Bursa’dan 4 ortakla yola çıktı, “Lojistik Devi” olmak için Avrupa’ya odaklandı

Bursa’dan 4 ortakla yola çıktı, “Lojistik Devi” olmak için Avrupa’ya odaklandı

ÖZEL RÖPORTAJ -Otomotiv ve fuar lojistiği alanında uzmanlaşan Lima Logistics, bu yıl 10 yaşına girdi. 2023 hariç geçen dokuz senede her yıl yüzde 50 oranında büyüme başarısı gösteren Lima Logistics, gelecek yıl yeşil lojistik alanına ve Avrupa pazarına yönelik yatırımları ile kendisinde söz ettirecek.

yonetim-kurulu.jpg

Kuruluşunun 10. yılını kutlayan Lima Logistics, 4 ortak (Sinan Türel, Vedat Çelik, Cenker Ural ve Hamdi Bülbüldere) tarafından Bursa’da kuruluyor. Kısa zamanda önemli projelere imza atan Lima Logistics, ismini “Başlangıçlar Tanrıçası Lima”dan alıyor. Şirket, isminin anlamına yakışır bir şekilde lojistik sektörüne çok iyi bir başlangıç yapıyor.

Lojistik hizmet kavramını “proje, yöntemler ve operasyon” olarak üç aşamada ele alan Lima Logistics’in Bursa dışında İstanbul, İzmir, Mersin ve Milano’da ofisleri Eskişehir, Ankara, Denizli, Adana ve Bükreş’de acenteleri bulunuyor. Otomotiv ve fuar lojistiği alanında uzman olan Lima Logistics’in Yönetim Kurulu Üyesi Cenker Ural ile 10. yıl etkinliğinde bir araya geldik. Yeşil Lojistikçiler olarak Lima Logistics Yönetim Kurulu Üyesi Cenker Ural, firmanın kuruluş hikayesini, sektördeki şu anki konumlarını, gelecekle ilgili hedeflerini sorduk. İşte Cenker Ural’ın sorularımıza verdiği cevaplar…

LİMA: BAŞLANGIÇLAR TANRIÇASI

Lima Logistics’in kuruluş hikayesini biraz anlatır mısınız?

Lima Logistics, 15 Haziran 2013 yılında benimde içinde olduğum 4 ortak tarafından kuruldu. Ortakların hepsinin şirketi kurmadan önceki kariyer geçmişinde dünyanın önde gelen uluslararası lojistik ve kargo markalar yer alıyor. Biz 2013 yılında sektördeki ihtiyaçları belirleyerek kendi vizyonumuz ve hedeflerimiz doğrultusunda Lima Logistics’i kurduk. Lima’nın anlamı “Başlangıçlar Tanrıçası” demek. 4 ortak olarak 10 yıl önce profesyonel iş hayatımızdan sonra Lima’yı kurarak yeni bir başlangıca imza attık. İsmimiz de bu anlamda bizi tanımlıyor.

4 ORTAK 2 ÇALIŞAN İLE YOLA ÇIKTI, ŞU AN 100’DEN FAZLA KİŞİYİ İSTİHDAM EDİYOR

Kurulduğunuzda kaç kişiydiniz? Şu an şirkette çalışan sayısı nedir?

2013 yılında kurulduğumuzda 6 kişi ile yola başladık. Yani 4 ortak ve 2 de çalışan. Bugün ise 100’ün üzerinde çalışanımız var. Türkiye’de 9 ilde 10 tane ofiste faaliyet gösteriyoruz. İstanbul’da iki ofisimiz var. Ofisimizin biri havalimanında yer alıyor.

“UZMANLIK ALANIMIZ HAVA KARGO”

Ağırlıklı olarak lojistiğin hangi alanında etkinsiniz?

Şu anda uluslararası hava kargo konusunda etkin bir çalışmamız var. Ana faaliyet konumuz hava kargo. Şirketimizin faaliyetlerinin yüzde 60’ından fazlasını hava kargo oluşturuyor. Yüzde 20’sini denizyolu, yüzde 10’unu da karayolu ve diğer servisler oluşturuyor.

Karayolunda bir filonuz var mı?

4 tane öz mal aracımız var. Karayolunda sadece İtalya’ya çalışıyoruz ama belirttiğim gibi bizim uzmanlık alanımızı hava kargo oluşturuyor.

OTOMOTİV VE FUAR LOJİSTİĞİ

Uzmanlığımız alanımız hava kargo dediniz. Hava kargoda daha çok hangi ürünlerin taşınmasını sağlıyorsunuz?

Hava kargonun içerisinde katma değeri yüksek ürünlerden otomotiv lojistiği alanında uzmanlaştık. Bizi tanıyan hemen hemen herkes bizi otomotiv lojistiğinde uzman olarak biliyor. İkinci uzmanlık alanımızı da fuar ve etkinlik lojistiği oluşturuyor. Şu anda Türkiye’den ve diğer ülkelerden tüm dünyaya fuar lojistiği hizmeti sağlayabiliyoruz. Yani fuara katılacak olan firmaların fuarda kurucakları stantların ve fuarda teşhir etmek istedikleri ürünlerin taşımalarını gerçekleştiriyoruz.

Uluslararası lojistik işi bir hizmet ihracatı. Hizmet ihracatında Türkiye’deki konumunuz nedir?

Hizmet İhracatçıları Birliği’nin son verilerine göre şu anda Türkiye’nin 32. büyük hizmet ihracatçısı konumundayız. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı olduğumuz için orada da son iki yıldır yayınlanan 250 büyük şirket arasında 144. sırada yer alıyoruz.

“2023’E KADAR HER YIL YÜZDE 50 ORANINDA BÜYÜMEYİ BAŞARDIK”

2023 yılı Lima açısından nasıl geçti, nasıl biter?

Bu yıl geçtiğimiz yıllara göre biraz durgun geçti. Dünyada yaşanan resesyon müşterilerimizin taleplerini de etkiledi. Ama katma değeri yüksek otomotiv ve fuar lojistiği alanında çalıştığımız için dünyadaki bu ekonomik durgunluktan olabildiğince az etkilendik. Çünkü fuar organizasyonları ve fuar ürünlerinin taşımacılığı her yerde devam ediyor. Öte yandan otomotiv her zaman makina ve tekstil sektörüne göre biraz daha hızlı ilerliyor.  Bu yıl geçen seneki verilerimizi koruduk. Ama bu 2023’e kadar her yıl yüzde 50 oranında büyümeyi başardık.

“ODAĞIMIZ YURTDIŞINA KAYDIRDIK”

2024 yılı için düşünceleriniz nelerdir?

Biz odağımızı yurtdışına kaydırdık. 2024’ün ilk ayında  Hollanda’da yatırım yapacağız. Avrupa-Türkiye arasındaki trafiği kendi bünyemizde kuracağımız şirket ile elleçlemek istiyoruz. 2024 temkinli olmamız gereken bir yıl, mevcudumuzu koruyamadı amaçlıyoruz. Ayrıca Lima Logistics olarak bugüne kadar hizmet kalitemizi artırmak için teknolojinin tüm imkanlarını kullandık. 2024 yılında da teknolojiye yatırımımız devam edecek.

”GÜÇLENEREK BÜYÜMET VE LOJİSTİĞİN BİRÇOK ALANINDA ÖNCÜ OLMAK İSTİYORUZ

Uzun ve orta vadede hedefleriniz nelerdir?

Uzun ve orta vadede güçlenerek büyümek ve lojistiğin birçok alanında öncü olmak istiyoruz. 10 yılda çok hızlı büyüdük. Gelecek 5 yılda da bu büyüme hızımızı artırarak devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Şu an Türkiye’de ve dünyada alanımızda iyi bilinen bir markayız. Hedefimiz bu bilinirliliği daha da artırmak.

LİMA GREEN MARKASI GELİYOR

Yeşil lojistik alanında da bir çalışmanız vardı değil mi? Biraz ondan da bahsedebilir misiniz?

Evet. Lima Green adı altında çevre ile ilgili oluşturduğumuz yeni bir markamız var. 2024’te Lima Logistics duyan herkes Lima Green’i de duymaya başlayacak. Lima Green, karbon nötr taşıma sistemi üzerine kurulmuş bir şirketimiz. Lima Green ile çevreci olmayı hedefleyen şirketlerle doğadaki temiz kaynakları bir araya getiren bir misyonumuz olacak. Müşterilerimiz hiçbir detay ve bürokratik işlemle uğraşmadan karbon-nötr taşımacılık hizmeti alacak.

Doğası gereği fosil yakıtların yoğun biçimde tüketildiği ve bunun sonucunda karbon ayak izinin ciddi boyutlara ulaştığı bir sektörde Lima Green bir ilke de imza atacağız ve Lima Logistics olarak sürdürülebilir lojistik için atacağımız bu dev adımla müşterilerimize bugün bir tercih ancak yarın bir zorunluluk haline gelecek olan “karbon nötr” taşımacılık hizmetini de sunacağız.  Hayata geçer geçmez 8. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi’nde ‘Yılın Sürdürülebilir Lojistik Ödülü’nü alan Lima Green ile sektörde sürdürülebilirlik yolculuğunu başlatmış olmanın da haklı gururunu yaşıyoruz

GELECEĞİN 280 SPORCUSUNA DESTEK OLUYOR

Sosyal sorumluluk alanında da bir takım çalışmalarına var. Bunlardan da biraz bahsedebilir misiniz?

Öncelikle iş bizim için her şey demek değil. Sosyal sorumluluk kapsamında Lima Spor Kulübümüz var. Şu anda Türkiye Kadınlar Voleybol Ligi’nde ikinci ligde yer alıyor. Basketbolda da altyapı takımlarımız var. Bizim 100’den fazla çalışanımız var diyoruz ama yaklaşık 280 tane de Lima Spor Kulübü’nün formasını giyen çocuğuz var. Onları aileleri ile birlikte hesapladığımız zaman spor kulübü tarafında da 1000 kadar kişi ile etkileşimimiz var.

Etiketler :