​“Kazaları sıfıra indiriyoruz, yakıtta yüzde 20’ye varan tasarruf sağlıyoruz”

​“Kazaları sıfıra indiriyoruz, yakıtta yüzde 20’ye varan tasarruf sağlıyoruz”

EMUS Genel Müdürü Okan Okyay, “EMUS ile çalışan bir firmanın kaza riski, sürücü risk oranına paralel olarak azalıyor. Her ay sürücü ihlal sayısını yüzde 10 oranında azaltmayı taahhüttü veriyoruz. Hedefimiz bu yüzde 10’luk oranı 6 ay içinde tek haneli rakamlara düşürmek. Yaptığımız testler sonucunda belirlemiş olduğumuz yakıt tasarruf oranından araç marka model, sürücü profili ve bazı başka etkenlere göre yüzde 3 ila 20 arasında tasarruf oranları yakalayabiliyoruz. Önümüzdeki aylarda bu kapsamda bir iş model

ÖZEL RÖPORTAJ - Günümüzde taşımacılık sektörünün en önemli gider kaleminin başında yakıt yer alıyor. Yakıt tüketimini azaltmak için araç, lastik, akü ve diğer parça üreticileri birçok önemli teknolojik gelişimi hayata geçiriyor. Üreticiler, Ar-Ge’ye ve inovasyona milyar dolarla ifade edilen kaynaklar aktarıyor. Yakıt tüketiminin azaltılması ile ilgili yapılan çalışmalar bir noktaya kadar başarılı oluyor. Ancak işin sürücü de bittiği gerçeğini de unutmamak gerekiyor.  Eğer bir sürücü, eski alışkanlıklarından vazgeçmez ve sürüş tekniğini geliştirmez ise üreticilerin hedeflediği, taşımacının beklediği daha az yakıt tüketimi oranı asla yakalanamıyor. O kadar çaba ve kaynak da boşa gidiyor. Burada tabii aldığı eğitimleri sürüş tekniğine bire bir uygulayan, kullandığı aracı çok iyi tanıyan sürücüler için az önce yaptığımız tespitler geçerli değil.

Sürücü alışkanlıklarının değişmemesi beraberinde kazaları da getiriyor ki, bu da taşımacılık firmalarını hem maliyet hem de marka değeri açısından zor duruma sokuyor. Çünkü sürekli kaza yapan bir taşımacı olarak bilinmek beraberinde size müşteri de kaybettiriyor. İşte tüm bu sorunların en aza indirilmesi uzun vade de sıfırlanması konusunda EMUS, çok önemli çalışmalar yapıyor.

EMUS’un esas faaliyet alanı şirket, kurum ve bireylere her türlü karayolu seyahatlerinde “Sıfır Kaza” hedefini yakalamalarını sağlayacak hizmeti sunmak ve bunu yaparken de hizmet verdiği şirket ya da kuruma ekonomik faydalar sağlamak. Yani hem sürücü hatalarını hem de yakıt tüketimini azaltmayı taahhüt ediyor. Dünyanın önemli enerji oyuncuları ile ve onlara hizmet sunan lojistik firmaları ile çalışan EMUS, bugüne kadar 500’den fazla profesyonel sürücünün sürüş kalitesini hem emniyet hem de ekonomik açıdan geliştirdi.

Yakıtta tasarruf, sürücünün alışkanlıklarını değiştirme, sıfır kaza… Peki tüm bunlar nasıl başarılıyor? www.yesillojistikciler.com olarak EMUS Genel Müdürü Okan Okyay ile bir araya geldik ve tüm bu süreci anlatmasını istedik. İşte Okan Okyay’ın anlattıkları…

EMUS NASIL DOĞDU?

Emniyetli Ulaşım Sistemi’nin (EMUS) temelleri 1980 yılına dayanıyor. 1980 yılında kurulan ana firmamız Türker Seyahat Acentası’nın 2013’te Shell Upstream’in Diyarbakır’daki DADAŞ Petrol ve Gaz Arama Projesi’nin karayolu taşıma faaliyetine başlamasıyla EMUS’un temelleri atılıyor. Shell Upstream o yıllarda Türkiye’de Shell’in “Uluslararası Yol Güvenliği Prosedürleri”ne (Journey Management Procedures ) uygun hizmet verebilecek bir müteahhit arıyordu. Ana firmamız Türker Seyahat, bu projede Shell Upstream ve alt yüklenicileri dahil dünyanın birçok noktasından gelen üst düzey yönetici, mühendis  ve diğer petrol gaz sektörü çalışanlarından oluşan toplam 150 bin personelin Diyarbakır ve bölgesine “Sıfır Kaza” hedefiyle ulaşmasını sağladı.

SIFIR KAZA HEDEFİ

Bu gelişmelerin sonunda 2014 yılında Türker Seyahat’in altında yeni bir birim olan JMT (Journey Management by Turker)  ve 2015’te “Yol Güvenliği Hizmeti” veren EMUS firması doğdu. EMUS’un esas faaliyet alanı şirket, kurum ve bireylere her türlü karayolu seyahatlerinde “Sıfır Kaza” hedefini yakalamalarını sağlayacak hizmeti sunmak ve bunu yaparken de hizmet verdiği şirket ya da kuruma ekonomik faydalar sağlamak.

“HEM SÜRÜCÜNÜN HATALARINI HEM DE YAKIT TÜKETİMİNİ AZALTIYORUZ!”

EMUS olarak biz hizmet verdiğimiz kurum ve bireylere "Sürüş kalitenizi yükselterek hem yoldaki kaza riskinizi azaltıyoruz hem de yakıt tasarrufu yapmanızı garanti ediyoruz” diyoruz. Bu çözüme ulaşmak için 4 yıl çalıştık. Yeni bu hedefe ulaşmamız bizim tam 4 yılımızı aldı. Peki “Sıfır Kaza” hedefine nasıl ulaşıyoruz? Önce araç üzerine monte ettiğimiz  son teknoloji bir sistemden aldığımız ( bu tipik bir araç takip sistemi değil ) verileri analiz ederek Sürücü Risk oranını belirliyoruz. Daha sonra sürücünün ihlallerini analiz eden  Sürüş Koçu adını verdiğimiz özel eğitilmiş personelimiz tarafından spesifik geri beslemeler yaparak sürücülerin sürüş alışkanlıklarını geliştiriyoruz. Bu işlemi yaparken geri besleme yaptığımız her bir sürücünün ve aracın verilerini içeren dosyasını dijital ortamda kaydederek elde edilen istatistiki sonuçlar  ve geliştirmiş olduğumuz özgün algoritmamız sayesinde sürücünün gelişimini ve buna bağlı olarak aracın yakıt tasarrufunu sürekli kontrol altında tutuyoruz. Örneğin 1000 kilometrede sürüş ihlal sayısı 200’ün üstünde olan bir sürücünün hatasını  3 ay içinde tekli hanelere indiriyoruz. Buna bağlı olarak algoritmamız sayesinde aracın yakıt tüketim miktarını da takip altında tutarak teklif sürecinde taahhüt ettiğimiz oranlarda azaltıyoruz.

ENERJİ SEKTÖRÜNÜN DEVLERİ İLE ÇALIŞIYOR

Yol güvenliği ile ilgili en titiz sektörlerin başında yer alan enerji alanında Türkiye’de faaliyet gösteren global firmaların ve onların adına dağıtım yapan lojistik firmalarının yol güvenliği performansını “Emniyetli Seyahat” hizmeti vererek sağlıyoruz. EMUS olarak şu anda Shel Upstream Türkiye, Chevron Kuzey Irak, ve Lindegaz Türkiye firmaları ile “Sıfır Kaza” anlayışı ve hedefi ile çalışıyoruz.   

LOJİSTİK FİRMALARI İLE YAPILAN YOL GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARI

Öte yandan bu firmaların alt yüklenicileri  olan Karınca Lojistik, TLS, Ceva, Cihangiroğlu Lojistik  gibi lojistik sektörünün önde gelen firmaları ile de dolaylı olarak çalışıyoruz. Yani bu firmaların sürücülerine de geri beslemeler yapıyoruz. Bu modelle aslında ana müşteri ile yükleniciler arasındaki yol güvenliği kontrolünü biz yapıyoruz. Nakliye ve lojistik firmalarının yol güvenliği taahhütlerini yerine getirdiklerinin kontrol ve tatbikini sağlıyoruz.

“SÜRÜCÜ İHLALLERİ VEYA YAKIT TASARRUFU KONUSUNDA SEKTÖRDE BİZDEN BAŞKA TAAHHÜT VEREN FİRMA YOK”

Çalıştığımız her firmaya sürücü ihlalleri veya yakıt tasarrufu konusunda ön taahhüt veriyoruz. Bu hizmet anlayışımızla piyasada bir adım öne çıkıyoruz ve ayrıcalıklı oluyoruz. Sürücü ihlalleri veya yakıt tasarrufu konusunda sektörde bizden başka taahhüt veren firma yok. Bu verdiğimiz taahhüt bizi kendi kendimizi denetleme ve bu sayede hizmet verdiğimiz firmanın sürüş kalitesini teminat altına almamızı sağlıyor. Sonuç olarak verdiğimiz hizmet ölçülebilir, kanıtlanabilir ve sürdürebilir bir özelliğe sahip.

“SÜRÜCÜ İHLALLERİNİ YÜZDE 10 AZALTIYORUZ, YAKITTA İSE YÜZDE 20’YE VARAN TASARRUF SAĞLIYORUZ”

Daha öncede belirttiğim gibi bizimle çalışan bir firmanın kaza riski, sürücü risk oranına paralel olarak azalıyor. Her ay sürücü ihlal sayısını yüzde 10 oranında azaltmayı taahhüttü veriyoruz. Şunu gördük ki, bu orandan çok daha başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Hedefimiz bu yüzde 10’luk oranı 6 ay içinde tek haneli rakamlara düşürmek. Yaptığımız testler sonucunda belirlemiş olduğumuz yakıt tasarruf oranından araç marka model, sürücü profili ve bazı başka etkenlere göre yüzde 3 ila 20 arasında tasarruf oranları yakalayabiliyoruz. 

“BUGÜNE KADAR 500’DEN FAZLA PROFESYONEL SÜRÜCÜNÜN SÜRÜŞ KALİTESİNİ HEM EMNİYET HEM DE EKONOMİK AÇIDAN GELİŞTİRDİK”

Şunun altını çizmek istiyorum. EMUS bir eğitim kurumu değil fakat ortaya koymuş olduğu emniyetli ulaşım sistemi ve bunun ana parçası olan sürüş koçluğu konsepti çerçevesinde bugüne kadar 500’den fazla profesyonel sürücünün sürüş kalitesini hem emniyet hem de ekonomik açıdan geliştirdik. Tabii bunu yaparken uzun vadeli ve sürekli bir şekilde geri beslemeler yapıyoruz.

YOL GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ

EMUS olarak bizim bir amacımız da iş yaptığımız ortamdaki yol güvenliği kültürünü oluşturmak. Yol güvenliği oluşturmanın en önemli halkasını da sürücüler oluşturuyor. Sürücülerden aldığımız geri bildirimler başlarda dirençli de olsa zaman içiresinde Sürüş Koçlarımız ile kurdukları pozitif iletişim sayesinde kendilerinin hayat kalitesini artıran bir hizmet verdiğimizi, yani aslında bu işin aslında sürücülerin hayat güvenliği için yapıldığını idrak etmeleri ile pozitif anlamda oldukça etkileyici oluyor. Onlardan aldığımız geri beslemeler ve uyarılar bizim işimizi daha da iyi yapmamamızı sağlıyor. Sonuç olarak; rakamlar çok önemli fakat yol güvenliği kültürü kazandırmak da en az o kadar önemli. 

KÜLTÜREL, SOSYOEKONOMİK SEBEBLER VE ALIŞKANLIKLAR…

Bugün Türkiye’deki kaza oranı Avrupa’nın 9 katı. Bu kapsamda Avrupa’da meydana gelen kazalar araştırıldığında sadece Türkiye bu oranın yüzde 25’ini oluşturuyor. Bize göre bunun başlıca sebepleri kültürel ve sosyoekonomik. Bunun gidermenin yolu ise eğitimden geçiyor. Eğitimin de spesifik ve pratik olması ve de alışkanlıkları ve kültürel gelişimi olumlu yönde etkilemesi gerekiyor. İşte tüm bunlar EMUS olarak bizim sunmakta olduğumuz hizmetin ana amacını oluşturuyor. Eğer bu yöntem tüm Türkiye’de uygulanabilirse, kaza oranlarını Avrupa’nın da altına indirgeyerek büyük bir gelişme gösterebiliriz. Bununla beraber sonuca ulaşmak için denetlenebilir, sürdürülebilir ve cezanın yanında ödül sistemi de içeren bir çözüm ortaya koymaktayız.

“YAKIT TÜKETİMİNİ AZALTAN İŞ MODELİNİ ANLATMAK İÇİN LOJİSTİK FİRMALARININ KAPISINI ÇALACAĞIZ”

Sürüş tekniği yakıt tüketiminin en yüksek etkenlerinden birini oluşturuyor. Biz bunu rakamsal olarak kanıtladık ve daha önce belirttiğim gibi kendi algoritmamızı geliştirdik. Şu anda bir sürücünün hata oranının azaltılmasının yakıt tüketimi üzerindeki etkisini direk olarak hesaplayabiliyoruz. Önümüzdeki aylarda bu kapsamda bir iş modeli ve sistem ile Türkiye’deki lojistik firmalarının kapısını çalmayı planlıyoruz.

Etiketler :