“Göbek Bağımızı Kendimiz Kesmeye Karar Verdik”
Hatay Ro Ro Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güler, “Hatay Ro-Ro, 55 ortaktan oluşuyor ve ortakların tamamı C2 belgeli, Hataylı ve yerli sermayeli nakliyecilerden oluşuyor
Hatay Ro Ro Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güler, “Hatay Ro-Ro, 55 ortaktan oluşuyor ve ortakların tamamı C2 belgeli, Hataylı ve yerli sermayeli nakliyecilerden oluşuyor. Bu oluşuma ve C2 belgeli olmayan yatırımcı firmalar ortak olmak istediler ancak bu firmaları aynı sektör dilini konuşamayacağımızı düşünerek ortaklığa almadık” diyor.RÖPORTAJ: ŞENEL ÖZDEMİR/
ÖZEL RÖPORTAJ - Hatay, Türkiye’nin en büyük uluslararası nakliye filosuna sahip illerin başında yer alıyor. Özellikle frigo taşımacılığında önemli bir yere sahip olan Hataylı uluslararası nakliyeciler, Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’daki iç savaştan çok fazla etkilendi. Suriye’de yaşanan iç savaş sonrası Ortadoğu ve Körfez ülkelerine taşımacılığa devam etmek isteyen bölge nakliyecileri için karayoluna alternatif olarak Ro-Ro + karayolu modu geliştirildi. Hatay Ro-Ro Line İnc. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güler, İskenderun-Mısır (Port Said Limanı) arasında Ro-Ro hattı kuran şirketlerin hatta başarılı olamaması üzerine bölge nakliyecilerinin bir araya gelerek Hatay Ro Ro’yu kurduğunu söylüyor. İşte Hatay Ro-Ro Line İnc. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güler’in www.yesillojistikciler.com’a yaptığı özel açıklamalar…
HATAY RO-RO’NUN GÜZERGAHI“
Hatay Ro-Ro olarak ilk seferimizi 15 Ekim’de yaptık. Ortama beş günde bir sefer düzenliyoruz. Biri Akdeniz’de faaliyet gösteren 140 TIR kapasiteli Ulusoy-5, diğeri ise Kızıldeniz’de çalışan Stena’dan kiraladığımız 160 TIR kapasiteli Art Forwarder isimli 160 TIR kapasiteli 2 Ro-Ro gemimiz bulunuyor. Ulusoy-5, İskenderun Limanı’ndan kalkıp Mısır Port Said Limanı’nda gidiyor. Oradan TIR’lar Süveyş Kanalı bitimindeki Adabiye Limanı’na kadar karayolu ile gidiyorlar. Bu iki nokta arasındaki mesafe yaklaşık 240 kilometre. Adabiye Limanı’ndan Kızıldeniz’deki Suudi Arabistan’ın Duba Limanı’na kadar Art Forwarder isimli Ro-Ro gemimiz TIR’ları taşıyor. Böylece TIR’lar Duba Limanı’ndan da Körfez ülkelerine dağılıyorlar.”
“KÖRFEZ ÜLKELERİNİN HEPSİNE GİDİYORUZ”
“Hat sayesinde Suudi Arabistan dışında Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Katar, Kuveyt ve Bahreyn’e yükler ulaştırılıyor. Aynı zamanda da Suudi Arabistan üzerinden Ürdün seferleri de düzenleyen nakliyecilerimiz bulunuyor. Bildiğiniz gibi şu an Ürdün’e herhangi bir güzergah yok. Özellikle gabari dışı malzemeler Suudi Arabistan üzerinden Ürdün’e gidebiliyor.
”HATAY RO-RO NEDEN KURULDU?“
2012 Nisan’da Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ile bizim şu an kullandığımız hat kuruldu. Hattın ilk kurulduğu dönemde değişik firmalar gelip hatta gemi koydular. Ancak bugüne kadar gelen bütün firmalar değişik nedenlerden ötürü güzergahta istikrarı yakalayamadılar. Bunun en önemli nedenleri; kimi düşük kapasiteli gemi kullandı, kimi yakıt sarfiyatı yüksek olan gemi kullandı. Dolayısıyla da hatta istikrarı yakalayamadıkları gibi her hattı bırakan firma bölge nakliyecilerini ciddi zarara sokarak hattan çekildi. Bu süreçte şoförlerimiz çoğu kez limanlarda, Suudi Arabistan’da, Mısır’da zor koşullar altında bekledi. Araçlarımız günlerce gemileri beklemek durumunda kaldılar. Gidiş yönünde ihracat yükü alan araçlarımız çoğu kez özellikle gıda ürünleri bozulma tehlikesi atlattı. Malı bozulan birçok ihracatçı ve nakliyecimiz oldu. Hatta bir dönem Ro-Ro firması ile acente arasında yaşanan problemden ötürü 98 TIR’ımız ve şoförümüz 1.5 – 2 ay kadar Mısır’da rehin kaldı. En son 2014 Mayıs’ta hatta devam eden Ro-Ro firması Kızıldeniz’deki ortağının hattan çekildiğini neden göstererek ön bildirim yapmadan hattı durdurduğunu beyan etti. O dönemde İskenderun Limanı’nda 160 ihracat yüklü TIR’ımız bir ay boyunca beklemek zorunda kaldı.”
“SIKINTILAR İHRAÇ ÜRÜNLERİNİN KONTEYNERE KAYMASINA SEBEP OLDU”
“Bütün bu yaşanan sıkıntılar ve problemler hem bölge nakliyecisinin sıkıntılarının artmasına neden oldu. Ayrıca bu sıkıntılar hem ihracatın sekteye uğramasına hem de karayolu ile taşınan ve karayolu ile çok daha kısa sürede gidebilen ihracat ürünlerinin konteynere kaymasına sebep oldu. Tüm bu yaşananlardan sonra Hataylı nakliyecilerin bir bölümü bir araya gelerek bir anlamda kendi göbek bağlarını kendileri kesmeye karar verdi ve Hatay Ro-Ro’yu kurdu.”
“NAKLİYECİ OLMAYANI ORTAK YAPMADIK”
“Hatay Ro-Ro, 55 ortaktan oluşuyor ve ortakların tamamı C2 belgeli, Hataylı ve yerli sermayeli nakliyecilerden oluşuyor. Bu oluşuma ve C2 belgeli olmayan yatırımcı firmalar ortak olmak istediler ancak bu firmaları aynı sektör dilini konuşamayacağımızı düşünerek ortaklığa almadık.”
“MİLLİ DUYGULARLA KURULDUK”
“Hatay, uluslararası nakliyede İstanbul’dan sonra en güçlü firmalara sahip bir şehir. Özellikle frigo taşımacılığında ilk sırada yer alıyor. Suriye’de yaşanan olaylardan sonra bölge ciddi zararlar gördü. Her geçen gün nakliyeci kan kaybı yaşıyor. Kooperatif mantığı ile kendi sorunlarımızı çözmek istedik. Bölgedeki ihracatın artması ve engellenmemesi için milli duygularla kurulmuş bir firmayız. Yoksa Ro-Ro’yu kuralım, Ro-Ro hattında çok para var mantığı ile kurulmadık. Bu oluşum şu anda kendi TIR’larını taşıyor. Hem gidiş hem de dönüş yolunda şu ana kadar ciddi bir istikrarı yakaladık. Mısır’da yaşadığımız birkaç problem olsa da yine de daha önce hatta taşımacılık yapan firmaların yakalayamadığı transit süreyi yakalıyoruz.”
“HER ŞEY YOLUNDA GİTTİĞİ TAKDİRDE 4 GÜNDE DUBA’YA VARIRIZ”“
6-7 gün içinde İskenderun’dan Duba’ya iniş yapıyoruz. 5 günde vardığımız da oluyor ama 7 günü şimdiye kadar aşmadık. Normalde Mısır’da her şey yolunda gitse, tahliyeler, gemi yanaşmaları ve ayrılmaları zamanında yapılabilse, konvoylar geciktirilmese biz 4. gün Duba’ya girişi yaparız.”
“TÜRKİYE- MISIR ARASINDAKİ MUTABAKAT ZAPTI YENİLENMEZ İSE SÜVEYŞ KANALI’NI DİREKT GEÇECEĞİZ”
“Türkiye- Mısır arasındaki mutabakat zaptı yenilenmez ise Süveyş Kanalı’nı direkt geçerek servisimize devam ederiz. Böyle bir alternatif yöntem var ve bizim Ro-Ro gemilerimiz Süveyş Kanalı’nı sorunsuz olarak geçebiliyor. “
“KAPASİTE ARTIRIMI GEREKİRSE HAFTADA 2 SEFERE ÇIKABİLİRİZ”
“Haftalık bizim kapasitemiz 280 TIR. Akdeniz’deki gemiyi Ulusoy’dan, Kızıldeniz’deki gemiyi Stena’dan kiraladık. Şu an ortalama 5 günde 1 sefer düzenlemek yeterli oluyor ama ilerleyen günlerde kapasite artırımı söz konusu olursa haftada 2 sefere rahat bir şekilde çıkabiliriz.”
“ÜRDÜN’E RO-RO SEFERLERİMİZ BAŞLAYACAK”
“Ürdün taşımaları ile ilgili bazen Akabe tarafına uğruyoruz. İlerleyen dönemde Mısır’daki genel duruma da bağlı olarak Ürdün’e bir Ro-Ro seferimiz başlayacak.
”DEVLETTEN TEŞVİK“
Devletten teşvik almıyoruz. Gerekli başvuruları yaptık. Sonuç bekliyoruz. İstikrarın sürmesi, seferlerin devamının aksaksız yapılabilmesi için bu yönde Ekonomi Bakanlığı’nın destekleyeceği teşvik çok önemli.”