeyi amaçlıyoruz. Ayrıca gelecek yıl depolama alanında 20 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyoruz. İntermodal için de yatırım yapacağız ama şu an bir proje aşamasında.

“HAVA KARGO YATIRIMLARIMIZI TAMAMLAMAYI HEDEFLİYORUZ”

Yurtiçi yatırım planlarınız nelerdir?

Güçlü bir yurtiçi ağına sahibiz. İstanbul Merkez, Bursa Bölge Müdürlüğü, Mersin Bölge Müdürlüğü, Gaziantep, İskenderun, Tekirdağ, Samsun, İzmir, İzmit, Çanakkale, İstanbul Havalimanı ve İzmir havalimanı olmak üzere Türkiye’nin tüm ana gümrük ve limanlarında hizmet veriyoruz. Ancak yurtiçi yatırımlarımız da artarak devam ediyor. İzmir’de hava kargo alanındaki yatırımlarımız kapsamında, havalimanı ofisimiz Eylül ayı itibariyle faaliyete geçti. Adana için de yatırım planlarımız var, görüşmelerimiz sürüyor. Yine 2022 yılı bitmeden Akdeniz bölgesini içine alacak şekilde Hava Kargo yatırımlarımızı tamamlamayı hedefliyoruz.

“SEKTÖRDE İNSAN KAYNAĞI ÇOK ÖNEMLİ”

Sizce lojistikte hacimsel büyüme mi yoksa uzmanlaşma mı önemli? Siz bunlardan hangisini benimsiyorsunuz?

Bizim için büyüme de uzmanlaşma da önemli. Yatırımlarımızı her ikisini de karşılayacak şekilde yapıyoruz. Hem hizmet yelpazemizi ve yurtiçi-yurtdışı yatırımlarımızı genişletmeye, hem de ekibimizi alanında uzman kişilerle büyütmeye devam ediyoruz. Sektörümüzde özellikle yetişmiş insan kaynağı en önemli konulardan biri. Bu nedenle Asset Academy ile her bir çalışanımızın alanında ihtiyaç duyduğu eğitim desteğini sağlamaya ve güncel konularda eğitimler planlamaya özen gösteriyoruz. Hacimsel büyümeyi sağlamak için bir konuda uzmanlaşmanız gerekiyor.

“LOJİSTİĞİ METAVERSE EVRENİNE TAŞIYAN ÖNCÜ FİRMALARDAN OLMAYI HEDEFLİYORUZ”

Metaverse alanında lojistik sektöründe öncü olmak istiyorsunuz. Öncü olmak için neler yapıyorsunuz? Metaverse'nin lojistik sektörüne ne gibi faydaları olacak?

Asset olarak her zaman inovasyonda öncü olma anlayışını benimsiyoruz. Asset Optimus da aslında bu yaklaşımın bir ürünü. Dünyada özellikle pandemi döneminde ivme kazanan bir dijitalleşme trendi var. Biz de Asset Global Logistic Integration olarak; Asset Academy ile lojistiği metaverse evrenine taşıyan öncü firmalardan olmayı hedefliyoruz. Asset Academy ile lojistik terimlerinin, bu sisteme aşina olmayan kişilerce de kolaylıkla kullanabileceği, terimlerin gösterilerek tanıtılacağı bir mekanizma sunacağız.

“İSTEDİĞİMİZ TÜM PROGRAMLARI KENDİMİZ GELİŞTİYOR, YAZIYOR VE UYGULUYORUZ”

Dijitalleşme firmanıza ve sektöre neler katıyor?

Bünyemizde bizim 14 kişilik bir yazılım ekibimiz var. İstediğimiz tüm programları kendimiz geliştiriyor, yazıyor ve uyguluyoruz. Pandemi ile birlikte dijitalleşme daha çok önem kazandı. Örneğin, Türkiye e-ticaret sektörü beş yılda ulaşması beklenen hedefi iki yılda yakaladı. Bu gelişmeler de beraberinde teknolojik gelişmeleri getiriyor. Biz de bu durumu görerek yazılım ekibimizi geliştirdik. Çalışma metotlarımızı biraz değiştirdik. Örneğin, yaklaşık bir buçuk ay önce hizmet verdiğimiz dünyanın önde gelen spor markasının tüm işlerini dijitalleştirdik. Spor markasının Avrupa’daki önde gelen yöneticileri de geliştirdiğimiz bu yazılımı çok beğendiler. Dünyadaki diğer merkezlerinde uygulama konusunda da karar aldılar.

Öte yandan Türk gümrük mevzuatı diğer ülkelerinkine göre çok detaylara sahip ve bilinmesi gereken fazla önemli bilgileri içeriyor. O yüzden sistemimizdeki robotlar anlık olarak mevzuatta herhangi bir değişiklik olduğu zaman bu değişiklikleri tüm müşterilerimize mail olarak gönderiyor.

TÜRKİYE’NİN LOJİSTİK GÜÇ OLMA AVANTAJI

Türkiye’nin yıllardır bölgesinin lojistik üssü olma hedefi var. Bu konuyla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Ülkemiz coğrafi olarak çok ayrıcalıklı bir konuma sahip. Ürün çeşitliliği, sektörel çeşitlilik bakımından değerlendirildiğinde, gerek istihdam, gerek dünyanın ihtiyaç duyduğu ürünlerin üretimi, gerekse lojistik açıdan zaten en avantajlı ülkelerden biriydi. Özellikle son dönemde pandemi ve ardından Ukrayna-Rusya savaşı ile küresel tedarik zincirinde de dengeler ciddi ölçüde değişti ve ülkemiz daha da avantajlı bir konuma sahip oldu. Bu anlamda lojistik sektöründe hem Türkiye’ye talep var, hem ülkemizde ciddi bir potansiyel mevcut. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın “lojistikte süper güç olmak” hedefi doğrultusunda gerçekleştireceği yatırım ve düzenlemelerin, sektörümüzü daha da ileriye taşıyacağına inanıyoruz.

Etiketler :