“Foldable box ile kutu-kasa sektöründe milyar dolarlık iş hacmine ulaşmayı hedefliyoruz”

“Foldable box ile kutu-kasa sektöründe milyar dolarlık iş hacmine ulaşmayı hedefliyoruz”

ÖZEL RÖPORTAJ - Milk Run Yönetim Sistemi çerçevesinde foldable box yani çevreci katlanabilir kutuyu geçtiğimiz aylarda piyasaya sunan LogD CEO’su Seyhan Gülhan, şu an 6 bin 500 adet Milk Run kutuya sahip olduklarını, 2024’te bu sayıyı 250 bine ulaştıracaklarını söyledi. Seyhan Gülhan, “İlk yıl 30 milyon TL ciro hedefimiz var. İkinci yıl yüzde 400 büyüme bekliyoruz. Yani 125 milyon TL ciro hedefliyoruz” dedi.

logd-ceosu-seyhan-gulhan-3.jpg

Tedarik zinciri ve lojistik sektöründe 25 yıldan fazla danışmanlık, orta ve üst düzey yöneticilik gibi görevler yapan LogD CEO’su Seyhan Gülhan, son iki yıldır Milk Run Yönetim Sistemi üzerinde çalışıyor. Yeşil Lojistikçiler olarak LogD CEO’su Seyhan Gülhan ile bir araya geldik ve sorduk: “Nedir Bu Milk Run Yönetim Sistemi ve Foldable Box?” İşte LogD CEO’su Seyhan Gülhan’ın anlattıkları…

25 YIL PROFESYONEL ÇALIŞMADAN SONRA GİRİŞİMCİ OLDU

Uzun yıllar tedarik zinciri alanında ve lojistik sektöründe yöneticilik yaptıktan sonra iki yıldır Milk Run Yönetim Sistemi üzerine çalışan LogD CEO’su Seyhan Gülhan yeni girişimi hakkında bilgi verdi.Peki nasıl bir girişim?

GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR KUTU VE ZEYTİN ÇEKİRDEĞİNDEN MÜHÜR

Seyhan Gülhan, çevreci, katlanabilir  Milk Run kutu geliştirilmesi için iki yıldır çalışma yapıyor. Geçtiğimiz aylarda çevreci katlanabilir kutunun (foldable box) tanıtımını yapan Seyhan Gülhan, Milk Run Yönetim Sistemini sektör için dizayn ettiklerini belirtti. Ancak diğer sektörler için de kullanılabileceğini anlatan Gülhan, Milk Run kutu nun üretiminde geri dönüştürülebilir malzeme kullandıklarının altını çizdi. Üzerinde kullandıkları PVC etiketlerin de geri dönüştürülebilir malzemeden üretildiğini ifade eden Gülhan, kutu için kullandıkları mühürün de biyoplastik olduğunu kaydetti. Mühürü zeytin çekirdeğinden yaptıklarını vurgulayan Gülhan, bu mühürlerin şu an sektörde kullanılan koli bantına göre daha güvenli olduğunu kaydetti. Gülhan, zeytin çekirdeğinden mühürü Türkiye’de ilk defa kendilerinin yaptığını sözlerine ekledi.

Milk Run kutu nun Milk Run Yönetim Sistemi’nin en alt segmentinde olan bir konu olduğunu belirten Gülhan, sistemin yönetilmesi önemli olduğunu ifade etti.

ESAS ÖNEMLİ KONU MİLK RUN YÖNETİM SİSTEMİ

“Bir kutuyu Çin’den ithal edebilirsiniz. ABD’den getirebilirsiniz ya da Avrupa’da ürettirebilirsiniz. Burada esas önemli konu Milk Run Yönetim Sistemi ile operasyonu yürütmek. Bunun için de sektörü ve sahayı bilmek ve birçok bilgiye sahip olmak gerekiyor. Bunları kullanarak bir sistem oluşturmak gerekiyor. Biz bunu gerçekleştirdik” diyen Gülhan, konuyla ilgili neler yaptıklarını şöyle anlattı: “Firmalar ile ilk önce Milk Run kutu nun testlerini yaptık. Testlerden sonra bunun nasıl ekonomiye çevrilebileceğini konuştuk. Peki nasıl yapıyoruz? Milk Run Yönetim Sistemi ile bir iş ortaklığı şeklinde yapıyoruz. Süreç şöyle işliyor: Firmanın ihtiyacı kadar miktarı belirliyoruz. 9 ayda geliştirdiğimiz bir yazılımımız var. Bu yazılım ile firmaya entegre oluyoruz. Böylece  takip , geri toplanması, teslim edilmesi, tamiri, temizlenmesi, mühürlerin durumu gibi süreçleri takip ediyoruz.”

6 BİN 500 MILK RUN KUTUSU VAR, TÜRKİYE’NİN 10 ÖNEMLİ MARKASI İLE ÇALIŞIYOR

Şu an Türkiye’nin önde gelen 10 markası ile sözleşme imzaladıklarını söyleyen Gülhan, Önce İstanbul’da bu 10 marka ile çalışmaya başladıklarını daha sonra diğer bölgelerde ve hatta ihracatta bu kutuların kullanılacağını vurgulayan Gülhan, sistemi entegre ederek büyümeyi amaçladıklarını anlattı. Sistemin çok yeni bir uygulama olduğunu ifade eden Gülhan, öncelikle sahanın bu sisteme alışmasını sağladıklarını söyledi.

2024’TE 250 BİN KUTUYA ULAŞACAKLAR

Adım adım büyüdüklerini vurgulayan Gülhan, şu an 6 bin 500 kutuya sahip olduklarını, bu sayının Ocak ayında 20 bin, 2023 sonunda 100 bin ve 2024’te ise 250 bine çıkmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi. Şu an 6 bin 500 kutunun haftada toplam 1 tur attığını belirten Gülhan, yılda da 350-400 bin tur attığını söyledi. Bir Milk Run  kutunun kullanımının yaklaşık 5 yıl olduğunu kaydeden Gülhan,  “ 5 yılda 2 milyon 400 bin karton kutuya ihtiyaç olacak. Biz bu iş süreci ile 5 yılda 2 milyon 400 bin karton kutunun kullanımını engelliyoruz. Ayrıca bu kutulara yapıştırılacak etiketin ve koli bandının da kullanımını engelliyoruz” dedi.

Bir değer ürettiklerini ve bu değeri üretirken üreticiden, müşteriden ve finans kurumlarından destek aldıklarını anlatan Gülhan, bu desteğin de kendilerini mutlu ettiğini belirtti.

“MILK RUN YÖNETİM SİSTEMİ’YLE YILDA 25 MİLYON KİLOGRAM KARBON AYAK İZİNİ AZALTARAK LOJİSTİĞİN YEŞİL DÖNÜŞÜMÜNE KATKI SAĞLIYORUZ”

LogD, Milk Run Yönetim Sistemi’yle yılda 25 milyon kilogram karbon ayak izini azaltmayı hedefleyerek lojistiğin yeşil dönüşümüne büyük katkı sağladıklarını söyleyen Gülhan, bunu nasıl yaptıklarını ise şu sözlerle anlattı: “Bir tane karton kolinin karbon ayak izi 750 gram. Örneğin bir tane kutu 1200 kere tur attığı zaman yaklaşık 0,9 ton karbon ayak izinin oluşumunu engelliyor. Biz pazara yeni çıktık ama yaklaşık 1.5 yıldır sahada deneme yapıyorduk.”

“SIFIR ATIKLI SİSTEME SAHİBİZ”

Bizi en çok öne çıkartan konulardan biri sıfır atıklı bir sisteme sahip olmamız diyen Gülhan, bunun çok önemli olduğunu ve dünyanın geleceği için çok önemli bir konu olduğunu vurguladı. Kolinin ömrü bittiği zaman kolinin çöpe gittiğini, sadece kolinin değil, koli bandının ve üzerindeki etiketin de çöpe gittiğini ifade eden Gülhan, kendilerinin ise sıfır atık ile çalıştığını çünkü ürünlerinin geri dönüştürülebilir olduğunu vurguladı. Gülhan, müşterilerine zeytinden yaptıkları mühürleri söktüklerinde çöpe atmamalarını ve biriktirmelerini söylediklerini ve ayda bir kere bunları toplayıp geri dönüşümünü sağladıklarını kaydetti.

HEDEFİMİZ YURTDIŞINA AÇILMAK

Hedeflerinin yurtdışına açılmak olduğunu söyleyen Gülhan, kutu ve kasa sektöründe inanılmaz bir potansiyel olduğunu ve sektörün en büyüğü olabileceklerine inandıklarını kaydetti. Sektörde milyar dolarlık iş hacmi olduğunu kaydeden Gülhan, bu iş hacmine ulaşabileceklerini çünkü dünyada çevreciliğin öneminin giderek daha da artacağını ve kendi iş modellerinin bu yapıya çok uygun olduğunu vurguladı. Gülhan, “İlk yıl 30 milyon TL ciro hedefimiz var. İkinci yıl yüzde 400 büyüme bekliyoruz. Yani 120 milyon TL ciro hedefliyoruz. Sonrasında katlanarak büyüyeceğimize inanıyoruz” dedi.

“YENİ NESİLE ‘AZALT-DÖNÜŞTÜR-TEKRAR KULLAN’ ÖĞRETİLİYOR, BU BİLİNCİ ALAN GELECEK NESİL DAHA BİLİNÇLİ OLACAK”

Gelecek yıl Avrupa pazarında ilk işlerini yaparak ilk faturalarını kesmek istediklerini belirten Gülhan, global bir marka ile Avrupa’da çalışmaya çok yakın olduklarının altını çizdi.

Bugün ilkokullarda yeni nesile ‘azalt-dönüştür-tekrar kullan’ın öğretildiğini belirten Gülhan, bu eğitimi alan gelecek nesilin daha bilinçli olacağını söyledi.

Etiketler :