“Bir yılda yaptıklarımızla TruKKer’ın Türkiye’deki hedeflerini iki yıl kısalttık”

“Bir yılda yaptıklarımızla TruKKer’ın Türkiye’deki hedeflerini iki yıl kısalttık”

ÖZEL RÖPORTAJ - “Türkiye’den 40’tan fazla ülkeye taşıma yapıyoruz” diyen TruKKer Türkiye Genel Müdürü Hakan Arıkan, dokuz ayda cirolarını 10’a katladıklarını söyledi. Şu an Türkiye’de İstanbul ve Bursa ofisleri ile hizmet veren TruKKer, gelecek yıl İzmir, Ankara, Adana ve Mersin’de de ofis açmayı hedefliyor. /ŞENEL ÖZDEMİR - Yeşil Lojistikçiler

trukker-aktuel-01.jpg

Dijital nakliye platformu TruKKer, geçtiğimiz yıl Türkiye pazarına girdi. Lojistik ve dijital nakliye konusunda uzman olan Hakan Arıkan da Türkiye Genel Müdürü olarak göreve başladı. Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın en büyük dijital nakliye ağı olan TruKKer, çok kısa zamanda önemli büyüme oranları yakaladı. TruKKer Türkiye, bu yılın ilk 9 ayında bir önceki yıla oranla cirosunu 10 kat artırdı.

BİR YILDA 2 ÖNEMLİ YATIRIM ALDI

Dubai merkezli dijital nakliye platformu TruKKer, Türkiye’de yüksek bir büyüme oranı yakalarken globalde de önemli yatırımlar aldı. TruKKer, geçtiğimiz ay; C serisi yatırım turunda Mubadala Investment Company'nin devam etmekte olan yatırımına ek olarak; Suudi Arabistan merkezli Riyad Valley Capital, Mısırlı Reliance Group, Irak merkezli March Holding ve önde gelen global alternatif yatırım şirketi lnvestcorp’tan 100 milyon dolarlık finansman sağladı. 2016 yılında kurulan şirket, bu yılın Mart ayında 96 milyon dolarlık seri B yatırımı almıştı.

yesillojistikciler.com olarak TruKKer Türkiye Genel Müdürü Hakan Arıkan ile bir araya geldik. TruKKer’ın hedefleri, aldığı yatırımlar, firma açısından Türkiye’nin önemi ve benzeri konular hakkında konuştuk. İşte TruKKer Türkiye Genel Müdürü Hakan Arıkan’ın özetle yesillojistikciler.com'a yaptığı açıklamalar…

“ALDIĞIMIZ 100 MİLYON DOLARLIK YATIRIMI TEKNOLOJİ, İNSAN KAYNAĞI VE FAALİYET GÖSTERDİĞİMİZ ÜLKE SAYISINI ARTIRMAK İÇİN KULLANACAĞIZ”

Bilindiği gibi yakın zamanda TruKKer, 100 milyon dolar yatırım aldı. Bu, bizim gibi iş yapan şirketler arasında alınmış en büyük yatırım miktarı. Şirketin bu yatırımı nerede değerlendireceği sorusu en çok sorulan soruların başında yer alıyor. Yatırımımızı üç alanda değerlendireceğiz. Birinci alan teknoloji olacak. Teknoloji altyapımızı genişleten, yenileyen bir yolculuğa gireceğiz. Aslında teknoloji alanındaki bu yolculuğa çok önceden girmiştik ve bu periyot içerisinde finalize edeceğiz. Bizim Hindistan‘da çok önemli bir teknoloji merkezimiz var. Ayrıca Hindistan’daki teknoloji merkezimizi güçlendirmek için bu yatırımı kullanacağız.

İkinci olarak, yatırımı ülke sayısını artırmakta kullanacağız. TruKKer bugün sekiz ülkede aktif olarak faaliyet gösteriyor. Bulunduğumuz ülke sayısını artırmak istiyoruz. Yani bu yatırımı global büyüme tarafında değerlendireceğiz.

Yatırımı değerlendireceğimiz üçüncü alan ise insan kaynağı olacak. Lojistik alanında fark yaratmak için teknoloji kadar insan da önemli. Teknolojimizi geliştirmeye dayalı insana yatırımımızı da artıracağız.

“YATIRIMIN YOL HARİTASI YIL BİTMEDEN BELLİ OLACAK”

Bahsettiğim bu üç alanla ilgili zaten çok önemli adımlar atmıştık. Yatırımı alırken bir plan anlatıyoruz. Bu anlattığımız plana yatırım yapılıyor. TruKKer’ın aldığı bu yatırımın yol haritasının detayları bu yıl bitmeden net olarak belli olacak. Bir önceki aldığımız 96 milyon dolarlık yatırımda ağırlıklı olarak faaliyet gösterdiğimiz ülke sayısını artırmak için yapıldı. Türkiye ofisi de bu yatırım ile gerçekleştirilmişti. Ayrıca aldığımız önceki yatırımımız ile Hindistan pazarına girmek için bir şirket satın almasına da imza atmıştık.

“GÜNÜMÜZDE YAŞAM ÇOK HIZLANDIĞI İÇİN ZAMANLAR KISALDI”

Günümüzde yaşam insanlar için olduğu kadar şirketler için de hızlı akıyor. Yaşam çok hızlandığı için zamanlar kısaldı. Günümüzde çok hızlı bir devinim var. Firmalar olarak kendimizi sürekli ve hızlı bir şekilde yenilememiz gerekiyor. Bugün ben bir teknoloji yaptım, 10 yıl rahatım deme şansınız yok. Günümüzde yeni bir teknolojinin ömrü belki bir yıl, belki altı ay, belki de birkaç ay kadar. O nedenle TruKKer olarak özellikle teknolojide durmaksızın kendimizi yenilememiz gerekiyor. Bizim işimizde de teknolojiye yatırım konusu en önemli konulardan birisini oluşturuyor.

“ÇOK HIZLI HAREKET EDEN BİR ŞİRKETİZ”

TruKKer çok hızlı hareket eden bir şirket. Yıllık ve birkaç yıllık vizyonlar ortaya koyuyoruz ama planlarımızı genellikle kısa vadeli yapıyoruz. Çünkü çok hızlı değişime ihtiyacımız var.

“CİROMUZU 10’A KATLADIK”

TruKKer Türkiye kurulalı bir yılı biraz geçti. Geçtiğimiz Aralık ayında yaptığımız ciromuzu bu ay 10’a katladık. Bu aslında şirketin ülkeye yaptığı yatırımla da alakalı bir konu. Türkiye, TruKKer’ın çok önemsediği ve yatırım yapmaya devam edeceği bir ülke. Bizim bugün Türkiye’de İstanbul ve Bursa’da ofislerimiz bulunuyor. Türkiye’nin 81 iline taşıma yapıyoruz ve ekip arkadaşlarımız şu an İstanbul ile Bursa’da yer alıyor.

“GELECEK YIL İZMİR, ANKARA, ADANA VE MERSİN’DE OFİS AÇMAYI HEDEFLİYORUZ”

Önümüzdeki yıl İzmir, Ankara, Adana ve Mersin’de ofis açmayı hedefliyoruz. Önce İzmir’i faaliyete geçirme planımız var. Belki bu saydığım illerden daha fazlasında da faaliyet gösterme ihtiyacı içinde olabiliriz. Türkiye’den 40’tan fazla ülkeye taşıma yapıyoruz. Bu taşımalar Türkiye çıkışlı, Türkiye varışlı ya da Türkiye transit oluyor. Türkiye merkezli hizmet ağımızı da genişletmek istiyoruz. Özellikle Doğu Avrupa’da, Türki Cumhuriyetlerde ve Batı Avrupa’da hizmet ağımızı genişletmek ve Türkiye’de kurduğumuz operasyonel kabiliyeti hızlı bir şekilde adapte etmeyi amaçlıyoruz. TruKKer’ın Türkiye’ye yönelik hem uluslararası hem de yurtiçi faaliyetler için yatırımları artarak devam edecek.

Müşterilerimizin önemli bir kısmı Türkiye’nin en büyük 100 şirketi arasında yer alıyor. Bir yıllık bir şirkete bu büyük şirketlerin güveniyor olması bile aslında bizim nasıl bir operasyonel hizmet verdiğimiz ve servis seviyesi sağladığımızla ilgili ciddi bir mesaj taşıyor.

“TÜRKİYE’DEKİ BÜYÜMEMİZ ORGANİK VE SATIN ALMA YOLUYLA OLABİLİR”

Türkiye’deki büyümemiz organik ve satın alma yoluyla olabilir. Bunun bugün cevabı yok. Büyüme ile ilgili planlarımız var ve bu planları yılbaşına kadar arka arkaya duyuracağız. Biz açıkçası büyümek istiyoruz. Dokuz ayda 10 kat büyüdük. Bu büyümeyi hiç durdurmadan devam ettirmek istiyoruz. Tabii ki geldiğimiz ölçekte bir 10 kat daha büyümek mümkün değil ama büyümemizi hep agresif sürdürmek istiyoruz. Bu büyüme inorganik de olabilir, organik de olabilir. Büyüme ile ilgili her türlü fırsatı gözlemlediğimiz, araştırdığımız, incelediğimiz safhadayız.

“DÜNYADA LOJİSTİK BATIDA ORGANİZE TAŞIMACILIK ŞİRKETLERİ, DOĞUDA KAMYONCU ESNAFI ÜZERİNDEN DÖNÜYOR”

Lojistik hizmetinin batıda daha organize, doğuya doğru gittiğiniz zaman daha deorganize olduğunu görüyoruz. Bu ne demek? İş batıda daha çok lojistik şirketleri üzerinden dönerken doğuya doğru gittikçe bireysel kamyoncu esnafı dediğimiz kitle üzerinden dönüyor. TruKKer olarak doğudan doğmuş bir şirket olmamız bu bireysel insanlarla diyalog kurmakta, onların alışkanlıklarını bilmekte ve onların alışkanlıklarına yönelik çözüm üretmekte bize avantaj sağlıyor. Bu avantajımız Türkiye için de geçerli. Türkiye’ye baktığımızda Türkiye’nin de iki yüzü var. Türkiye’de yurtiçindeki ticaret ve lojistik hareketi daha çok bireysel kamyoncu esnafı üzerinden yürürken, uluslararası anlamdaki ticaret ise kurumsal şirketler üzerinden veya belli bir sayıda araca sahip şirketler üzerinden yürüyor. Biz doğudan doğan şirket olarak bunun avantajlarını kullandık.

“OPERASYONLARIMIZI AVRUPA’YA DOĞRU YÖNELTMEK İSTİYORUZ”

Yeni alacağımız yatırımla birlikte yeni büyüme planlarımız içerisine, şirketimizin operasyonunu daha batıya ve Avrupa’ya doğru yöneltmek istiyoruz. Teknolojik yatırım sadece sisteminizde bir şeylerin yerlerini değiştirmek ve yenilemek değil. Start-up olmamızdan kaynaklı hızlı karar alma tabiri caizse çevik olma kasımızla da bunu bir başarıya dönüştürmek istiyoruz. Dünyada bunu başaran pek şirket yok. Bizim sektörümüzde daha çok doğudaki şirketler doğuda, batıdaki şirketler batıda başarılı oluyorlar. Hatta ABD’de iş modelini kurmuş şirketlerin Avrupa’da başarı oranı bekledikleri kadar yüksek olmuyor.

Türkiye, gerçekten doğu ile batı arasında bir köprü konumunda. Biz doğudaki dinamikleri de batıdaki dinamikleri de çok iyi anlayabiliyoruz. Bizim gerçekten bir tarafımız doğulu, bir tarafımız batılı. Bir tarafımız Avrupalı, bir tarafımız Asyalı. Ben şirkete başladığımda şirket çalışanların önemli bir kısmı Arap ve Hint kökenli idi. Hiçbir iletişim ya da yadırgama problemi yaşamadım. Ben bugün Almanya’ya gittiğimde Almanya’daki ticareti de Suudi Arabistan’a gittiğimde Suudi Arabistan’daki ticari de yadsımıyorum. TruKKer’da köprü konumunda olmanın avantajını kullanmak istiyoruz.

“BİZ BİR YILDA YAPTIKLARIMIZLA TRUKKER’IN TÜRKİYE’DEKİ HEDEFLERİNİ İKİ YIL KISALTTIK”

Biz bir yılda yaptılarımızla TruKKer’ın Türkiye’deki hedeflerini iki yıl kısalttık. Bazı yaptıklarımız ise hayallerimizin de ötesine geçti. Biz Türkiye’de daha fazla yerde olmak, yedi coğrafi bölgede hizmet vermek, fiziki olarak oralarda kontak noktaları yaratmak istiyoruz. Bunu hem müşteri ile hem de kamyoncu esnafı ile yapmak istiyoruz. Öte yandan Türkiye’nin ve Türklerin esnekliği, adaptasyonu ile ticaretin iki ucundakini de anlayabilme kabiliyetini kullanarak Türkiye ve etrafında çok daha güçlü olmak istiyoruz.

Etiketler :