Kadın TIR sürücüleri olarak meslekte önemli değişimin öncüsü olacağız

Kadın TIR sürücüleri olarak meslekte önemli değişimin öncüsü olacağız

ÖZEL RÖPORTAJ - BKM Lojistik’in ilk kadın TIR sürücüsü Fatma Karakoyun, TIR Şoförü kadınların sayısının son yıllarda artması ile ilgili şunu söyledi: “Ben ve benim gibi son zamanlarda TIR sürücülüğüne adım atan kadınlar da bu meslekte önemli değişimin öncüsü olacağız.”

fatma-karakoyun-bkm-lojistik.jpg

Son dönemde hem dünyada hem de Türkiye’de nakliyeciler sürücü bulmakta zorlanıyor. Bunun esas nedenlerinden birisini genç kuşağın sürücülük mesleğini çok fazla tercih etmemesi oluşturuyor. Son zamanlarda taşımacılık firmaları “erkek mesleği” olarak algılanan sürücülüğün kadınlar tarafından da yapılmasının yolunu açmak için çalışıyor. Taşımacılık sektörünün önde gelen birçok firması son yıllarda bünyelerine kadın sürücü katıyor. Kadın sürücü istihdamı şu an sayıca az olsa da “kadın sürücü havuzunun” büyümesi sorunun çözümünde önemli rol oynayacak gibi görünüyor.

BKM LOJİSTİK KADIN ÇALIŞAN SAYISINI ARTIRMAYI HEDEFLİYOR

Kadın sürücü istihdamına sektörün önde gelen firmalarından BKM Lojistik de katıldı. Beyaz yaka çalışanlarının önemli bir bölümü kadın çalışanlardan oluşan BKM Lojistik, mavi yaka kadın çalışanların sayısını da artırmayı hedefliyor. BKM Lojistik’in bünyesine kattığı ilk kadı sürücünün adı Fatma Karakoyun. Adanalı ve 41 yaşında olan Fatma Karakoyun, bir çocuk annesi. Yaklaşık 15 yıl Adana Büyükşehir Belediyesi’nde otobüs sürücülüğü yapan Karakoyun, bir ay kadar önce BKM Lojistik’te işe başlıyor. Halihazırda oryantasyon eğitimlerine devam eden Karakoyun, önce yurtiçinde daha sonra da yurtdışında BKM Lojistik’in aracını sürerek firmasını temsil edecek.

Fatma Karakoyun’un otobüs ehliyetinin yanında kamyon ehliyeti de bulunuyor. Ayrıca direksiyon eğitmenliği, ileri sürüş, defansın sürüş, mesleki yeterlilik, SRC 1-2-3-4, kepçe operatörlüğü gibi birçok belgeye sahip olan Karakoyun, SRC-5 Belgesi almak için de sınavlara hazırlanıyor.

fatma-karakoyun-cigdem-kizgin-bkm-lojistik.jpg

“BKM LOJİSTİK’İN İLK KADIN SÜRÜCÜSÜ OLACAĞIM”

“Oğlum ve kendim için hayallerim var.  BKM Lojistik’te işe başlayarak başka bir dünyaya kapılarım açıldı” diyen Fatma Karakoyun, BKM Lojistik’te nasıl işe başladığını ise şöyle anlatıyor: “BKM Lojistik’in çok saygın bir firma olduğunu duydum ve iş başvurusunda bulundum. Daha önce hiç kadın şoför çalıştırmamışlar. Ben ilk olacağım. Geldiğimizde BKM Ailesi beni çok iyi karşıladı. Bundan çok mutluluk duydum. BKM’de uzun süre çalışmak istiyorum.”

“MÜCADELECİ BİR RUHA SAHİBİM”

Uzun yıllar Adana Büyükşehir Belediyesi’nde otobüs şoförü olarak çalıştıktan sonra şimdi BKM Lojistik’de TIR sürücüsü olarak çalışacak olmanın heyecanı içinde olduğunu söyleyen Karakoyun, “Çevremde nasıl TIR sürebilirsin, hazırdaki işini nasıl bırakabiliyorsun diye eleştiriler oldu. Aynı zamanda yeni işimden dolayı beni destekleyen ve cesaret verenler de oldu. Mücadeleci bir ruha sahip olduğum için yeni işimde başarılı olacağıma inancım tam” dedi.

fatma-karakoyun-bkm-1.jpg

“TIR ŞÜRÜCÜLÜĞÜNE ADIM ATAN KADINLAR BU MESLEKTE ÖNEMLİ DEĞİŞİMİN ÖNCÜSÜ OLACAK”

“Bir kadının dünyayı değiştirebileceğine inanıyorum. Tarihimize baktığımızda çok önemli kadın figürlerin önemli değişimlere imza attığını görüyoruz” diyen Karakoyun, “Ben ve benim gibi son zamanlarda TIR sürücülüğüne adım atan kadınlar da bu meslekte önemli değişimin öncüsü olacağız. TIR sürücülüğü ber erkek mesleği gibi algılanıyor ancak kadınlar da bu işi gayet iyi bir şekilde yapıyorlar” diye konuştu.

Etiketler :